Fotomuntatge d'un bou i Santiago López

La polèmica mort de Santiago en una plaça de toros: la policia, sota sospita

La justícia reobre el cas després d'una investigació policial que es va tancar sense assenyalar els culpables

Santiago López Carcelén, pare de família de 48 anys, va morir tràgicament el 12 de setembre passat a la plaça de toros de Múrcia. Va ser cornejat fins a la mort per un toro coix al que estaven a punt de sacrificar en els corrals. Des d'un principi, la família de la víctima va apuntar a una negligència al dispositiu de seguretat.

La investigació duta a terme per la Policia Nacional es va tancar sense imputacions delictives. Però ara el Jutjat d'Instrucció número 7 de Múrcia ha reobert el cas per possibles irregularitats amb responsabilitat penal. Per això, el jutge ha cridat a declarar un policia i quatre empleats de la plaça.

La investigació ha acabat esquitxant un agent de la Policia Nacional, segons informa avui El Español. L'agent s'encarregava de la seguretat dels corrals com a delegat governatiu de la plaça de La Condomina. I amb ell hauran de declarar el cap del corral i tres empleats de l'empresa 'Toros Sureste'.

La mort de Santiago: els fets

El dilluns 12 de setembre es va celebrar a la plaça de Toros de la Condomina una vetllada taurina. Al final de l'espectacle s'havia de sacrificar a 'Limpiador', un cap de bestiar de 472 quilos que no havia pogut acabar la seva feina perquè coixejava. Així doncs, va ser retirat als corrals per rebre la punta final.

Muntatge fotogràfic de Santiago López i un toro
Santiago va morir salvatgement per culpa d'un toro | CatalunyaDiari

Va ser llavors quan Santiago, un carnisser amb experiència com a matador, va baixar als corrals per sacrificar l'animal. El problema és que aquell dia no treballava i que, presumptament, es va incomplir el reglament d'Espectacles Taurins. Així ho denuncia la família del mort a través dels seus advocats.

L'acusació particular demana depurar responsabilitats per la mort de Santiago, pare de tres fills. Llavors, després de la petició al jutge, aquest ha decidit reobrir la causa i prendre declaració als investigats. La justícia contradiu així la investigació policial, que va considerar que no hi havia responsables en aquest succés.

Vulneració del reglament

Segons el Reglament d'Espectacles Taurins, el president de la plaça és el que dona l'ordre al punter o espasa de torn per al sacrifici de la res. A més a més, el toro s'ha de sacrificar en presència del delegat governatiu. Aquell dia era policia nacional el delegat responsable de la seguretat de l'espai.

Segons l'acusació, es va vulnerar el reglament, ja que aquella fatídica tarda no hi havia 'puntillero'. «La del 'puntillero' és una figura obligatòria a les places de toros i és una professió de greu risc. La seva tasca no la pot fer sinó aquell especialitzat en aquests menesters», assenyala l'advocat, Evaristo Llanos.

«No obstant això», prossegueix, «l'administrador de l'empresa 'Toros Sureste', com a gestor de la plaça de toros de Múrcia, té declarat que no hi ha cap persona encarregada de fer aquesta funció». Segons apunta, «va lliurar la punta de mà a Santiago, fins i tot sabent que no és 'puntillero' sinó carnisser».

Havia begut?

Aquell dia Santiago es trobava acompanyat del seu fill petit a la grada i va entrar als corrals per realitzar una funció que no li tocava. L'acusació ha demanat els resultats toxicològics per saber la quantitat d'alcohol que portava a la sang. I és que, podria haver anat begut quan va baixar als corrals.

Foto de les cames d'un torero.
L'acusació assenyala el responsable de la plaça de toros| GTRES

Per tot això, sol·liciten la investigació dels fets susceptibles d'un delicte d'homicidi imprudent i contra la seguretat a la feina. L'acusació esmenta el nom de Bernal Manzanera, gestor de la plaça, així com al policia nacional encarregat aquell dia de la seguretat del cos.

Es tracta d'un cas polèmic perquè la investigació judicial comença una vegada tancada la investigació policial. I ho fa a instàncies de l'acusació, sobre la base de l'informe policial que no va assenyalar cap culpable. Per això, l'advocat de l'acusació denuncia interessos velats per part de la Policia Nacional.

A més, assenyala el mateix delegat del Govern en funcions, agent de Policia Nacional, «que no es va assegurar que existís un 'puntillero' entre els empleats». Per tot això, assegura que les versions ofertes pels implicats són interessades. Per tant, confien que la investigació judicial traurà la veritat a la llum.