La por a les okupacions s'estén cada dia que passa a Barcelona, la zona d'Espanya amb una incidència més alta d'aquestes situacions i on sembla que la situació, lluny de millorar, empitjora per moments.
En un edifici de Guinardó, situat al carrer Mare de Déu de Montserrat, coneixen bé aquesta por perquè en les últimes dues setmanes han ocupat dos habitatges del mateix edifici i els veïns estan molt preocupats per tot el que pugui passar els pròxims dies.
Segons ha informat 'MetropoliAbierta', els primers okupes van arribar entre l'1 i el 2 d'agost. Durant la nit, van rebentar una porta del baix amb un mall. El soroll va despertar els veïns, que van sortir a veure què estava passant i els okupes van fugir, però l'endemà diverses persones es van instal·lar a l'habitatge, on encara hi són.
Tal com informen, els pisos okupats són d'un banc, així que compten amb un sistema d'alarmes que els van alertar. Tot i això, de moment la situació segueix igual i els okupes s'han instal·lat a l'edifici, han fet algun «pont» amb les canonades d'aigua —va haver-hi una petita inundació— i els veïns tenen por de com avançarà la situació.
«Estic molt preocupada pel que pugui passar», explica la Viky, una veïna de l'edifici. Ella és propietària d'un pis llogat a persones de la seva confiança, però té por que li puguin okupar i perdre els seus drets sobre el pis i no poder-ne fer res al respecte.
La convivència amb els okupes, a més, és cada vegada més complicada. Segons han explicat els veïns, alguns dels 'invasors' actuen de forma intimidatòria contra la resta de veïns, i molts d'ells són persones grans que se senten atemorides. «Demanen les claus de la porteria als veïns per fer-ne còpies i si no se'ls donen, s'enfaden», expliquen.
Hi ha qui creu que aquest grup d'okupes no és un grup qualsevol, sinó que formen part d'una màfia que s'apodera d'edificis sencers, com ja ha passat en altres zones de la ciutat, i tenen por que aquí els pugui passar el mateix.
Barcelona, líder en okupacions a Espanya
La demarcació de Barcelona és la que més denúncies per okupacions té a Espanya, i amb diferència. Entre el 2013 i el 2019 es van interposar 18.850 denúncies sobre aquest problema que suposa un malson per als propietaris.
L'okupació il·legal s'ha convertit en un negoci a la zona, on màfies paguen a famílies amb problemes per okupar habitatges. A més, hi ha també okupacions relacionades amb la delinqüència i el tràfic de drogues.
Des de la política, el partit Barcelona pel Canvi ha proposat adoptar un posicionament clar i contundent contra l'okupació d'habitatges de la ciutat, però altres partits, com ERC, s'han negat a ficar totes les okupacions al mateix sac, ja que consideren que es pot tractar tots els casos amb les mateixes armes. Per exemple, les okupacions que es fan amb finalitats reivindicatives, com ara per part d'organitzacions socials, compten amb el suport del partit republicà.