Anna i Tomás Gimeno segueixen desapareguts una setmana després que Olivia fos trobada en el fons de l'oceà. Fernando Echegoyen, perit nàutic i analista de naufragis, explica a 'El Español' quines opcions reals hi ha de trobar-los.
«És molt més complicat que trobar una agulla en un paller. No us imagineu el difícil que és buscar una cosa a mil metres de profunditat i l'inhòspit que és el fons marí», revela. Cal assenyalar que l'Ángeles Alvariño va reprendre les tasques de recerques després de tres dies parat.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
«Serà molt complicat trobar el cos d'Anna, molt complicat. Tant de bo m'equivoqui, però em temo que serà molt difícil», comença l'expert. «Parlem del petit cos d'una nena d'un any, que pot pesar vuit o nou quilos que ha estat submergit fa 50 dies».
«La sonda 'multifeix' amb la qual treballa aquest vaixell tot just discrimina el cos humà. El cos humà està compost majoritàriament per aigua i l'aigua no dona senyal per la sonda», recalca Echegoyen.
A més, el perit nàutic explica que «el cos d'Anna, sense llast, es veu opac al sonar d'escombrat lateral. És invisible a la sonda 'multifeix' i pot ser-hi, igual està a dos-cents metres de distància, i no es localitzaria mai».
«Si hagués quedat enganxat algun plom, o llast, seria més fàcil»
Echegoyen revela com funciona el dispositiu de l'Ángeles Alvariño, «una llauna de refresc, encara que estigui a mil metres, sortiria reflectida. Aquest metall sí que ho detecta i aquí és quan se submergeix el submarí, el qual va pujar a superfície a Olivia».
I explica el següent: «Però el cos d'un nadó, que després de tant de temps submergit al mar, pot estar molt deteriorat, és gairebé impossible. Si hagués quedat enganxat algun plom, o llast, seria més fàcil».
Després de trobar a Olivia, tot sembla que Tomás va llastrar amb l'àncora dos farcells en els quals abans havia ficat el cos de les petites. Tant l'àncora com Anna van ser clau per donar amb Olivia. Així com l'ampolla d'oxigen trobada a la mateixa zona dos dies abans.
«Aquí el 'quid' de la qüestió és que van trobar l'ampolla, i que van trobar l'àncora amb la qual havien arrossegat els dos farcells. El metall va ser determinant amb la sonda 'multifeix'», matisa.
«Arran del lloc on havien trobat l'ampolla, van centrar la recerca i l'àncora va permetre la localització de la petita Olivia». Fora del llast, tot es torna més complicat per trobar la petita.
«Tant de bo aparegui el cos de la nena, perquè Beatriz pot tenir pau. Perquè tot Espanya puguem tenir-la perquè estem tots commocionats», sentència Echegoyen.
Hi ha possibilitats de trobar a Anna Gimeno?
L'expert en temes nàutics exposa que «en el fons de la mar pot passar qualsevol cosa. És cert que l'ha pogut agafar un corrent, s'ha pogut ficar en una esquerda. Encara que jo penso que no està molt lluny del lloc on van localitzar a Olivia».
Sap com és l'orografia de les illes i és expert en naufragis. «S'ha pogut desplaçar una cosa, en qualsevol cas es distanciaria poc», afirma.
«El 'veril' de sonda, que és una línia que marca la profunditat que té la zona, indica mil metres. L'Anna ha pogut seguir submergint una mica més, però mínim, només si l'ha arrossegat algun corrent i ha anat costa avall».
El perit apunta una cosa clau: «Les Illes Canàries tenen origen volcànic i són unes muntanyes que surten de la mar. Llavors, ha pogut seguir baixant i podria estar una mica més profund».
«El problema no és a quina distància estigui Anna de la seva germana, sinó que s'ha sortit i no té res que alerti al sistema». I és que el cos, en sortir de la borsa, és molt difícil d'observar.
L'opinió de l'expert sobre el parador del pare de les nenes
«No soc expert criminalista, i no tinc autoritat en això, però tinc dubtes del seu parador. El veig capaç de tot i hi ha la possibilitat que s'hagi suïcidat al mar, és clar, però també el dubte. Començant per la seva Senyoria, que ha decretat ordre de recerca i captura», apunta Echegoyen.
«El vaixell de Tomás Gimeno ha aparegut a 12,6 milles nàutiques del punt on va aparèixer el cos de la petita Olivia. Això són uns 20 quilòmetres de distància. El vaixell no ha pogut anar derivant tant», confessa l'expert.
«Va aparèixer unes 15 hores després i en aquest temps el vaixell no arriba aquí sol. Falten algunes dades per conèixer per determinar al cent per cent, però estic convençut que Tomás va navegar fins allà».
Encara que sí que hi ha una cosa que té clar: «No em treu ningú del cap que Tomás va arribar navegant. Pot passar dues coses: que se suïcidés allà, davant del Puertito de Güímar, que també hi ha molta profunditat... O qui sap què».
Finalment, es refereix al «punt de recerca, que és diferent. Parlar de 15 o 20 km en alta mar és parlar d'unes superfícies submarines enormes». Tomás podria haver-se suïcidat, però no és un fet provat, «si va ser capaç de matar dos àngels, és capaç de qualsevol cosa».