Dues nenes amb motxilla escolar

Uns ocupes 'fan fora' els alumnes d'una escola catalana: Les famílies, al límit

Les famílies asseguren que els ocupes fumen marihuana davant els infants i que interactuen amb ells

Les famílies de l'escola Josep Barceló i Matas de Palafrugell, al Baix Empordà, han dit prou. Han decidit unir-se per intentar acabar amb una problemàtica que els afecta de ple. Segons ha explicat l'Associació de Famílies d'Alumnes (AFA) de l'escola, hi ha diverses cases ocupades al costat del recinte escolar i estan causant problemes, és per això que han decidit que no portaran més a escola els seus fills fins que els facin fora.

Segons expliquen, les persones que estan vivint de forma il·legal en aquestes cases «fumen marihuana a pocs metres dels infants i interactuen amb ells». Els habitatges ocupats antigament estaven destinats als mestres de l'escola, i els patis comuniquen directament amb el recinte escolar, un fet que incrementa la inseguretat que senten les famílies.

Els nens i nenes, sense escola fins que se solucioni el conflicte

Així doncs, han decidit tirar pel dret «cansats d'actituds incíviques» i després d'interposar queixes a l'Ajuntament de Palafrugell i al Departament d'Educació han optat per deixar d'escolaritzar els fills fins que no es resolgui el conflicte.

Aquestes cinc cases annexades tenen una entrada al mateix carrer per on s'accedeix a l'escola. Ara, fa uns mesos que algunes d'elles estan ocupades de forma il·legal i les famílies han denunciat que «la gent que hi viu té actituds incíviques i antisocials».

Afegeixen que els ocupes tenen animals com conills i gats que corren pel pati de l'escola, deixant els seus excrements, i que en les últimes setmanes les persones que ocupen les cases fumen marihuana davant dels nens i nenes, que poden veure i olorar la substància. De fet, fins i tot asseguren que els ocupes han arribat a interactuar amb els infants. També acumulen ferralla i deixalles, un fet que els preocupa perquè creuen que podria comportar l'aparició de rates.

No totes les famílies estan d'acord amb la mesura

Tot i la situació que es viu al centre, no totes les famílies coincideixen amb el malestar de l'AFA. Segons han explicat a CatalunyaDiari, només quatre famílies formen part de l'associació i creuen que han denunciat la situació «d'una manera inadequada i molt exagerada». Asseguren que «és mentida» que els nens no vagin a l'escola i que «les persones que viuen en aquestes cases son pacífiques i no ocasionen problemes a ningú».

Des del consistori de Palafrugell expliquen que el cas està en mans judicials i no poden fer-hi res més. Pel que fa a Educació, els remeten a l'Ajuntament perquè diuen que les cases son de titularitat municipal.