La Policia Nacional controlava l'imam de Ripoll: va visitar la mesquita tres cops

L'home que va ser l'autor intel·lectual dels atemptats de Barcelona i Cambrils estava sota la vigilància de la Policia Nacional | La Guàrdia Civil i el CNI també van visitar l'imam a la presó
Hamid Barbach, responsable de la mesquita de Ripoll, davant de la comissió d'investigació | CatalunyaDiari.cat

 

Abdelbaky Es Satty era conegut de la Policia Nacional. Així ho ha acceptat i explicat Hamid Barbach, secretari de la comunitat Annour, davant dels parlamentaris que formen la comissió d'investigació dels atemptats de Barcelona i Cambrils del 17 i del 18 d'abril de 2017. Aquest dimarts s'ha reunit a Ripoll aquesta comissió per escoltar les versions d'algunes de les persones que s'han cridat a participar d'aquesta comissió que hauria d'ajudar, de manera paral·lela amb la investigació judicial, a aclarir que va passar en aquelles negres jornades a la capital de Catalunya i al Baix Camp.

 

Tres visites de la Policia Nacional per saber més d'Es Satty

Segons Hamid Barbach agents de la Policia Nacional van visitar els responsables de l'associació islàmica Annour almenys tres vegades abans dels atemptats i sempre van preguntar per l'imam Es Satty, l'home sobre qui, segons totes les investigacions policials públiques fins ara és el cap pensant dels sagnats atemptats del 2017 a Catalunya. «Una de les vegades jo hi era i van preguntar per l'Es Satty, per saber si encara era allà», ha explicat responent una pregunta de la diputada de la CUP Natàlia Sánchez.

 

 

Segons ha explicat, els agents van preguntar per l'imam, volien saber si encara predicava a la mesquita i també van formular altres preguntes relacionades amb normatives i documentació. «Va durar deu minuts i van marxar», ha explicat Barbach. Una altra de les vegades, ha exposat, els agents van contactar directament amb el president de l'associació trucant-lo des d'un número privat per demanar documentació de l'entitat. Els agents es van identificar com agents de la Policia Nacional però el responsable de la mesquita no recorda a quina unitat estaven inscrits.

 

Abdelbaki es-Satty, l'imam de Ripoll i autor intel·lectual dels atemptats de Barcelona i Cambrils  | CatalunyaDiari.cat

Quatre visites del CNI i de la Guàrdia Civil a la presó

Aquesta informació que confirmaria que la Policia Nacional anava darrere de l'imam de Ripoll i que el tenien controlat —tot i que fonts coneixedores de les pràctiques policials, no amaguen la possibilitat que sigui un control rutinari en el marc dels plans contra la radicalització en centres de culte— se suma a les informacions que ja es van confirmar sobre les quatre visites que agents dels serveis secrets espanyols van fer a Es Satty quan l'imam de Ripoll era a la presó complint una condemna per tràfic de drogues. Dues d'aquestes visites van ser per part d'agents del CNI i dues per part d'agents de la Guàrdia Civil, tal com van confirmar fonts de Serveis Penitenciaris durant la instrucció de la investigació dels atemptats de Barcelona i Cambrils.

Comentaris