Mossos d'Esquadra en una operació a la Barceloneta el juliol de 2019.

Els Mossos, en alerta per perill d'atemptat terrorista a Catalunya

L'avís coincideix amb l'inici del judici als terroristes de l'agost de 2017

Els Mossos d'Esquadra han incrementat la vigilància antiterrorista a Catalunya davant del perill d'atemptat. Així ho ha explicat aquest dimarts, 10 de novembre, la Cadena SER, coincidint amb l'inici del judici als presumptes terroristes supervivents dels atemptats de Barcelona i Cambrils que es van produir el mes d'agost de 2017.

El citat mitjà recull les declaracions d'un Inspector d'Informació de la Comissària General d'Informació dels Mossos que vol mantenir l'anonimat. L'inspector assegura que hi ha una probabilitat real que es pugui produir un atemptat a Catalunya: «Estem especialment atents en l'àmbit local. No hem d'oblidar que aquestes persones eren veïns de Ripoll i això té en aquells entorns unes conseqüències a tots els nivells, sobretot en la cohesió social. Cal estar atents».

En aquest sentit, indica que «un atemptat és probable a qualsevol lloc d'Occident d'acord amb aquestes intencions, una altra qüestió és si hi ha la capacitat suficient per dur-los a terme. Després, una altra lògica d'un atemptat és que es produeix un efecte d'imitació, propaganda pel fet: un atemptat cerca causar víctimes però alhora obtenir repercussió mediàtica i estimular altres autors a actuar».

D'altra banda, assenyala que aquest atemptat podria ser causat per un llop solitari, és a dir, per una persona sense el suport de cap gran organització com ara DAESH: «Hi ha major probabilitat d'atacs inspirats més que no pas dirigit per una organització que té un operatiu. Entenem que és així a partir de les anàlisis dels atemptats europeus que la gran majoria són per part de xarxes o actors solitaris que ho han fet de manera inspirada»

«Igual que tenim molt incorporat que en el cas d'un jove és un risc el consum de substàncies estupefaents o l'assetjament escolar, aquí hem d'acabar incorporant que existeix un risc que se sentin atrets per doctrines extremistes violentes», explica l'Inspector d'Informació. Malgrat tot, assenyala que «els Mossos no hem notat un augment de seguiment de casos en el seguiment que fan a les xarxes» tot i el risc de radicalització durant la pandèmia a causa de passar més hores en contacte amb les xarxes socials. 

 

Els Mossos en alerta des de la setmana passada

La Comissaria General d'Informació, encarregada de la intel·ligència i el control de la violència ideològica, va enviar un comunicat intern a tots els serveis dels Mossos a Catalunya advertint de la possibilitat que es produeixi un atemptat gihadista a Catalunya després dels darrers successos a França i Viena. «Cal que en feu difusió als agents dels vostres escamots, en el sentit de valorar a l'alça el risc d'atemptat terrorista a Catalunya», deia el document.

La carta tenia com a objectiu evitar que els agents es relaxin i s'abandonin les mesures de vigilància i autoprotecció davant el risc d'atacs de terroristes que actuen sols, sense estructura ni amb antecedents, el que es coneix com a llops solitaris. A més, també demanava posar els cinc sentits en els delictes d'enaltiment o els possibles enfrontaments entre membres d'extrema dreta i ciutadans de fe musulmana.

«Insistiu en la necessitat d’augmentar l’alerta, especialment en els llocs de principal concurrència pública, i observar amb rigor les mesures d’autoprotecció», detallava la carta enviada a les comissaries.