Els pares de Marta del Castillo, vetats com a acusació particular en el judici contra 'El Cuco'

No obstant això, podran exercir d'acusació popular abonant una taxa de 300 euros

Els pares de Marta del Castillo, la jove assassinada l'any 2009 a Sevilla, no podran presentar-se com a acusació particular en el judici contra Francisco Javier García, més conegut com a 'El Cuco', i la seva mare, Rosalía G.M. Així ho ha decidit el magistrat del jutjat d'instrucció número 2 de la capital andalusa, Carlos Mahón, encarregat del processament dels dos per fals testimoni. Els fets delictius es remunten a l'any 2011, quan haurien realitzat unes declaracions enganyoses en relació a la mort de Marta. 

Ara bé, els progenitors de la jove assassinada sí que podran participar en el judici, però com a integrants de  l'acusació popular. El jutge Carlos Mahón considera que «procedeix no tenir a Antonio del Castillo i a Eva Casanueva com a acusació particular», acceptant d'aquesta manera la petició que va fer l'anterior defensa del 'Cuco', el lletrat Rafael Ramírez. Al mateix temps, el magistrat Mahón sí que els reconeix el dret a  «exercir com a acusació popular sempre que interposin la corresponent querella», i havent abonat prèviament una fiança valorada en 300 euros. 

'El Cuco' y su madre, Rosalía García, procesados por falso testimonio
'El Cuco' i la seva mare, Rosalía García, estan sent jutjats per fals testimoni en el cas de Marta del Castillo | CatalunyaDiari.cat

 

El magistrat considera que el principal perjudicat és l'Estat 

El jutge justifica la seva decisió al·legant que  «no li falta raó» al 'Cuco' i a la seva mare quan assenyalen que els pares de Marta del Castillo «no disposen de la condició de perjudicats pel delicte de fals testimoni que s'investiga», i per això no poden tenir més protagonisme en el procés. En aquest sentit, el magistrat recorda que no dir la veritat durant una declaració és un delicte, donada la importància del testimoni a l'hora de dictar una resolució judicial definitiva. 

En aquest sentit, assenyala que si una declaració «indueix a l'error al jutge o tribunal davant del qual es dona i és valorat com a veritable», pot acabar donant pas a una resolució «injusta». En definitiva, un testimoni enganyós acaba perjudicant, segons el magistrat, a l'«Administració de la Justícia, és a dir, a l'Estat», i no als pares de Marta del Castillo. De totes maneres, sí que entén que, en cas de quedar demostrat el delicte de fals testimoni, ells sí que han pogut «resultar indirectament perjudicats». 

La família de la jove assassinada recorrerà la decisió

Els pares de la jove assassinada es presentaran, doncs, com a acusació popular i la setmana que ve presentaran la corresponent querella, però també han avançat que recorreran la decisió. La defensa de la família, encapçalada per la lletrada Inmaculada Torres, ha explicat que el mateix magistrat Mahón reconeix que Antonio i Eva podrien haver resultat perjudicats. 

També et pot interessar...