Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge fotogràfic dels pares de Marta del Castillo i la seva filla.

Els pares de Marta del Castillo prenen una última decisió: «farem tot el possible»

Antonio del Castillo anuncia que té intenció d'acusar Francisco Javier Delgado d'homicidi

Javier García Marín, àlies El Cuco, ha reconegut que va mentir en seu judicial sobre el crim de Marta del Castillo. Ho ha dit durant el judici que ha arrencat aquesta setmana contra ell i la seva mare per fals testimoni. I la confessió que ha fet obre un nou capítol en aquest cas tan enrevessat.

 

Miguel Carcaño fa poc va canviar la seva versió i va assenyalar el seu germanastre, Francisco Javier, com a autor material del crim. Una versió que la família de Marta del Castillo també ha recolzat, però que no compta amb el favor dels jutges, que es neguen a reobrir la investigació.

La confessió de Javier ho canvia tot, perquè ha reconegut que va estar al lloc i al moment del crim. Per tant, podria dir si el que diu Carcaño és cert i demostrar que la versió oficial durant tots aquests anys és falsa. Els pares de Marta del Castillo han pres una decisió crucial.

El missatge d'Antonio del Castillo

«Hem demostrat que 'El Cuco' i la seva mare van mentir, i ara farem tot el possible judicialment per asseure a la banqueta el germanastre». És el missatge que acaba de publicar Antonio del Castillo a Twitter. «Sempre que la justícia sigui cega i independent», ha afegit.

Tretze anys després de la mort de marta, la seva família anuncien que volen acusar Francisco Javier Delgado d'homicida. És un nou pas, segurament el més decisiu que han pres en tots aquests anys. I ho fan amb el convenciment de la veritat.

La pilota ara és a la teulada de la justícia, que de moment ha decidit no escoltar la versió de Carcaño. Aquest havia de declarar al judici, però el jutge ha decidit que no és necessari perquè els acusats han admès els càrrecs. Així, el tribunal només escoltarà el pare de Marta del Castillo.

L'última versió de Carcaño

'El Cuco' en un primer moment va admetre que va estar al pis del carrer León XIII, a Sevilla, la nit del 24 de gener del 2009. Va dir que havia vist el cadàver de la noia i que havia fugit perquè se sentia amenaçat per Francisco Javier Delgado. Però després ho va negar, i amb la seva mare van ordir un pla per enganyar el tribunal.

Fotomuntatge de Marta del Castillo i Miguel Carcaño
Miguel Carcaño té la clau per a trobar el cos de Marta | Catakunya Diari

Al judici es va establir la hipòtesi que Francisco Javier Delgado i la seva nòvia eren al lloc del crim en el moment que es va produir. Però tots dos van ser absolts per falta de proves, i una coartada més que dubtosa. Miguel Carcaño va ser condemnat com a autor dels fets, i 'El Cuco' per encobriment.

El 2020, onze anys després del crim, Miguel va trencar el silenci des de la presó amb una carta al jutge. Hi deia que havia arribat el moment de dir la veritat, i explicava una història completament nova. Segons Carcaño, el seu germà va colpejar Marta amb la culata d'una pistola i li va causar la mort.

'El Cuco' sap què va passar

En la primera versió que va doanar, Miguel Carcaño s'autoinculpava assegurant que havia colpejat la seva nòvia al cap amb un cendrer. En tots aquests anys ha canviat fins a set cops de versió. I en aquesta última assegura que ell i el seu germà van discutir per la hipoteca del pis, i la Marta va voler mediar.

Va ser llavors quan, segons diu, el seu germanastre va colpejar la noia amb la culata d'una pistola. Els pares de Marta del Castillo també creuen que Francisco Javier Delgado és l'assassí de la seva filla i el cervell de tot. Ara volen que se sàpiga la veritat i trobar el cos de la seva filla.

La mentida que 'El Cuco' i la seva mare han mantingut durant tots aquests anys ha estat la coartada perfecta per a Francisco Javier. Ara queda demostrat que sí que hi va ser i ho va veure tot. Els únics que saben què va passar allà i on és Marta són Miguel Carcaño i 'El Cuco', i ara queda per saber què diran.

Quines possibilitats reals tenen

Els pares de Marta del Castillo estan disposats a arribar fins al final, i volen asseure Francisco Javier Delgado a la banqueta dels acusats. La qüestió és quines possibilitats reals hi ha de reobrir el cas i imputar el germanastre de Carcaño. Ja van intentar reobrir el cas fa poc, i no ho van aconseguir.

El març d'aquest any, l'Audiència Provincial de Sevilla va ratificar la decisió d'arxivar la causa contra Delgado. El tribunal entén que «la mera declaració de Miguel Carcaño no permet sostenir la reobertura de la causa». No donen credibilitat a Carcaño, ja que ha canviat set vegades la versió.

Marta del Castillo
'El Cuco' ha fet una confessió que ho canvia tot | Cedida

Els pares de Marta consideren que la confessió que ha fet 'El Cuco' obre una nova oportunitat. De moment, els acusats s'han negat a contestar les preguntes del fiscal i de l'acusació. Creuen que ho han fet per evitar la declaració dels testimonis, amb l'única finalitat que no se sàpiga què va passar aquella nit.

Queden a l'aire diverses incògnites, com per què van mentir 'El Cuco' i la seva mare, i si ho van fer per amenaces d'una tercera persona. Aquesta tercera persona va ser Francisco Javier Delgado? I va ser ell també el responsable de la mort de Marta del Castillo? Avui comença un nou capítol, potser l'últim.