La peculiar estratègia d'una parella catalana per recuperar un pis okupat a Lloret

Els okupes van canviar el pany i es van instal·lar a l'immoble

Captura del vídeo on ocupen un pis de Nou Barris
La parella estava decidida a recuperar l'habitatge | Twitter

Les ocupacions de segones residències estan a l’ordre del dia. Patir una ocupació suposa un gran mal de cap pels propietaris de l’immoble. És el cas d’una parella de Barcelona, David i Núria, amb un pis a Lloret de Mar. Malgrat això, la seva història ha acabat en final feliç, amb la recuperació de l'habitatge gràcies a una peculiar estratègia, tal com expliquen a Crónica Global.

Tot comença quan la parella rep una trucada de l’administrador de l’edifici de Lloret on tenen l’apartament comunicant que ha estat ocupat. L’immoble havia estat atacat per diversos okupes que, després de canviar el pany, s’havien instal·lat. Després de rebre la notícia, l’home i la dona no va dubtar en desplaçar-se fins a Lloret de Mar per intentar arreglar el problema.

«El primer que vam fer va ser dirigir-nos a l’oficina de l’administrador», indica la dona al citat mitjà. Aquest havia estat el dia abans i tot estava en ordre. Posteriorment, un pintor va anar a revisar unes obres i la porta ja havia estat forçada i el pany canviat. De fet, van poder comprovar que el pis estava ocupat perquè es veia una petita llum entre les persianes.

Davant d’aquesta situació, la parella es va dirigir a una comissaria dels Mossos d’Esquadra per denunciar l’ocupació. Tot i presentar-se amb les escriptures de l'habitatge i assegurar que els okupes havien arribat fa menys de 24 hores, la policia catalana va assegurar que no podia actuar perquè havien canviat el pany i ja s’havien instal·lat. Els Mossos només donaven l’opció de denunciar els fets i esperar a l’acció de la justícia, és a dir, més de mig any d’espera i milers d’euros en tot el procés judicial.

 

L’estratègia per recuperar l’immoble

«Havíem escoltat altres casos similars, però mai pensaven que seríem víctimes d’una cosa així. Ens sentim trepitjats, impotents i abandonats. Tot i que, en lloc de rendir-nos, vam optar per actuar. Ens vam conjugar per recuperar el pis. I fer-ho amb rapidesa». En David i la Núria estaven decidits a recuperar l’immoble i van establir una estratègia.  La parella va decidir fer vigilància al costat de l’edifici i esperar que els okupes sortissin de l’immoble.

Quan van identificar l’okupa, van trucar un serraller d’urgències argumentant que la seva porta havia estat forçada. Aquest, en arribar, va constatar que no havia estat forçada sinó canviada. Malgrat això, el serraller va accedir a canviar el pany malgrat no fer-se responsable de què podia passar. En acabar, en David i la Núria van fer una fotografia a la porta sense el pany i el van amagar.

A l’interior de l’immoble no hi havia ningú i tot estava en ordre menys alguns objectes que havien estat sostrets. Poc després, va tornar l’okupa. L’home va intentar entrar però la parella ho va evitar i seguidament va arribar una segona persona. Els okupes van avisar que segons l’article 245 del Codi Penal no podien ser desallotjats a la força i van advertir que si eren denunciats haurien d’atendre a les conseqüències. D'altra banda, la parella va trucar als Mossos d’Esquadra al·legant que hi havia dos homes que intentaven entrar a casa.

La policia catalana va arribar, els okupes van explicar que havien ocupat la casa i que tenien la clau. Però a la porta no hi havia cap pany. En David i la Núria van indicar que quan van arribar es van trobar el pany rebentat, que el pis estava buit i que eren víctimes d’un robatori. Finalment, sense més proves, la policia va detenir els okupes per robatori, no per l’ocupació, i la parella va aconseguir recuperar l’apartament.

«Vam tenir molta sort», reconeix en David. «La clau és rebentar el pany i fer-lo desaparèixer.  El serraller estava fart de trobar-se pisos ocupats i ens va ajudar. Jo crec que els Mossos també van ser flexibles en l’avaluació de l’escenari», afegeix.


Comentaris
Núria
el més fotut de tot, és que t'entrin a casa i t'hagis de buscar la vida d'aquesta manera... Per què canviar les lleis no, no?
victor
He de reconeixer que ha estat una molt bona idea i molt original per part de la parella....
David
Vaig a posar-me coliri perquè tinc els ulls vermells de tantes errades gramaticals...
lluís
Quins ulls tan delicats té en David... Pobret
Alfons
Entre tanto el consejo del poder judicial y los colegios de abogados mirando para otro lado con los bolsillos llenos. Y Hacienda recaudando que perverso todo Aquí siempre igual.

envia el comentari