Detall dels ulls del retrat robot de l'home que van trobar mort a Galícia

La policia espanyola demana ajuda per a resoldre un cas: reconeixes aquest home?

La jutgessa autoritza la publicació del retrat robot d'un home trobat sense vida a O Porriño (Pontevedra)

La troballa d'unes restes humanes en un pou d'O Porriño (Pontevedra) el 22 de febrer del 2021 té la policia desconcertada. Fa més d'un any que investiguen qui podria ser el mort i com van ocórrer els fets. Per a resoldre el cas només tenen el cadàver i les claus d'un cotxe.

Davant les dificultats per a arribar fins al fons de la qüestió, la policia ha decidit recórrer a la col·laboració ciutadana. Mitjançant tècniques d'aproximació facial han elaborat un retrat robot de l'home que van trobar al pou. Demanen que si algú el reconeix, informi la policia.

És el mateix procediment que fa uns dies va utilitzar la Guàrdia Civil de Santa Cruz de Tenerife per a identificar un mort. A Espanya hi ha més de tres mil cadàvers sense nom i cognom, la majoria dels quals no s'arriben a identificar mai. Aquest cas és diferent, perquè sembla que es tracta d'un crim.

Trets del mort

La magistrada del jutjat d'instrucció número 3 d'O Porriño ha autoritzat que es publiqui un retrat robot de la víctima. La imatge ha estat elaborada amb tècniques avançades d'aproximació facial. Això és possible gràcies a l'antropologia forense, que mitjançant uns paràmetres permet reconstruir les faccions.

Retrat robot de l'home que van trobar mort a Galícia
Retrat robot de l'home que van trobar mort a O Porriño | Imelga

El cos va ser trobat per un empleat d'una empresa de neteja quan es disposava a fer unes feines a la nau. El cadàver estava molt deteriorat, cosa que ha impedit oferir la imatge real de la cara del mort. Tot i això, la tècnica d'aproximació facial permet una reproducció molt encertada.

A partir de l'estructura òssia de la cara, els antropòlegs forenses poden perfilar un retrat fidedigne de la persona morta. El retrat l'ha elaborat la Unitat d'Antropologia Forense de l'Institut de Medicina Legal de Galícia. Esperen que serveixi per a resoldre un cas darrere del qual hi ha un crim.

Les claus del cotxe

Amb el cadàver van aparèixer les claus d'un vehicle antic de la marca Renault i una clau convencional. També hi havia monedes encunyades a Portugal, que completen les proves per a resoldre aquest misteri. Les proves genètiques no han estat suficients per a identificar el cadàver, així que s'ha recorregut al retrat robot.

Els experts assenyalen que es tracta d'un home d'entre 30 i 40 anys, d'1,75 metres d'alçada i complexió forta. La mort s'hauria produït entre el 2017 i el 2020, i al cadàver hi van trobar signes externs de violència. Demanen a la ciutadania que observi el retrat i que si algú el reconeix, es posi en contacte amb la policia.

Els forenses asseguren que l'home tenia la pell blanca, els cabells foscos i els ulls de color mel. El retrat base de la cara i el cap incorpora diferents tipus de pèl, des de pèl llarg a curt, amb barba i sense. La Guàrdia Civil de Pontevedra conclou que el mort era un ciutadà portuguès.

Mort violenta

Si algú reconeix la cara o les claus es pot posar en contacte amb la Guàrdia Civil de Pontevedra trucant al 600 461 444. La principal hipòtesi és que l'home va morir de manera violenta, ja que presentava un cop fort al cap. A més, la tapa del dipòsit estava tancada, amb la intenció clara d'amagar el cadàver.

Retrat robot, amb i sense barba, de l'home que van trobar mort a Galícia
L'home que van trobar mort a Galícia tenia aquest aspecte | Imelga

El cos estava en posició rígida i amb els avantbraços i les mans desfetes, així que no descarten que hi hagués amputació. Per a més misteri, van trobar una taca blava a les dents del mort. Creuen que pot ser d'un pal amb què van colpejar la víctima, com l'escombra que van trobar a prop seu.

Però els resultats científics van descartar que es tractés d'aquest objecte, i això va fer que els investigadors tornessin al punt de partida. Ara per ara, les indagacions estan en un punt mort. Identificar el cadàver seria un pas important per a resoldre el cas, i per això demanen la col·laboració ciutadana.