La família Murdaugh en una foto familiar

Planeja la seva pròpia mort i acaba revelant un fosc passat amb cinc crims

A la família Murdaugh hi ha cinc crims sense resoldre, inclosos els de la mare i un dels fills

Als seus 53 anys, Alex Murdaugh tenia tot el que podria desitjar una persona : èxit professional, diners a dojo i una família idíl·lica amb dos fills. Darrere de la seva estampa de família feliç i dels cotxes d'alta gamma, iots i mansions, s'amagava una sinistra història de frau i crim. El passat 4 de setembre, la mentida en què s'havia convertit la seva vida es va enfonsar de cop i volta.

Un frau fiscal i un tret equivocat

L'advocat anava en el seu Mercedes negre per un camí aïllat quan va parar per canviar una roda. Un home va baixar d'una camioneta blava i li va disparar un tret al cap, però miraculosament, Alex va sobreviure i va trucar al telèfon d'emergències amb una sorprenent lucidesa. Ell assegura que tenia un orifici d'entrada i sortida, però pel que sembla, la ferida era superficial. Els investigadors van treballar amb la hipòtesi d'una venjança contra la família Murdaugh.

La seva esposa i el seu fill menor de tres anys havien estat brutalment assassinats tres mesos abans, i ell s'havia refugiat en el consum de drogues. Per això va renunciar a la seva feina d'advocat i va anunciar el seu ingrés en una clínica de desintoxicació. Tothom es va entristir per ell. 

Però en realitat, Alex no havia renunciat voluntàriament a la seva empresa sinó que havien descobert un frau milionari. L'escàndol havia saltat un dia abans del tir que li va fregar el cap. A partir d'aquí van començar les sospites, i es va destapar la bruta història que hi havia al darrere.

Destapen la fosca veritat de l'assassinat premeditat

La justícia va començar a investigar profundament els fets i va descobrir coses inquietants. Alex havia contractat un exclient seu perquè l'assassinés d'un tret. Ell mateix havia planejat la seva mort perquè el seu únic fill viu pogués cobrar els deu milions de l'assegurança de vida. Però l'executor va fallar el tir i va acabar confessant tota la veritat, i va ser condemnat per assistència al suïcidi i conspiració per cometre frau.

Alex també va ser processat per voler estafar l'assegurança i proveir al seu còmplice l'arma amb la qual va voler matar-lo. Però hi havia una altra cosa sospitosa. Segons els advocats, va orquestrar el pla perquè creia que només si moria assassinat el seu fill podria cobrar l'assegurança. Com podia un advocat del seu nivell desconèixer els detalls de la seva pòlissa? O és que en realitat tot estava planejat perquè no morís?

L'assassinat dels Murdaugh

En realitat, tot havia començat tres mesos abans, quan a l'arribar a casa es va trobar a la seva dona Margaret i al seu fill Paul cosits a trets. La investigació va avançar lenatment, sense proves reals de qui havia pogut ser. Però llavors va sorgir una sospita. Familiars de les víctimes van explicar que mesos abans el fill assassinat d'Alex, Paul, havia rebut amenaces de mort. Si es confirmava, podia ser la clau per arribar fins l'assassí. Però primer calia resoldre una pregunta: Per què amenaçaven Paul?

Estirant el fil, la policia va descobrir una altra certesa. El 24 de febrer de 2019, a les dues de la matinada, Paul Murdaugh va provocar un accident en què va morir la jove Mallory Beach. En el moment de la tragèdia conduïa sota els efectes de l'alcohol.

Paul va ser processat per la mort de la jove, però la seva família va pagar una fiança de 50.000 dòlars i va quedar en llibertat. En el moment de morir estava esperant un judici en el qual li demanaven 25 anys de presó. I a més, rebia amenaces de mort d'algun dels supervivents de l'accident.

La mort de Stephen Smith

Mentre investigaven la mort de Margaret i Paul, els investigadors van arribar fins a un altre crim. El 8 de juliol de 2015, un noi de 19 anys anomenat Stephen Smith va aparèixer mort en una cuneta. Tot apuntava a un atropellament amb conductor a la fuga, però el cas va quedar arxivat. En realitat, hi havia sospites fundades que Stephen havia estat assassinat per la seva condició d'homosexual.

Entre els principals sospitosos estava Buster, l'altre fill d'Alex. Però les influències de la família Murdaugh van sorgir efecte i molts testimonis es van negar a declarar. Com va succeir en el cas de Mallory, van denunciar una conspiració de la policia i la fiscalia per eliminar proves incriminatòries. El cas va quedar arxivat durant tots aquests anys. Només el frustrat pla d'Alex per simular el seu assassinat ha aconseguit treure la veritat a la llum.

El crim de treballadora de casa dels Murdaugh

Encara hi havia una altra veritat per desapar: la mort de Gloria Satterfield, el 26 de febrer de 2018. Tenia 57 anys i en feia més de vint que treballava a casa dels Murdaugh. Es va donar per fet que havia relliscat i que va morir com a conseqüència de la caiguda. Després es va saber que Alex havia convençut els fills perquè l'assassinessin i anessin a judici, amb la qual cosa l'assegurança es faria càrrec de la mort.

Ell els va presentar a l'advocat que els representaria, però els nois mai van veure ni un euro de l'assegurança. Algú es va quedar amb els 505.000 euros. Els fills de Gloria van presentar una demanda per estafa contra Alex i l'advocat. Una mostra més que el sinistre de la família Murdaugh portava amb si una sorpresa rere l'altra. La policia segueix investigant la mort de Mallory, Stephen i Glòria, i no descarten que n'hi hagi més.

Interrogants per resoldre

En aquesta història queden molts interrogants oberts. Qui va matar a Margaret i a Paul? Va ser realment una venjança, o Alex i Buster van tenir alguna cosa a veure? Va ser Buster qui va assassinar a Stephen Smith? Va ser realment la mort de Glòria una casualitat?