Fotomuntatge d'Esther López i el seu pare Miguel

El pare d'Esther López rep el pitjor revés després de la mort de la seva filla

El crim d'Esther López, lluny d'aclarir-se

El pare d'Esther López acaba de rebre un nou revés. El cas de la noia trobada morta a Traspinedo, Valladolid, el 5 de febrer passat, continua sense grans avenços. Després de quatre mesos de feina no han aconseguit localitzar el culpable del succés.

I el pitjor de tot és que el crim sembla abocat al sobreseïment provisional, com assenyala ABC. Això és així a causa de l'absència d'avenços i de la tardança dels informes pericials.

La jutgessa que s'ocupa del procés d'Esther va dictar una providència el 19 de maig passat. Hi sol·licitava a la Guàrdia Civil que facilités el més ràpid possible els informes que estan pendents. O si no, havia de justificar els motius que els impedia el seu compliment.

El coronel de la UCO que s'ocupa d'aquesta investigació va ser molt contundent amb la resposta. Li van fer arribar que encara no havien finalitzat els seus treballs i que tenen sobre la taula una vintena de causes com la de Traspinedo. Expliquen que no disposen dels mitjans adequats per tirar endavant aquests processos.

A això se li uneix la complexitat del cas. Estan pendents que se'ls facilitin les dades de geolocalització del vehicle del sospitós així com l'estudi dels dispositius mòbils.

Fotomuntatge d'Esther López i un guàrdia civil
El cos d'Esther López va aparèixer fa quatre mesos, però de moment no hi ha detinguts   | EP

En la seva defensa, el coronel de la Unitat Central respon a la magistrada que no tenen personal i mitjans tècnics per continuar. També esmenta la dificultat tècnica de les proves pericials així com l'alta càrrega de treball que suporten.

Aquest membre de la Guàrdia Civil explica pel que fa a l'estudi del cotxe del principal sospitós que calen uns mitjans específics. Principalment de personal amb una elevada «capacitació tècnica per recuperar dades de la geolocalització».

El crim d'Esther López, com el de moltes altres persones, se sol prolongar més enllà de l'any. Per això hi ha l'amenaça del sobreseïment provisional.

La magistrada va sol·licitar una resposta com més aviat millor a diversos departaments de la Guàrdia Civil, entre ells el Grup de Delictes Telemàtics, el de Suport Tecnològic Operatiu i el servei de criminalística. També va demanar la col·laboració de la companyia SEADA, que s'ocupa de la verificació tècnica de cotxes.

Se'ls va donar autorització per revisar el mòdul de navegació del vehicle del principal sospitós. Óscar va ser el darrer amic que la va veure amb vida i sobre el que estan posades totes les mirades. La Guàrdia Civil tenia sospites que l'ordinador del cotxe havia estat manipulat amb algun tipus de propòsit.

Cotxes de la Guàrdia Civil al lloc dels fets.
La Guàrdia Civil va anar al lloc on un vianant va trobar el cadàver d'Esther López. | Europa Press

Les anàlisis dels experts així ho havien corroborat. Però encara estan pendents de rebre més dades d'altres informes procedents d'Alemanya.

El crim d'Esther López continua estancat

Tot i que les autoritats van assegurar que el cas d' Esther López s'aclariria en molt poc temps, la realitat ha estat una altra. Ja fa quatre mesos que van localitzar el seu cadàver en una cuneta a l'entrada del poble.

La Guàrdia Civil ha centrat tots els seus esforços durant les darreres setmanes a conèixer els moviments del cotxe d'Óscar. El pèrit judicial de SEADA va extreure dues conclusions de la seva feina:

D'una banda, detecta la manipulació del vehicle amb dues dates d'esborrament d'informació. També l'intent de clonatge de la clau i de programació. Els agents van sol·licitar al pèrit que seguís amb la investigació.

Volen conèixer si el turisme va estar implicat en l'atropellament d'Esther López. Per això van reclamar que inspeccionés l'exterior, així com el xassís i altres parts que poguessin haver patit algun desperfecte.