Muntatge pares Erika

«M'han pres la meva nena»: Adeu a Erika, assassinada amb 14 anys pel seu veí

La residència María Inmaculada va acollir la capella ardent marcada pel silenci i els sanglots

La congregació religiosa María Inmaculada de Vallobín (Oviedo) segueix de dol per la tràgica mort de la nena Erika. L'adolescent de 14 anys va ser assassinada dimarts a la tarda pel seu veí, un assetjador de 32 anys. Ahir van acomiadar la víctima en una cerimònia íntima marcada pel dolor.

Erika va néixer fa 14 anys quan la seva mare, Alba Alvarado, ja treballava com a recepcionista a la residència femenina de la congregació. La mare està molt unida a les monges i a la mare superiora, que estan vivint la desgràcia com a pròpia. A més, la víctima era una nena molt religiosa.

De fet, una de les germanes de la congregació, sor Alicia Fernández, era padrina de la nena. Al març havia fet els catorze i Alicia li va regalar un llibre i un angelet. Ahir se'n va haver d'acomiadar per sempre amb aquella barreja d'indignació i de dolor que aquests dies inunda tota la comunitat.

Capella ardent d'Erika

Encara que ahir semblava un dia normal a la congregació, després de l'aparença s'amagava una profunda desolació. La institució va voler ser partícip de la cerimònia íntima celebrada a Vallobín per acomiadar la nena. L'edifici va acollir la capella ardent per on van passar els familiars i amics de Erika.

Muntatge crim Erika
La víctima va morir en ser interceptada a les escales | Catalunya Diari

Fa més de vint anys que els pares de Erika van arribar a Vallobín per guanyar-se la vida. René és auxiliar d'infermeria a un hospital de Gijón. Després d'exercir diversos treballs com a netejadora, Alba va aconseguir treball com a recepcionista a la residència femenina de la congregació María Inmaculada.

Els pares d'Erika estaven destrossats i amb prou feines podien estrènyer la mà a aquells que els donaven el condol. «La meva nena, la meva nena» són les úniques paraules que podia articular Alba, la mare de l'adolescent assassinada. «M'han pres la meva petita», deia René consumit pel dolor.

Una nena estimada per tothom

Eren dos quarts de sis de la tarda quan el cos d'Erika va viatjar des de l'Institut de Medicina Legal fins a la capella ardent. La vetlla va tenir lloc a l'edifici de la residència religiosa, al carrer Sant Vicent. Cinc minuts després de l'arribada del fèretre van entrar René i Alba amb els seus fills Jhon i Randy.

Un dolor esquinçador es podia captar a l'ambient, marcat pel silenci i els sanglots. Tots coincideixen a descriure Erika com «un àngel, tan dolç i tan fràgil», «una nena molt alegre, molt religiosa i molt bona». «És molt difícil d´assumir», deia Alicia, «això ve del mal, no és de Déu».

L'altre focus de la desolació és l'IES Eria, l'escola on estudiava Erika i on els professors i els alumnes estan intentant encaixar els fets. A la façana llueix un gran llaç negre, i molts van anar ahir a la capella ardent per donar-li el darrer adeu. «És l'alumna que qualsevol professor volia tenir», diuen.

Presència de les autoritats

A la vetlla també hi van anar el president de la comunitat, Adrián Barbón, l'alcalde d'Oviedo, Alfredo Canteli, i la delegada del Govern, Delia Losa. Les autoritats s'han pronunciat rebutjant el crim abominable i mostrant el seu pesar a la família. El succés ha sacsejat tota la comunitat.

Erika tornava de l'institut dimarts passat quan presumiblement va ser abordada pel seu veí al replà de l'escala. Erika vivia al quart pis mentre que Igor, un moldau de 32 anys, residia al primer. L'assetjador la va apunyalar i es va atrinxerar a casa seva amb el cos de la víctima.

Alertat per l'absència d'Erika, el seu pare va baixar al portal i va trobar la jaqueta al costat d'una reguera de sang. El rastre portava fins a la porta del pis d'Igor, i va trucar als agents que van aconseguir accedir per una finestra del darrere. Dins van trobar l'adolescent morta i l'agressor amb ferides molt greus.

Coneixia tots els seus moviments

La investigació ha revelat que Igor estava obsessionat amb la menor i feia temps que l'assetjava. Coneixia tots els seus moviments: les hores que arribava i les hores que sortia, i que sempre pujava a peu per les escales. Ahir va esperar amagat i la va abordar quan ella arribava de l'institut.

Lloc del crim d'Erika
Foto del portal on van ocórrer els tràgics successos | EC

Abans de ser detingut es va autolesionar, i va haver de ser intervingut d'urgència a l'Hospital Universitari Central d'Astúries. Tot i la gravetat de la seva situació, en les últimes hores ha millorat gràcies a diverses transfusions de sang. Segueix custodiat per la policia, tot esperant que pugui declarar.

El detingut presentava també ferides propiciades per la víctima, fet que demostra que Erika es va defensar fins al final. Tot i això estava a mercè d'un depredador, que ja havia assetjat altres noies. Erika és una víctima més del masclisme, que aquesta mateixa setmana s'ha cobrat dues víctimes més.