Perd la vida un nadó durant el seu bateig a l'església

El menor va patir una aturada cardiorespiratòria durant la cerimònia després de ser submergit a l'aigua beneïda

Pla detall d'un taüt amb flors vermelles
Tragèdia a Romania   | Collyfer

Un terrible succés ha tingut lloc a Bucarest, Romania. Un nadó de tan sols 6 setmanes ha mort mentre l'estaven batejant. La tragèdia va tenir lloc dilluns passat, dia 1 de febrer, a la ciutat de Suceava. Els pares del menor van decidir celebrar aquesta tradició a l'Església Ortodoxa, però el que hauria d'haver estat un moment d'alegria, ha acabat sent un drama.

En aquesta religió, el baptisme consisteix a submergir el nadó tres vegades seguides en aigua beneïda sense importar que plori i, seguint aquesta tradició, un sacerdot d'aquesta parròquia va procedir a batejar el menor.

Però tot es va torçar a mitja cerimònia, quan el rector va fer cas omís als plors del nounat i el petit va patir una aturada cardiorespiratòria. El menor va haver de ser traslladat de forma immediata a un hospital, però els doctors no van poder fer res per ell. El nen ja havia mort quan va arribar al centre mèdic.

L'autòpsia ha revelat que la defunció del nadó va tenir lloc per una fallada cardíaca que li va produir el líquid que tenia en els pulmons. Per aquest motiu, i segons la informació que han proporcionat les autoritats romaneses, la fiscalia ha decidit començar una investigació per homicidi contra el sacerdot que va dur a terme la cerimònia de bateig.

Per la seva banda, Vasile Banescu, el portaveu de l'Església on ha tingut lloc aquest terrible succés, ha assenyalat a un mitjà local que han obert una investigació interna per tractar de determinar què va ser el que va succeir.

Així mateix, ha destacat que «no hi ha paraula ni obra per calmar el cor dels pares i els familiars» del menor mort, «però estem amb ells en aquest moment difícil i preguem perquè els enforteixi, consoli i curi».

Els feligresos de l'Església Ortodoxa sol·liciten canviar la cerimònia de bateig

Aquest cas ha causat gran commoció entre els feligresos de l'Església Ortodoxa, que no han trigat a mostrar el seu desacord amb l'habitual cerimònia de bateig i en demanar que s'estableixi una de diferent que no suposi cap risc per als nens.

Així, han compartit una petició per canviar aquest costum. «La mort d'un nadó per aquesta pràctica és una gran tragèdia. Aquest risc s'ha de descartar perquè triomfi el goig del baptisme», són les paraules que han escrit per a acompanyar la sol·licitud que ja han signat més de 56.000 persones.

Vasile Baescu ha recalcat que els sacerdots en lloc de submergir als nens tres vegades, podrien simplement «abocar una mica» d'aigua beneïda sobre ells.

«Aquest ritual no canviarà»

Després del gran escàndol que ha causat la mort d'aquest nadó, Paul Palencsar, teòleg i sacerdot, ha volgut sortir en defensa de l'Església Ortodoxa a 'Radio Free Europe'. 

El rector ha explicat que, tot i que des de la seva religió han dictat nous protocols per a batejar, «no tots els sacerdots els compleixen». Paul Palencsar ha assenyalat que aquest cànon de baptisme data del segle I i que els capellans que són més aferrats a les tradicions no estan a favor de canviar el mètode per dur a terme aquesta cerimònia. A més, el teòleg ha destacat que abans aquesta pràctica es duia a terme amb adults. «Ara, són nounats fràgils i una sola fracció de segon de desatenció és suficient perquè el desenllaç sigui tràgic».

D'altra banda, l'arquebisbe Teodosia, líder de l'ala dura de l'Església Ortodoxa, ha afirmat que no es deixaran «intimidar» i que el ritual de bateig «no canviarà» malgrat el tràgic final que ha tingut la cerimònia per a aquest nadó de tan sols 6 setmanes.


Comentaris

envia el comentari