Taules i cadires en una classe buida d'una escola

Nerea, l'espanyola de 17 que ha posat fi a la seva vida per no suportar «tant d'odi»

Els col·lectius LGBT han convocat diverses manifestacions en rebuig a l'assatjament per condició sexual

Nerea Arceo Barreiro era una jove de 17 anys resident en Rois, a La Corunya, que s'ha suïcidat després de diversos mesos d'assetjament escolar que va començar després d'haver-se declarat bisexual. Desgraciadament, no és el primer cas de suïcidi que ocorre amb una víctima de ‘bullying’, tot i que aquest cas és especialment sagnant en barrejar-se l'assetjament per orientació sexual amb l'assetjament escolar, un problema social que amb els anys s'ha disparat per culpa de l'ús de les xarxes socials.

En aquest cas, la família de la jove coneixia el problema, perquè els seus pares havien denunciat anteriorment que feia temps que patia assetjament escolar en dos centres escolars diferents, el Centre Públic Integrat d'Os Dices, a la localitat de Rois, i el CEIP A Mahía, de Bertamiráns. A més, el problema s'agreujava perquè no només es limitava als límits de l'escola, sinó que es traslladava també a les xarxes socials.

La dura situació en què vivia Nerea era massa per a ella, fins al punt en què va caure en una gran depressió i va intentar suïcidar-se diverses vegades amb anterioritat. Per desgràcia, el seu desig de mort finalment l'ha vist complert en les últimes hores. 

Col·lectius LGTBI posen el crit en el cel

Col·lectius LGTBI gallecs i de tot l'Estat han lamentat en un comunicat la mort de la jove, qualificant-la, no de suïcidi, sinó d'assassinat social: «L'odi ha tornat a matar. Nerea  va posar fi a la seva vida perquè no podia suportar tant d'odi. No és només un suïcidi, és un assassinat social», han remarcat. «Totes i cadascuna de les persones que l'odiaven per ser bisexual, i que ho van demostrar, són els seus assassins. Tots aquells que potser no la van odiar, però tampoc la van ajudar, els qui van mirar per a un altre costat quan va ser agredida, per por o per indiferència, són còmplices d'assassinat», han afegit. 

Aquestes associacions han recordat que en l'edat de la menor «és difícil fer front o escapar d'un entorn hostil, en una localitat petita on tothom es coneix», referint-se a l'entorn rural, on ser diferent encara és estigmatitzat i no vist amb bons ulls. La família de Nerea no descarta emprendre accions legals contra els assetjadors de la seva filla, malgrat que de moment s'ha desvinculat de les manifestacions que els col·lectius LGTBI han organitzat en suport de Nerea i de tots els joves que són víctimes d'assetjament per la seva condició sexual.