Esther López somrient

Nova troballa esgarrifosa sobre la mort d'Esther López

La van atropellar a una velocitat no gaire ràpida i van canviar el cos de lloc al cap d'unes hores

La Guàrdia Civil continua investigant les circumstàncies de la mort d'Esther López, la jove que va estar un mes desapareguda a Traspinedo (Valladolid). Els investigadors tenen clar que va morir atropellada. Una nova dada ha causat estupefacció i podria ajudar a resoldre el cas.

La mort d'Esther López la matinada del 13 de gener continua sent un dels casos més complicats als quals s'ha enfrontat la Guàrdia Civil. Primer es va pensar en una fugida voluntària, i després es va estudiar el crim com a hipòtesi principal. La troballa del cadàver, un mes després, ho va canviar tot.

A hores d'ara, la principal i única hipòtesi dels investigadors és que Esther va morir atropellada. Noves dades apunten que Esther va ser atropellada a una velocitat no gaire ràpida i abandonada mentre agonitzava. Al cap d'unes hores van moure el cadàver de lloc.

Novetats del cas d'Esther

Segons ha descobert la Guàrdia Civil, Esther no va morir per un gran impacte sinó que va ser atropellada a poca velocitat. La jove, de 35 anys, no va rebre un cop molt fort, però va ser suficient per provocar-li un xoc hipovolèmic mortal. Creuen que la víctima va morir per un cop lateral al maluc.

Fotomuntatge d'Esther López i un guàrdia civil
La Guàrdia Civil continua investigant la mort d'Esther López | EP

A més, han descobert que l'autor o autors de l'atropellament van moure el cos de la víctima les hores posteriors. Esther hauria estat atropellada per un cotxe que es dirigia en direcció al poble de Traspinedo, en la mateixa direcció que ella. El cop no va ser molt fort, i per tant no va deixar marques a la carrosseria.

Això dificultaria la tasca de la policia de trobar el vehicle amb què es va produir l'accident. Aquesta és la seva prioritat, un cop han establert una hipòtesi principal de la mort a través de múltiples evidències. La víctima presentava una fractura al maluc, compatible amb un atropellament.

Busquen un cotxe blau

Les evidències corroboren una altra de les sospites dels investigadors: que el cadàver va ser mogut de lloc. El cos va ser trobat el 5 de febrer (23 dies després de la seva desaparició) en una cuneta a l'entrada de Traspinedo. En una primera observació van veure que el cadàver havia estat mogut de lloc.

Durant tot aquest temps, la Guàrdia Civil ha realitzat tota mena de proves al lloc on creuen que va passar l'accident. La reconstrucció de l'atropellament ha comptat amb la col·laboració dels experts en investigacions d'accidents de trànsit (ERAT). També s'ha analitzat la roba de la víctima.

Hi van trobar una taca de pintura blava, que podria correspondre al vehicle de l'atropellament. No és una prova determinant, però sí un indici per fitar la cerca d'un vehicle blau. Per l'alçada a què la víctima va rebre el cop, creuen que es tractaria d'una furgoneta o un cotxe tipus SUV.

Investigació molt complexa

A la zona on va aparèixer el cos van recollir mostres i objectes que van poder caure arran de l'atropellament. Però tampoc no és clar que l'atropellament es produís a la zona on es va trobar el cos. De fet, els indicis apunten que el cos va ser mogut de lloc a les hores posteriors.

La investigació està avançant molt lentament per la gran quantitat de dades que han estat agafant durant setmanes. Entre altres, els de les antenes de telefonia per saber quants vehicles hi van passar aquella matinada. Els agents segueixen treballant amb paciència, conscients que encara queda molta feina per fer.

Els investigadors creuen que van atropellar Esther de forma accidental, i que després la van abandonar al costat de la motxilla i el telèfon mòbil. Resulta esgarrifós pensar que la van deixar moribunda en una cuneta, mentre agonitzava. A més, es tractaria d'un delicte afegit, el d'omissió d'auxili.

Moure el cos

Les proves indiquen que el cos d'Esther va ser mogut abans que passessin 20 hores de l'atropellament. L'infractor o els infractors haurien mogut el cos des del lloc de l'atropellament fins a la cuneta per dificultar la troballa del cos. Queda descartat que amaguessin el cos durant dies, com es va especular.

Els resultats de l'autòpsia revelen que el cadàver feia setmanes que era al lloc on va ser trobat. Les comprovacions de la Guàrdia Civil corroboren que a més de deu metres de la cuneta era impossible veure el cadàver de la víctima. Per això van trigar tant a trobar-lo, malgrat el gran dispositiu de cerca.

Cotxes de la Guàrdia Civil al lloc dels fets.
Lloc on van trobar el cadàver d'Esther López | Europa Press

La investigació ha tingut sempre tres sospitosos, que segueixen al punt de mira dels agents. Un d'ells, Ramón 'el manitas', va demanar recentment que se li retirés la condició d'investigat. El jutge va rebutjar la petició i continua sent un dels dos grans sospitosos del succés.

Els dos sospitosos

Els altres dos investigats són les últimes persones que van veure Esther amb vida, i tots dos van assenyalar Ramón. Però la policia no ha trobat ni un sol rastre d'ADN de la víctima ni a casa ni al cotxe. Tampoc al vehicle d'Óscar, l'altra persona que segueix investigada en el cas Esther López.

El tercer, àlies 'Carolo', ja no figura com a investigat del cas perquè s'ha demostrat que va baixar del vehicle abans que Esther. Totes les noves proves han anat confirmant que aquesta persona no va tenir res a veure amb els fets. Ara falta per confirmar la implicació de Ramón i Óscar.

Mentrestant, la investigació segueix a pas lent per fermesa a la llum de les noves dades que van apareixent. Els investigadors confien que l'esforç valdrà la pena i podran trobar finalment la persona o les persones implicades. De moment, el caos continua remenant el poble de Transpinedo.