No ens agafa per sorpresa ni l'existència ni la proliferació d'estafadors en el nostre dia a dia. Aquestes persones, que utilitzen diferents mecanismes per assolir els seus propòsits, ara també estan actuant virtualment.
La pujada de determinats serveis i productes no ha passat desapercebuda per a ningú. Després de l'esclat de la guerra entre Rússia i Ucraïna, el Govern s'ha vist obligat a prendre una sèrie de mesures, entre les quals hi ha la pujada del preu de la llum.
Nova estafa a Espanya amb les factures de la llum
És precisament aquesta situació la que han aprofitat diversos estafadors per lucrar-se'n. Tothom sap que la ciberdelinqüència està a l'ordre del dia, però amb la problemàtica actual sembla que els casos d'estafa no paren d'augmentar.
Per això, la Policia Nacional ha decidit enviar un missatge i alertar la població: actualment hi ha una estafa que podria afectar milers de consumidors. Pel que sembla, el modus operandi que fan servir els estafadors en aquest cas és totalment virtual.
El pitjor malson pot iniciar-se amb tan sols un email, i qualsevol consumidor pot ser-ne víctima. N'hi ha prou que rebem una factura electrònica a la nostra bústia d'entrada ens convidi a comprovar «quant hem gastat aquest mes».
L'objectiu d'aquesta estafa és senzill: si hi accedim, qualsevol ciberdelinqüent que estigui darrere d'aquesta estafa ja podrà accedir a les nostres dades bancàries. Evidentment, en obrir aquest missatge també podem caure en el risc de clicar a altres enllaços externs.
Si tens dubtes, tingues en compte alguns detalls
A causa de l'increment de possibles casos d'estafa, el Cos Nacional de Policia ha decidit compartir amb la ciutadania una sèrie de consells que podrien ser molt útils. Si ens trobem davant d'un possible cas d'estafa, és millor que tinguem en compte aquestes recomanacions.
Així doncs, abans de tot hem de comprovar quin és el remitent que ens està enviant el missatge. Aquest detall és important, ja que depenent de l'adreça de correu que ens aparegui podríem sospitar que no és una cosa lícita.
D'altra banda, és molt habitual que aquest tipus de missatges vinguin acompanyats d'una altra sèrie de webs i d'enllaços externs, així com de fitxers adjunts. Tots aquests afegits no són més que pures distraccions, les quals tenen com a objectiu despistar més en consumir perquè finalment acabi accedint-hi alguna.
Si per algun cas es donés l'opció que acabem accedint a alguna d'aquestes webs, la Policia Nacional recomana que ens fixem en alguns detalls. Per exemple, una web oficial mai no utilitzaria logotips falsos o de poca qualitat, i encara menys presentaria faltes d'ortografia en el seu contingut.
És important que ens fixem en tots els detalls possibles
També és molt recomanable que comprovem l'URL que sol aparèixer a dalt, a la barra d'adreces. Si hi trobem símbols sospitosos (com lletres o números que no correspondrien amb el seu nom), hem d'estar atents, perquè possiblement és una web falsa.
Així mateix, gràcies a les darreres tecnologies és possible verificar si la web a la qual volem accedir és realment la de la nostra entitat bancària. La millor manera de comprovar-ho és activant el sistema de doble verificació, que ens enviarà un codi de seguretat al nostre mòbil.
En qualsevol cas, i ateses les circumstàncies, si hi ha dubtes és millor preguntar. Per evitar aquest tipus de paranys, la Policia Nacional posa a disposició dels ciutadans un correu electrònic que està adscrit al Servei de Seguretat TIC.
D'aquesta manera, si sospites o et trobes davant d'un cas de pharming i/o phising (suplantació de webs de bancs i d'institucions públiques), el millor és que ho comuniquis a les autoritats, a través del correu següent: seguridadtic@policia.es