Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla mitjà del raper Pablo Hasél a l'exterior dels jutjats de Lleida, el 8 de gener del 2020.

Condemnen a sis mesos de presó Pablo Hasél per agredir i insultar un periodista en una tancada a la UdL

El jutge, que considera provats els fets, també l'obliga a indemnitzar la víctima amb 12.150 euros

Pla mitjà del raper Pablo Hasél a l'exterior dels jutjats de Lleida, el 8 de gener del 2020.
El raper Pablo Hasél podria ingressar a presó si no prospera el seu recurs. | ACN

El jutjat penal 1 de Lleida ha condemnat el raper Pablo Hasél a sis mesos de presó per un delicte de lesions per haver agredit un periodista de TV3 durant una tancada a la Universitat de Lleida (UdL), el 2 de juny de 2016. Segons el jutge, ha quedat provat que Hasél va empènyer, insultar i ruixar amb un líquid de neteja el periodista i per aquest motiu, a més de la pena de presó, l'obliga a indemnitzar la víctima amb 12.150 euros.

El magistrat, però, descarta imposar a Hasél una ordre d'allunyament perquè entén que no representa «ara» cap perill per a la víctima. Hasél, a les xarxes socials ha qualificat el judici per aquests fets de «farsa» i ha lamentat que el fet provat «no serveix per a res». «Queda el recurs», ha conclòs.

La sentència també condemna per un delicte de coaccions Hasél i tres acusats més i imposa a cadascun d'ells una multa de 5.400 euros per haver impedit que els periodistes gravessin tapant-los les càmeres amb les mans o amb roba, insultant-los i impedint-los l'entrada al despatx.

La pel·lícula dels fets

Els fets van tenir lloc el 2 de juny de 2016 al despatx del rector de la UdL quan els mitjans de comunicació van intentar cobrir una protesta de treballadors i professors de la universitat contra l'ocupació d'aquest espai per part d'estudiants i joves i hi va haver un enfrontament amb alguns periodistes que estaven cobrint la notícia que van rebre empentes i se'ls va llançar líquids.

Després dels fets ocorreguts al despatx del rector de la UdL, dos redactors de TV3 van presentar una denúncia a la policia per agressions, ja que, segons es podia veure en diverses imatges enregistrades per altres mitjans i també per telèfons mòbils, se'ls va impedir gravar la protesta cobrint-los amb jaquetes i també fent-los empentes per fer-los fora del lloc.

Un altre periodista, un fotògraf del diari Segre, va rebre una empenta i va caure damunt d'una taula del despatx del rector. Posteriorment li van ruixar el clatell amb vinagre. També TV3 va denunciar danys a la seva seu a Lleida, que va aparèixer amb pintades i vidres trencats dies després.

Més causes obertes

Tots quatre sentenciats poden recórrer la sentència del jutjat penal. Pel que fa a Pablo Rivadulla, més conegut amb el nom artístic de Pablo Hasél, té altres causes obertes per les quals podria entrar a la presó. El 8 de gener va ser jutjat al penal 3 de Lleida acusat d'obstrucció a la justícia, amenaces i maltractament d'obra.

Se l'acusa d'haver agredit un home que va declarar com a testimoni en un judici per una presumpta agressió d'un guàrdia urbà a un menor, en el qual l'agent va ser absolt. Segons el denunciant Hasél, el 18 d'octubre de 2017, li va propinar una puntada de peu i el va amenaçar mentre l'acusava per «fals testimoni» en el judici celebrat setmanes abans. En canvi, el raper va declarar que aquest home l'estava esperant i que se li va encarar.

Hasél podria entrar a presó

En cas que acabi sent condemnat en ferm o pel cas de lesions i coaccions o pel d'amenaces i obstrucció a la justícia, Hasél hauria d'ingressar a la presó, ja que l'Audiència Nacional va acordar suspendre l'execució de la condemna de dos anys de presó que va imposar el 2014 al raper lleidatà per enaltiment del terrorisme per uns vídeos que va publicar a internet en què feia referència a ETA, Terra Lliure, els Grapo i Al-Qaeda.

L'AN va establir com a condició per deixar en suspens la condemna durant tres anys que Hasél no tornés a cometre algun delicte durant aquest període o fos condemnat en ferm per algun altre delicte, ja que aleshores ingressaria automàticament a presó.

Cal recordar que l'Audiència Nacional va condemnar de nou el 2018 Hasél per enaltiment del terrorisme a dos anys i un dia de presó tot i que posteriorment li va rebaixar la pena a nou mesos i un dia i a una multa de 5.400 euros, que si no acaba pagant, haurà de sumar un altre any de presó.