Foto de detalle de un niño pequeño caminando

Troben un nen de 2 anys que feia una hora que caminava sol

El menor va obrir la porta de casa i va sortir sense que l'adult que estava al seu càrrec s'adonés

Un descuit que podria haver acabat en tragèdia acaba de sortir a la llum.  Els fets van passar a Móstoles, Madrid, a finals del mes de setembre. La Policia Nacional va rescatar un nen de 2 anys que caminava sol pel carrer després d'haver sortit de casa.

Segons ha informat la Prefectura Superior de Policia de Madrid, a finals de setembre, el 091 va rebre una trucada estranya. Una dona assegurava haver trobat un nen d'uns 2 anys assegut al banc d'una marquesina. Una patrulla de la Policia Nacional es va dirigir fins al lloc per comprovar què passava.

Quan van arribar, van trobar un nen petit que no anava acompanyat de cap adult. La tasca dels agents es va complicar perquè el menor en qüestió no sabia parlar. Inicialment, no sabien la seva identitat ni d'on venia, ni com localitzar els familiars o responsables.

El menor va ser conduït a les dependències policials on, a través d'unes gestions, van aconseguir trobar la seva procedència. El nen havia marxat de casa per un descuit del seu cuidador. Va obrir la porta i va sortir al carrer sense que l'adult que estava a càrrec seu s'adonés de la seva absència.

 

Va estar gairebé una hora caminant

El nen va estar deambulant pels carrers gairebé una hora abans d'arribar a la parada d'autobús. Va recórrer diversos carrers desorientat i sense cridar l'atenció dels transeünts. Finalment, cansat de caminar, es va asseure en un banc de la marquesina.

El grup d'Unitat de Família i Atenció a la Dona (UFAM) de la Comunitat de Madrid va realitzar les comprovacions oportunes. A continuació, van lliurar l'infant als familiars «en perfecte estat». Finalment, el que podria haver estat una desaparició va acabar bé.

Més freqüent del que sembla

Es desconeixen les circumstàncies exactes en què va tenir lloc aquest succés en concret. Però la tendència d'alguns nens a sortir de casa és més freqüent del que imaginem. Recentment, s'han donat casos de nens de 2 i 4 anys que han estat trobats deambulant pel carrer, a Granada i Pamplona.

Algunes vegades, aquests infants pertanyen a entorns desestructurats, però en altres casos la pèrdua respon simplement a un descuit. A més, hi ha nens especialment propensos a obrir la porta de casa així que poden i se'n van. Alguns pares als quals els passa no li donen importància o no saben a qui acudir.

Els pediatres classifiquen aquest comportament com un fenomen anomenat vagabunderia, que pot estar associat a alguns trastorns. Per exemple, és una conducta pròpia dels nens autistes, encara que no només els afecta a ells. També pot estar vinculat amb el dèficit d'atenció per hiperactivitat (TDAH) i altres desajustos psiquiàtrics.

Accident o negligència

Amb aquest tipus de trastorns, el fet de vagar pel carrer és relativament freqüent. Els infants exploren coses que els atrauen fortament, com ara sorolls, o perquè volen fugir d'alguna cosa que els molesta. Cada nen és un món diferent i davant l'aparició d'aquests problemes és recomanable acudir a un pediatre o especialista.

La policia va treballar des del primer moment sota la hipòtesi d'una desaparició accidental, fruit d'un descuit. Encara que fos a causa d'una distracció, no existeix la possibilitat que pugui ser imputat cap delicte com abandonament de menors. No hi va haver cap negligència ni intencionalitat greu.

El nadó ja es troba novament amb els seus pares, que en la pròxima ocasió tindran més cura a l'hora de vigilar el seu infant. La Policia Nacional recorda la importància de mantenir els nens vigilats, sobretot quan són tan petits. També fa una crida a la població per avisar quan apareixen nens caminant sol pel carrer.