Roses

Perillosa imatge a l'Empordà: cauen palmeres i destrossen cotxes pel temporal

Dues palmeres impacten contra dos cotxes, un dels quals transportava persones

El passat dimecres 17 d'agost dues palmeres situades al passeig marítim de Roses van caure a causa del temporal que hi va haver. En efecte, la pluja i el vent van fer que aquests dos arbres caiguessin sobre dos cotxes que es trobaven allà. Afortunadament, no hi va haver víctimes mortals ni ferits, però els dos vehicles van quedar en un estat lamentable.

A més, val a dir que no és la primera vegada que passa. L'1 d'octubre de 2018 va tenir lloc un accident semblant que va provocar ferides greus a un vianant que passejava per la zona. En aquest cas, no hi ha hagut ferits, però un dels cotxes que ha rebut l'impacte de les palmeres hi tenia persones a dins, cosa que ha fet saltar les alarmes dels habitants de Roses.

En vista de la perillositat d'aquests arbres, l'Ajuntament de Roses ha decidit substituir-les per evitar que accidents com aquests es tornin a produir. Segons ha explicat el consistori, serà l'empresa Rosersa qui s'encarregarà d'aquest projecte. D'aquesta manera es podrà «garantir la seguretat de les persones i dels béns»

Roses
En vista de la seva perillositat, l'ajuntament ha decidit substituir les palmeres | Acn

L'Ajuntament ja treballa per a evitar aquesta mena de problemes

La intenció de l'ajuntament és substituir algunes de les palmeres del passeig per arbres autòctons. El motiu d'aquest canvi és que els arbres autòctons s'adaptaran millor a l'entorn i proporcionaran més seguretat a la zona. En efecte, serà més difícil que caiguin i s'adaptaran millor a les conseqüències que pugui comportar el canvi climàtic. De fet, el mateix alcalde, Joan Plana, ha declarat que hi haurà «importants temporals a la costa en el futur».

De moment, el canvi d'arbres serà parcial. Per tant, l'empresa encarregada decidirà quines són les palmeres que presenten més risc per a la població. A partir d'aquí, s'aniran enretirant gradualment fins que hagin estat totalment substituïdes  pels arbres autòctons. Pel que fa al tipus d'arbres autòctons escollits per reemplaçar les palmeres, el pla encarregat els designarà basant-se en quines espècies són les que s'adaptaran millor al clima.

Certament, el clima està canviant, i es nota. L'Empordà està sent víctima d'un temps horrible aquesta setmana. A les costes, el color de la bandera no passa del vermell i es prohibeixen els banys a moltes platges pel perill que ocasionen les tempestes elèctriques o fins i tot per la mala qualitat de l'aigua.

▶️ El vídeo de la setmana