Primer pla de Salvador Ramos

L'obscur passat de Salvador: per què ha matat 19 nens d'entre 7 i 10 anys

Salvador Ramos va patir assetjament escolar de petit perquè era tartamut i de família pobra

Mentre Salvador disparava a boca de canó a les aules del seu antic col·legi, veia a les cares de les seves víctimes els seus antics assetjadors. Aquesta és la principal hipòtesi sobre la matança perpetrada aquest matí a un col·legi d'Uvalde (Texas). L'autor de la matança, un jove de 18 anys, havia patit 'bullying' a l'escola.

Salvador Ramos tenia ara 18 anys i un caràcter antisocial marcat profundament pel calvari que va viure de petit. Quan va complir la majoria d'edat va comprar dos rifles, i fa unes hores va tornar a la que va ser la seva escola per executar la seva venjança. El resultat, 19 nens i dos adults morts.

A les últimes hores han sortit a la llum inquietants detalls que deixen al descobert la turmentada personalitat de l'assassí. Per exemple, els seus últims missatges a Instagram anunciant el que faria. O el testimoni d'un dels seus amics, que revela com era aquest estrany jove.

Salvador va ser víctima d'assetjament escolar

Salvador Ramos, nascut al si d'una humil família d'origen hispà a Texas, va tenir una infància traumàtica. Tenia problemes a la parla (era tartamut i 'cecejava'), i a més provenia d'una família sense recursos econòmics. Això el va estigmatitzar en un ambient social especialment conflictiu.

Fotomuntatge d'una aula d'escola i Salvador Ramos
Salvador, l'autor de la matança dels nens a Texas | CatalunyaDiari

Els seus companys de classe no van trigar a convertir-lo en el centre de les burles i els maltractaments. Això, a poc a poc, hi va anar creant una sensació de rebuig social que va derivar en una personalitat turmentada, plena de complexos i inseguretats. D'aquí va sorgir el seu caràcter antisocial i comportaments cada cop més estranys.

Santos Valdez, amic de Salvador quan eren petits, ha revelat detalls importants al 'Washington Post'. Diu que van ser amics fins que en Salvador va començar a canviar la seva actitud. «En una ocasió va aparèixer amb la cara plena de talls, em va dir que s'havia tallat amb ganivets per diversió», recorda.

Detalls de la personalitat

Però el cas de Salvador no n'és aïllat, ja que en altres matances escolars els assassins havien patit 'bullying' des de petits. En aquest cas, la policia va estudiar des del principi dues possibles opcions. Primer, que l'assassí fos un jove turmentat, o que s'hagués radicalitzat a internet i tingués una motivació ideològica.

El seu entorn assegura que era un noi tranquil, encara que darrere d'aquesta calma podia amagar-se una personalitat sociopàtica. Una noia que va treballar amb ell a l'hamburgueseria 'Wendy's' assegura que hi va veure una vena agressiva. Havia deixat d'anar a classe, i havia desistit de la graduació.

Altres companys de feina diuen que era molt groller amb les noies i que els enviava missatges inadequats. També el van veure en una ocasió tractant de barallar-se amb la gent en un parc, amb uns guants de boxa. El que ningú no pensava és que seria capaç de cometre un acte tan brutal.

El vostre darrer missatge

La policia ha aconseguit reconstruir les últimes hores de l'assassí, en part gràcies al seu compte d'Instagram. Va comprar les armes després de complir la majoria d'edat, el passat 16 de maig. Fa quatre dies va pujar una foto de les armes presumint, però el més inquietant són els missatges que va enviar una noia.

La noia, que no coneixia de res aquest noi, va rebre una foto de les armes que la va deixar estupefacta. «Què tenen a veure les teves armes amb mi?», li va preguntar, i ell li va respondre «estic a punt de fer-ho». «T'ho diré abans de les 11, hi ha un secret que m'agradaria explicar-te», va afegir.

La noia, desconcertada, no va respondre, però va rebre un últim missatge a les 09:16: «hi vaig». Quan va veure la notícia a la televisió va lligar caps. «L'única raó per la qual vaig respondre va ser perquè em vaig espantar», explica, «ara em pesa no haver-me quedat desperta parlant amb ell per evitar aquest crim».

La venjança de Salvador

Poc després d'enviar el missatge a aquesta noia, en Salvador va sortir de casa en direcció a la seva antiga escola. Abans va disparar a la seva àvia, una dona de 66 anys, que probablement va voler frenar-lo en veure les seves intencions. Va conduir la camioneta fins a un lloc proper a l'Escola Primària Robb, i va baixar del vehicle.

Salvador Ramos
Salvador Ramos abans de la matança i en entrar al centre | CatalunyaDiari

Anava armat almenys amb una pistola i un rifle d'assalt, segons ha confirmat la policia. Va entrar al recinte i va començar a disparar a dretà i sinistre, causant la mort de 19 nens d'entre 7 i 10 anys. La majoria són d'origen hispà, com ell, i també hi ha dos professors morts.

El jove es va atrinxerar al centre després de cometre la matança, i va acabar sent abatut per la policia. Es dona la circumstància que aquesta era la darrera setmana de classe dels nens abans de començar les vacances. El tiroteig ha sumit el país en una consternació i reobre el debat sobre l'ús d'armes.