Els Mossos estrenen les pistoles Taser dos anys després de la seva aprovació al Parlament

La policia catalana posa en marxa un prova pilot a Girona amb cinc pistoles elèctriques amb la intenció de posar-ne al carrer 120 | S'han format 1.600 agents que podran fer ús de les Tàsers

Aquest dilluns els Mossos d'Esquadra comencen a patrullar armats amb una nova eina. El cos les anomena «Dispositiu Conductor d'Energia (DCE)», el que comercialment i popularment es coneix com a pistola elèctrica Taser. Unes armes que descarreguen un fluid d'energia elèctrica i que permet immobilitzar una persona que estigui creant inseguretat al carrer, ja sigui fent ús de la violència contra una altra persona o contra ell mateix.

Aquest matí el director general de la Policia, Andreu J. Martínez, i el portaveu del cos, l'inspector Albert Oliva, presentaran a Girona una prova pilot amb cinc d'aquestes pistoles que els agents de les comissaries d'aquesta regió policial i comandaments de l'ARRO començaran a fer servir des d'avui, 25 de juny.

El Parlament de Catalunya va aprovar a inici de juliol de 2016 l'ús d'armes Taser al cos dels Mossos d'Esquadra però fins ara no s'han pogut treure al carrer. Un error en el concurs públic d'adquisició de les armes i també l'elaboració de tot el protocol d'actuació han allargat durant dos anys la posada en marxa d'aquest nou armament.

Una agents dels Mossos amb una pistola Taser, en una formació.
Uns agents dels Mossos amb una pistola Taser, en una formació. | Cedida CME

Una arma esperada pels agents

Els sindicats policials esperaven amb candeletes poder dotar les patrulles de seguretat ciutadana dels Mossos d'Esquadra d'aquesta arma. Sempre han defensat que aquesta pistola, considerada no letal, és molt útil a l'hora d'immobilitzar individus armats amb ganivets o pals que ataquen als agents o a altres persones.

El 19 d'abril els Mossos d'Esquadra es van enfrontar amb un home que portava una motoserra i un ganivet a Palafrugell, un dels casos clars, tal com van explicar des dels sindicats policials, on s'hagués pogut fer servir aquesta arma.

Girona, inici de la prova pilot

La primera fase d'aquest projecte servirà per treballar els protocols d'actuació i està previst que durant els mesos vinents totes les comissaries del país tinguin una d'aquestes armes no letals. S'ha escollit Girona com inici d'aquesta prova pilot, ja que tots els vehicles d'aquesta regió policial ja disposen d'un Desfibril·lador Extern Automatitzat (DEA), una de les eines imprescindibles per tal de poder usar les Taser en actuacions policials. Com també ho és la càmera personal de gravació, una eina que serveix per enregistrar el comportament del ciutadà abans de disparar la Taser. Un cop s'hagi iniciat la prova a Girona, els Mossos aniran dotant aquestes armes a les altres regions policials de Catalunya, començant per Barcelona i seguint per Tarragona. Es preveu que a final d'estiu ja s'hagin repartit per totes les comissaries del país.

Imatge de la formació d'agents dels Mossos amb les noves Tasers.
Imatge de la formació d'agents dels Mossos amb les noves Tasers. | Cedida CME

 

Més seguretat, més transparència

El cap de torn —normalment un caporal o un sergent, el que està al capdavant de l'escamot de seguretat ciutadana que està de guàrdia— de les comissaries de Blanes, Girona i Figueres portaran al pit una càmera de gravació que ells mateixos hauran d'activar —avisant al ciutadà— abans de fer la descàrrega elèctrica. D'aquesta manera, quedant tot gravat en un servidor central dels Mossos d'Esquadra, els agents podran demostrar davant de l'autoritat judicial els motius pels quals es fa ús de l'arma.

Imatge de la càmera que portaran al pit els agents que puguin usar la Tàser.
Imatge de la càmera que portaran al pit els agents que puguin usar la Tàser. | Guillem RS

 

Una de les particularitats d'aquestes càmeres és que graven 30 segons abans d'activar-se, per poder enregistrar els fets previs i que enregistrar amb la llum real que veu l'agent. És important saber què veu el policia quan dispara, les càmeres actuals podrien donar una imatge en visió nocturna però no seria fidedigne amb la visió que té l'agent de la situació. No és el mateix enfrontar-se a una amenaça amb llum solar que, per exemple, de nit. Les imatges que quedin enregistrades de l'operació policial podran servir com a prova en un procés judicial.

Els policies que portaran aquestes armes —en aquesta primera fase, només els tres caps de torn d'aquestes comissaries i dos comandaments de l'ARRO— s'hauran de desplaçar fins al punt i valorar in situ si es decideix fer servir la Taser o no. Tots els agents que podran fer servir aquesta arma han rebut una formació a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya on han estat instruïts en el funcionament de la pistola elèctrica, en les normes d'intervenció, els danys que pot ocasionar al ciutadà i tots ells han rebut una descàrrega en les seves pròpies carns.

Com funciona una pistola Táser?

Dos punters làsers mostraran els llocs del cos de l'objectiu a on es dirigiran els dos elèctrodes. L'agent que porta l'arma haurà d'avisar en dues ocasions al ciutadà que es farà ús de la pistola elèctrica i si no deposa en la seva actitud, el policia dispararà. Quan el policia decideixi disparar l'arma, de la pistola en sortiran dos elèctrodes amb forma d'arpó.

Els dards es clavaran al cos de la persona objectiu de la policia i el cable conductor que els té units amb la pistola iniciarà la descàrrega d'electricitat. Durant uns cinc segons —el temps màxim que va aprovar el Parlament de Catalunya—, es farà la descàrrega contra l'objectiu. La descàrrega de 50.000 volts permet paralitzar els músculs de l'atacant i poder-lo reduir i detenir.

Una agent dels Mossos, cap de torn, amb la pistola elèctrica al cinturó.
Una agent dels Mossos, cap de torn, amb la pistola elèctrica al cinturó. | Cedida CME

 

La pistola, quan es dispara, deixa anar un confeti que permet ubicar el lloc exacte des d'on s'ha accionat l'arma. Les càmeres, la instrucció i el confeti permeten a les autoritats donar garantia als ciutadans que les armes s'utilitzaran correctament.

120 Tasers al carrer i 1.600 agents formats

El departament d'Interior va adquirir 134 càmeres i 134 pistoles elèctriques que van tenir un cost de 706.473,38 euros tal com consta en l'anunci de formalització de contracte recollit en el Diari Oficial de la Generalitat. D'aquestes 134, unes 120 estaran al carrer al final de la fase d'implementació d'aquest nou armament i la resta quedaran per formació a l'Escola de Seguretat Pública de Catalunya.

Durant aquests dos anys que s'ha estat elaborant el protocol d'actuació s'han format uns 1.600 agents que seran els únics que les podran utilitzar al carrer: caps de torn de les diferents comissaries comarcals del cos dels Mossos d'Esquadra i comandaments de les unitats ARRO, Brigada Mòbil i del Grup Especial d'Intervenció. Precisament aquest grup d'intervenció dels Mossos d'Esquadra ja tenien set armes d'aquestes que les feien servir en formació i en entrenaments però l'any 2016 el conseller d'Interior Joan Saura en va ordenar la retirada.

Què és una Taser? Com funciona? Totes les respostes sobre aquesta nova arma dels Mossos


Comentaris

envia el comentari