Molly Russell, la petita de tres germanes, tenia 14 anys i era una adolescent normal amb molt d'entusiasme. Una nit va acabar els deures i va preparar la motxilla per anar a escola. Quan l'endemà al matí es van aixecar, els pares es van adonar que s'havia suïcidat.
Abans de posar fi a la seva vida, Molly va deixar unes notes en què explicava als seus pares com se sentia. «Soc el problema de la vida de tots, us estimo a tots, heu de ser forts, estic orgullosa de vosaltres», va escriure l'adolescent. El seu pare ho ha tret a la llum per denunciar el cas.
I és que abans de morir, la noia va freqüentar una sèrie de pàgines i xarxes socials amb contingut sobre depressió i autolesions. Estan convençuts que Instagram va ajudar la seva filla a posar fi a la seva vida. Un psiquiatre ha revisat l'informe i assegura que no pot dormir després de llegir els comentaris.
L'horror a les xarxes socials
La família de Molly va indagar als perfils de les xarxes socials de la seva filla, i van treure una conclusió. Internet i les xarxes socials van induir la menor a suïcidar-se. «Hi havia comptes de gent que estava deprimida, que s'autolesionava o que es plantejava el suïcidi», explica Ian Russell.
Segons aquest pare, la majoria dels continguts eren positius, de persones que intentaven donar-se suport entre elles. «Però una altra part és esfereïdora, anima a autolesionar-se i relaciona les autolesions amb el suïcidi», afegeix. Una investigació de la BBC va trobar material amb imatges explícites dels usuaris.
La investigació va trobar contingut sensible i material lúgubre que inclou vídeos sobre suïcidis. El pare de la víctima explica que «aquests continguts a Instagram són fatalistes, no deixen lloc a l'esperança. És com dir 'uneix-te al grup, tu estàs deprimit, jo també, som molts'».
Un psiquiatre no pot dormir
El psiquiatre infantil Navin Venugopal ha reconegut que té problemes per dormir després d'haver revisat el seu informe. El doctor es va sentir impactat en veure el contingut de les xarxes socials que havia visitat la noia abans de suïcidar-se. Des de llavors, aquestes imatges no el deixen dormir.
Aquest psiquiatre va declarar al tribunal que el contingut que va visitar Molly abans de posar fi a la vida era «angoixant i molt pertorbador. Durant algunes setmanes hi va haver períodes en què no podia dormir bé. Tenint en compte que ella ho va veure durant mesos, només puc dir que estava afectada», va assegurar.
Per a aquest professional, aquest contingut va influir directament en la decisió de la noia. «És especialment sensible tenint en compte que era una adolescent deprimida de 14 anys. Certament l'afectaria i la faria sentir més desesperada», va afirmar aquest psiquiatre a la cort del Regne Unit.
Instagram i Pinterest, al punt de mira
Els experts asseguren que els algoritmes d'Instagram ajuden els usuaris a trobar contingut relacionat. Quan se segueix un compte d'aquest tipus, la xarxa social suggereix més pàgines del mateix estil. Per això exigeixen que la xarxa social canviï els seus algoritmes per impedir aquesta mena de casos.
Recorden que les lleis sobre suïcidi són molt clares i que animar a algú a posar fi a la seva vida és il·legal. Tant a internet com a la vida real, qualsevol que proposi a una altra persona de posar fi a la seva vida està cometent un delicte. És còmplice de la seva mort i pot ser acusat d'indagació.
Instagram es va limitar a dir que «no permetem contingut que promogui o idealitzi els trastorns alimentaris, les autolesions o el suïcidi». Per part seva, Pinterest va reconèixer que, en el moment dels fets, el seu contingut no estava degudament protegit. El més greu és que el cas de Molly podria no ser un cas aïllat.