Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Els investigadors s'emporten detinguda una dona a Sant Feliu de Guíxols vinculada a la xarxa de falsificació de carnets de conduir

A presó vuit integrants de la xarxa que falsificava carnets de conduir des de Girona

La investigació identifica un entramat criminal amb falsificadors, intermediaris, administratius i blanquejadors

El jutjat d'instrucció 1 de Girona ha decretat presó provisional comunicada i sense fiança per a vuit suposats integrants de la xarxa que falsificava carnets de conduir. Entre els arrestats que ingressen al centre penitenciari, hi ha l'informàtic que treballava per a la Direcció General de Trànsit (DGT) a Girona i que, segons la investigació, feia servir perfils de funcionaris habilitats per accedir a la base de dades per elaborar els carnets fraudulents. El jutjat també envia a presó la seva parella, un investigat que actuava com la seva 'mà dreta', els seus sogres i tres investigats més que feien d'intermediaris o d'administratius rebent els diners i gestionant la documentació a través de locutoris.

Els detinguts pels Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional dimarts en el macrooperatiu 'Loki' per presumptament liderar una trama que falsificava carnets de conduir accedint a la base de dades de la Direcció General de Trànsit (DGT) han passat aquest dijous a la tarda a disposició del jutjat d'instrucció 1 de Girona. Els investiguen com a suposats autors de delictes de suborn, blanqueig de capitals, falsedat de document oficial i grup criminal.

La cúpula de la trama, defensada pels advocats Sergio Noguero, Carles Monguilod i Natàlia Frigola, s'han acollit al dret a no declarar i només han respost a preguntes de les defenses relacionades amb l'arrelament. La causa, que consta de nou volums i més de 6.000 folis, ha estat sota secret de sumari fins a les dues de la tarda, una hora abans de començar el pas a disposició judicial.

Un entramat criminal jerarquitzat

Al capdamunt de la cúpula, hi hauria l'informàtic que va començar a treballar, a través d'una empresa externa, a la prefectura de Trànsit de Girona el setembre del 2019. Des d'un bon inici, ja va «començar la tramitació fraudulenta de permisos de conduir» amb un carnet «adjudicat a la seva mare». Segons la investigació, s'encarregava d'elaborar els permisos fraudulents juntament amb la seva parella, també detinguda al domicili de Sant Feliu de Guíxols on els investigadors hi van trobar uns 65.000 euros.

En un segon nivell de l'entramat criminal, la instrucció hi situa els intermediaris, entre ells el que seria la 'mà dreta' de l'informàtic, arrestat a Quart. A aquest intermediari, apunta la investigació, ja el van enxampar amb uns 100.000 euros al cotxe en un control i, després, va contactar amb un amic a qui va oferir 30.000 euros a canvi d'un contracte de crèdit fals per recuperar-los. Els intermediaris comptaven, al seu torn, amb "lloctinents" que feien de captadors de clients.

El tercer grup d'investigats són els anomenats «administratius». Segons la investigació, utilitzaven locutoris per rebre els diners dels clients o dels intermediaris, així com la documentació necessària per fer els permisos de conduir fraudulents. Durant el registre al locutori del carrer de la Rutlla hi van localitzar documentació relacionada amb els carnets.

Prop d'un miler de carnets falsificats

Els investigadors asseguren que el conjunt de clients de la trama van pagar entre 4.500 i 15.000 euros per aconseguir els permisos de conduir. La instrucció identifica 1.845 gestions fraudulentes que es van traduir en 901 carnets falsificats. En alguns casos, s'han expedit permisos simulant convalidacions de permisos de països que no tenen conveni amb Espanya, en altres ocasions els conductors han recuperat punts sense seguir el canal oficial i legal i també hi ha conductors que han aconseguit un carnet que no s'havien tret mai. Les tarifes serien 4.500 per recuperar punts, 6.000 per un carnet de conduir nou i 15.000 per un permís de camió.

A més, el jutjat també ha enviat a presó els sogres de l'informàtic perquè considera que, dins l'entramat criminal, es dedicaven a blanquejar diners. De fet, a casa seva a Sant Feliu de Guíxols és on hi van trobar més de 500.000 euros en caixes fortes que atribueixen a l'activitat delictiva. Segons la investigació, s'encarregaven d'emmagatzemar els beneficis del frau i transformar-los en «diners lícits» a través de diverses operacions. Els investigadors també han detectat que el sogre tenia un carnet de conduir fraudulent.