Primer pla de Paulo Vaz.

Paulo, el famós policia que ha aparegut mort a 37 anys: «No ho va poder suportar»

Paulo Vaz feia setmanes que rebia atacs transfòbics a les xarxes socials

L'auge de l'extrema dreta i dels missatges homòfobs, racistes, masclistes i transfòbics són innegables. Per això, aquest tipus d'idees augmenten a les xarxes socials i al dia a dia del carrer. Un factor molt perillós en una societat on hauria de regnar el respecte, la tolerància i la llibertat.

Aquests pensaments en contra de certs col·lectius es converteixen sovint en assetjament. Seria el cas de Paulo Vaz, un policia brasiler trans, que ara ha estat trobat mort a casa seva i havia patit acusacions greus.

Paulo Vaz, trobat sense vida

Paulo, de 37 anys, era a més un reconegut influencer del seu país, on havia contribuït a donar visibilitat a la transsexualitat. En tot moment havia parlat del seu cas personal i de la vida. Per exemple, no havia dubtat a compartir que estava casat amb el youtuber Pedro HMC, amb qui tenia una relació oberta.

Paulo Vaz i el seu marit.
Paulo Vaz havia parlat obertament de la seva transsexualitat i del seu matrimoni. | Instagram 

La seva popularitat ha fet que ara hi hagi una enorme commoció després de descobrir-se que ha estat trobat sense vida a casa seva. De moment, se'n desconeixen les causes, encara que en diferents mitjans brasilers indiquen que s'ha suïcidat.

Se sap que aquest trist final arriba després de setmanes en què havia estat atacat i insultat greument a les xarxes. Tot després que sortís a la llum un vídeo on mantenia relacions sexuals amb un altre home que no era el marit. Un assetjament transfòbic que segurament el va afectar, encara que es desconeix si ha estat la causa dels fets.

Amb tot, l'autòpsia i la investigació determinaran què ha passat. Però el seu cas es fa servir per parlar del perill de l'auge de certes idees i, fins i tot, comportaments. Per aquest motiu, des de l'Associació Nacional de Travestis i Transsexuals (ANTRA) han volgut parlar alt i clar sobre el tema.

«Acabem de saber que Paulo ens ha deixat. Malauradament, perdem un altre dels nostres que no va poder suportar continuar en una societat tan violenta i inhumana. Seguirem de dol en la lluita».

Primer pla de Paulo Vaz.
Paulo Vaz havia rebut seriosos insults i atacs a les xarxes. | Instagram 

«Ens solidaritzem amb la família i amics i, en especial, amb el nostre estimat Pedro, el seu marit. Rebin la nostra més sincera abraçada».

«No és hora d'especular amb la mort, respectem el dolor dels que han perdut un marit, un amic, un fill. És hora d'estar en silenci i de reflexionar. Precisem pensar en maneres de construir un món on les persones vulguin viure».

«La mort de Paulo ha causat molt enrenou dins i fora de la nostra comunitat. Seria important que la gent conegui més sobre l'escenari de violència, violacions als drets humans i el seu impacte a la vida de les persones trans».

La mort de Paulo Vaz genera nombroses reaccions

Després de conèixer el trist final del policia, les xarxes socials s'han omplert de missatges de condol i afecte per als seus éssers estimats. «Va lluitar molt i va haver de suportar molts comentaris. Molta força a la família i, si hi ha un més enllà, que estigui bé».

Primer pla de Paulo Vaz.
El cas de Paulo Vaz ha adquirit una gran rellevància pública. | Instagram 

De la mateixa manera, hi ha internautes que han carregat contra l'assetjament i els atacs transfòbics que patia Paulo Vaz . «Quan perdem un de nosaltres, ens perdem a nosaltres mateixos. En temps foscos hem de triar portar-nos bé els uns als altres i no llençar-nos pedres».

«Els éssers humans poden arribar a ser unes autèntiques escombraries, independentment de les etiquetes i de la militància».