Primer pla d'unes flors al cementiri de Tarragona

Obre el taüt de la seva filla Candela de 21 anys i descobreix que no és ella

La funerària va confondre el cos amb el d'una altra jove

Un tràgic succés a Còrdova, Argentina, ha commocionat el món sencer. Dues mares van descobrir que els cossos de les seves filles van ser intercanviats mentre les estaven vetllant. Per a la localitat argentina, el primer dia del 2021 va començar amb un terrible esdeveniment.

Tan sols unes hores després de donar-li la benvinguda a l'any nou, va tenir lloc un esgarrifós accident de trànsit que va posar fi a la vida de tres persones i va deixar greument ferides a altres dues. Les famílies de dues de les mortes, Candela Bonaldi i Eliana Benítez, totes dues de 21 anys, van decidir vetllar a les dues joves al mateix lloc, però en horaris diferents.

«La vetlla d'Eliana era de 10 a 13 i la de Candela començava a les 13 i finalitzava a les 15. Totes dues anaven a cementiris diferents, però eren vetllades en el mateix lloc», va explicar Nadia, la germana de Benítez, al mig argentí 'Vía Córdoba'. Una cerimònia que va estar marcada per un punyent esdeveniment.

La funerària, la casa de sepelis 'Caruso', va confondre els cossos de les dues dones: deixar a la sala reservada per a la família de Benítez el cos de Candela i en la de la família Bonaldi el cos d'Eliana.

El terrible error de 'Caruso'

Nadia va ser qui va haver d'acudir al dipòsit de cadàvers i retirar les pertinences de la seva germana. Allà li van dir que no calia reconèixer el cos perquè durant la vetlla podrien veure-la amb el taüt obert. «Al lloc em van donar la seva documentació, les seves pertinences, i jo sabia que era la meva germana».

No obstant això, quan va arribar a casa va rebre una trucada de la funerària. «Em truquen per dir que ja havien buscat el cos al dipòsit de cadàvers, que estava molt colpejat i que ells suggerien que anés a calaix tancat». «Llavors, els hi vaig dir que en aquest cas, volíem veure-la. Ens van dir que podia entrar una sola persona a reconèixer-la, només 30 minuts».

El seu pare va reconèixer el cos i va afirmar que es tractava d'Eliana, però quan la mare de Candela es va acostar a donar-los el condol als Bonaldi durant la vetlla va descobrir que hi havia alguna cosa estranya. «Quan ens apropem, la mare de Cande ens pregunta si Eli feia servir anells. Ells no havien pogut veure el cos. Però van obrir el calaix, li van tocar la mà i van veure els anells».

«Cande tenia un tatuatge en un dels seus braços que la mare no li va veure, i tampoc feia servir anells. Jo en el moment li vaig dir que no, que estava confosa, que el meu pare l'havia vist i era la meva germana qui era al calaix». La família d'Eliana va descobrir la veritat quan es trobaven a punt d'enterrar el cos al cementiri 'Parque Los Álamos'.

Un amic en comú de les dues joves els va trucar i els hi va dir que la mare de Candela havia obert el calaix, on suposadament es trobava el cadàver de la seva filla. «La noia que estava dins duia 'brackets' i Candela no usava 'brackets'; la meva germana sí». La funerària va confondre els taüts després que el pare d'Eliana reconegués el cos de la seva filla.

Llavors van decidir contactar amb 'Caruso' i els van demanar que obrissin el calaix on suposadament estava Candela. «Quan la meva mare va arribar a l'empresa primer no volien obrir el calaix, però després van accedir». «Quan el van obrir, la meva mare va corroborar que era la meva germana, i el cos de Candela era el que nosaltres havíem vetllat i enterrat».

La pèssima reacció de la funerària

Un tràgic esdeveniment que es va agreujar amb un altre malentès. Nadia va acordar que una ambulància es dirigís al cementiri per intercanviar els cossos, però aquest vehicle mai va arribar. La funerària es va justificar assenyalant que pensaven que la família s'anava a traslladar fins a la seva central i fer el canvi. Malgrat això, finalment van enviar el cadàver d'Eliana. «El sepeli que havia de durar fins a les 13 va acabar a les 16.30».

Tot i el dolor que els ha causat, les famílies de les dues joves han volgut fer públic aquest succés perquè no torni a passar una cosa similar i han destacat que emprendran mesures legals contra la casa de sepelis. «Ara estem en un moment en què, l'únic que importa, és el dolor que ens va generar això. Però quan tot s'acomodi iniciarem accions legals. No volem que això es torni a repetir».

Així mateix, han destacat el pèssim tracte que van rebre per part de la funerària. «A la meva mare no li donaven solucions, així que vaig anar jo a l'empresa i vaig parlar amb Rodrigo, l'encarregat de vendes, qui em va tractar de molt mala manera». «Els vaig dir que a mi no m'interessava la plata, però volia que em donessin una solució perquè jo no tornaria a vetllar a la meva germana, però volia que ho solucionessin i, mínim, es disculpessin per aquesta situació».