Fotomuntatge de la Guàrdia Civil amb Pedro Alfonso.

Pedro Alfonso, el guàrdia civil que lluita per la seva vida després d'un acte heroic

Va intervenir en el succés que va tenir lloc divendres a Santovenia (Valladolid)

Pedro Alfonso Casado és el guàrdia civil que lluita per la seva vida després de rebre un tret al cap a Santovenia de Pisuerga (Valladolid). Va passar divendres passat durant una intervenció. Un home n'havia matat un altre i assegurava haver-se atrinxerat a dins amb diversos ostatges.

Eren les 08.15 hores de divendres quan un tret va travessar el crani de Pedro Alfonso Casado. L'agent ferit encapçalava l'equip negociador que pretenia dissuadir l'assaltant. L'agressor va fer un tret a cegues des de dins de l'habitatge i va arribar a Pedro Alfonso.

Abans, Pablo Antonio Santamaria, àlies Chiqui, havia matat d'un tret Dionisio Alonso Pardo, àlies Dioni. Tots dos eren amics de tota la vida, però una discussió va desfermar la tragèdia. Després de dotze llargues hores la policia va entrar al pis i va detenir Chiqui, que s'havia inventat això dels ostatges.

Última hora de l'estat de Pedro Alfonso

Contra tot pronòstic, Pedro Alfonso Casado va aconseguir superar les primeres 48 hores. Va ser intervingut d'urgència i va aconseguir entrar en una fase d'estabilitat dins la gravetat. Això, segons els metges, és molt positiu, tot i que l'agent encara es troba en estat crític.

Imatge d'un cordó policial.
La Guàrdia Civil té els millors especialistes. | Guàrdia Civil

 

Pedro Alfonso, més conegut com a Perico, és natural de Sahagún (Lleó), on viuen la seva mare i un germà. El seu pare també va ser guàrdia civil, i té una extensa trajectòria de 25 anys a la unitat d'elit del cos. Era un agent experimentat en operacions de risc extrem.

Per això divendres va ser qui va encapçalar la comitiva negociadora per dissuadir el pistoler de Santovenia de Pisuerga. Es troba a l'escala quan va rebre una bala perduda al crani. Dues hores després era operat a vida o mort a l'Hospital Clínic, on van aconseguir salvar-li la vida.

Dotze hores de tensió

Pedro Alfonso era cap de la Unitat Especial d'Intervenció. Divendres al matí va sortir amb el seu equip de la base de Valdemoro en direcció a Santovenia, on havia saltat un avís per assalt amb ostatges. Pel que sembla hi va haver una baralla que va acabar amb un mort i l'assaltant atrinxerat.

Tot va començar amb una baralla al voltant de la mitjanit i una detonació quan faltava poc per a les dues de la matinada. Era la bala que havia matat Dioni, de 45 anys, amic de la infància de Chiqui, el presumpte homicida. Els agents van intentar salvar-li la vida, però va morir instants després.

L'agressor es va tancar en un habitatge i va amenaçar de disparar diversos ostatges si algú intentava entrar-hi. En aquest escenari va arribar la unitat liderada per Pedro Alfonso, amb la missió de convèncer l'atacant. Van intentar parlar amb ell per telèfon i també a través de la porta.

Va ser en aquest context en què el guàrdia civil va rebre el tret, quedant greument ferit. Els seus companys es van quedar al lloc per continuar amb l'operació. Finalment i gràcies al seu afany, a les 13:00 hores van aconseguir que l'agressor deixés anar el seu gendre, a qui tenia retingut.

L'agent lluita per la vida

No obstant això, Pablo Antonio els va fer creure als agents que tenia més ostatges. Una hora més tard es va lliurar sense oposar resistència a canvi d'una dosi de metadona. Quan la Guàrdia Civil va entrar al domicili es van adonar que els havia mentit, ja que no hi havia més ostatges.

Fotomuntatge de la Guàrdia Civil i Chiqui.
Chiqui va atemorir tothom durant hores. | CatalunyaDiari

 

El balanç final de l'assalt que va mantenir en suspens tot el barri durant més de dotze hores va ser d'un mort i un ferit crític. L'agent segueix en estat molt greu, però al seu entorn parlen de fortalesa i de bon ànim. Tots s'agafen a l'optimisme per somiar un desenllaç feliç per a Pedro Alfonso.

La delegada del Govern espanyol a Castella i Lleó ha destacat la tasca duta a terme per l'agent, la professionalitat i la dedicació. «Un exemple de dedicació», va dir Virginia Barcones, que es va solidaritzar amb la família. Mentrestant, el pistoler de Santovenia ja es troba en presó provisional sense fiança.