Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pablo Jerez Sanjuán, militar mort

Pablo, el militar mort amb 22 anys perseguint un somni: «Era un àngel»

Estava sa i no tenia patologies prèvies, però es va desplomar realitzant unes maniobres dilluns al matí

Pablo Jerez Sanjuán tenia 22 anys i el somni de pertànyer a l'Exèrcit. El seu germà havia escollit el camí del seu pare, farmacèutic de professió, però ell va prendre la decisió de seguir la seva vocació. En 2018 es va matricular a l'acadèmia militar de l'Exèrcit de Terra, i ara estava realitzant el quart curs.

Ha estat perseguint aquest somni quan dilluns passat se'l van trobar mort, amb només 22 anys. Pablo, e Gijón i resident a Jaén, es va desplomar durant uns exercicis d'ensinistrament al camp de San Gregorio (Saragossa). Hi ha una investigació, encara que tot apunta a un cop de calor.

La notícia de la seva prematura mort ha colpejat durament als seus companys, amics i familiars. L'entorn del militar mort el descriu com «un àngel» i només tenen paraules d'elogi per a ell. Podran acomiadar-se d'ell a l'enterrament que tindrà lloc a Jaén, on viuen els seus pares i el seu germà.

Pablo va néixer a Gijón i va residir a la localitat asturiana un temps. La seva família té arrels a Jaén, on va tornar a principis dels 2000. Allà va estudiar i va fer un gran nombre de bones amistats que ara es troben trencades per la pèrdua del jove.

Tant Pablo com el seu germà estaven molt vinculats a la comunitat marista de Jaén. El seu germà va decidir seguir el camí del seu pare i es va llicenciar en Farmàcia. Tot i això, Pablo tenia clar que volia ser militar. L'instint de seguir la seva vocació li ha costat la vida.

Sa i sense patologies prèvies

Pablo Jerez Sanjuán, cadet de 22 anys, va morir dilluns al matí durant unes maniobres al camp d'ensinistrament de San Gregorio (Saragossa). Estava fent uns exercicis a 34 graus centígrads, i es va desplomar. Inicialment van pensar que podia ser a causa d'un cop de calor.

Pablo estava sa i no tenia cap patologia prèvia. A més, havia passat els controls mèdics protocol·laris per entrar a l'acadèmia militar. La seva mort ha causat una gran consternació a l'Acadèmia Militar de Saragossa, on encara no s'expliquen aquest tràgic final.

El jove va ingressar a l'Exèrcit tot just fer els 18 anys, després d'acabar el batxillerat en un col·legi de maristes de Jaén. Estava realitzant el quart curs d'ensenyament superior de l'Exèrcit de Terra. Els seus companys el recorden com un jove amb gran vocació per servir a les Forces Armades.

En el moment de morir es trobava amb els seus companys de la III batalló d'alumnes de centre. Estava fent un exercici d'instrucció i ensinistrament a l'Acadèmia General Militar. Es tracta d'una activitat habitual per als joves de quart curs, un recorregut topogràfic per la zona.

Una investigació en curs

Se'l van trobar inconscient a terra durant la realització de les proves. Els serveis mèdics només van poder certificar la mort del jove, ja que l'atac havia estat fulminant. El seu cos va ser traslladat a l'Institut de Medicina Legal d'Aragó, on a la tarda li van fer l'autòpsia.

L'anàlisi forense va confirmar que el jove havia mort per un cop de calor a causa de les altes temperatures. El militar va estar exposat al sol durant un llarg interval de temps. Un cop de calor és el trastorn produït pel sobtat augment de la temperatura corporal per sobre dels 40 graus.

L'Acadèmia General Militar va fer públic un comunicat lamentant la mort de Pablo i traslladant el seu condol a la família. El Ministeri de Defensa ha obert una investigació per determinar les circumstàncies de la mort. Es prendrà declaració als cadets que van participar a les maniobres.

També hauran de comparèixer els comandaments sota els quals es va executar l'activitat, i els quals van donar les ordres per al desenvolupament d'aquesta. Van poder haver incorregut en una negligència per haver permès els exercicis sota les altes temperatures. Per ara, la investigació continua en marxa i no hi ha res clar.

Segon militar de Gijón mort a Aragó

Pablo és el segon militar d'origen de Gijón que mor a l'Acadèmia Militar a Aragó. El 2009, el soldat de 27 anys Iván Castiello va ser assassinat per un altre company a la caserna d'alta muntanya de Jaca (Osca). Dióscar va ser condemnat a deu anys i dos mesos de presó per homicidi.

Els fets van passar el desembre de 2009 quan el condemnat, natural de Veneçuela, va arribar a la caserna begut i muntant gresca. Es va encarar amb dos companys, i l'Iván li va demanar que baixés la veu perquè estava dormint. Dióscar el va apunyalar, i va acabar morint a l'hospital dies després.

La tragèdia havia marcat la vida d'aquest jove, que va perdre a la seva mare sent molt petit, i amb 17 anys, al seu pare. Se'l va trobar mort a casa després d'un accident. Era el petit de tres germans d'una família de Lavandeira (Gijón), i s'havia allistat a l'Exèrcit amb 20 anys.