Les pluges causen molts problemes de mobilitat aquest dijous al matí

Un fort aiguat causa una esllavissada a la C-16 a Barcelona i incidències al Metro i a les autopistes. També hi ha afectacions a Rodalies per la caiguda d’un arbre a la R1

La nova tongada de pluges ha arribat aquesta nit i matinada i ha deixat forts patacs d’aigua amb nombroses incidències. Els problemes més destacats s’estan produint entre les comarques de Barcelona i Girona, on durant les últimes hores hi ha hagut forts aiguats locals. Destaca l’esllavissada d’un talús a la C-16, als Túnels de Vallvidrera, que ha obligat a tallar un carril al quilòmetre 5 en direcció Barcelona que ja ha estat reobert, cosa que provoca encara ara 6 quilòmetres de cua per entrar a la capital catalana.

Com ja és habitual, els problemes de trànsit són nombrosos a aquesta hora a l’àrea de Barcelona, però s’estan veient agreujats per la pluja, sobretot en vies com ara l’AP-7, l’A-2, la C-28, la B-23, C-31 i les rondes on hi ha moltes retencions. També al Metro hi ha incidències, ja que els trens no paren a l’estació de Vallcarca de la L3 en sentit Zona Universitària. A més, un arbre ha caigut a la R1 de Rodalies i ha obligat a interrompre el servei entre Blanes i Maçanet de la Selva, on hi ha transport alternatiu per carretera. Hi ha retards a tota la línia.

Els aiguats més importants s’han situat al sud de la comarca de la Selva i a cavall entre el Barcelonès i el Vallès Occidental, on s’han superat els 80 l/m² en poca estona. En aquest sentit, el telèfon d'emergències 112 ha registrat 187 trucades per incidències pel temporal, la majoria a Barcelona i Sant Cugat del Vallès, i els Bombers de la Generlaitat han atès 47 avisos. Per la seva banda, els Bombers de Barcelona han hagut de ferprop de 20 sortides aquesta nit per problemes relacionats amb l’aigua i  l’ajuntament de la ciutat ha activat l’alerta del pla municipal per pluja.

Imatge del dia de pluja avui a Barcelona
Imatge del dia de pluja avui a Barcelona | Pep Knet

 

Més de 80 l/m² en poca estona

Les pluges han deixat alguns aiguats locals amb llamps i trons que han acumulat molts litres en pocs minuts. Destaca la dada de l’Observatori Fabra de Barcelona, on han caigut 52 l/m² en tan sols mitja hora. També han caigut més de 20 l/m² en el mateix període de temps a la Selva. Uns patacs d’aigua que han acumulat de forma puntual més de 80 l/m², com ara a Collserola o a Fogars de la Selva. 

Les acumulacions d’aigua més importants d’aigua s’han produït a punts de l’àrea metropolitana de Barcelona, a la Selva i a la Costa Brava.  De fet, Protecció Civil, que ha activat el Pla Inuncat,  ha alertat de l’augment sobtat dels rius Ter, Daro, Rissec, Ridaura, riera de Calonge i rieres litorals. Aquests són els registres de precipitació més importants fins ara:

 • Fogars de la Selva: 90 l/m²
 • Observatori Fabra: 87 l/m²
 • La Tallada d’Empordà: 76 l/m²
 • Cassà de la Selva: 70 l/m²
 • La Bisbal d’Empordà: 67 l/m²
 • Sant Cugat del Vallès: 65 l/m²
 • Cruïlles: 48 l/m²
 • Vallirana: 30 l/m²
 • Sabadell: 30 l/m²
 • Ulldecona: 30 l/m²
 • Barcelona (Raval): 24 l/m²
 • Sant Pere Pescador: 20 l/m²
Molts camps de la Costa Brava han quedat negats d'aigua, com aquests de Verges
Molts camps de la Costa Brava han quedat negats d'aigua, com aquests de Verges | Àngel Galán

 

Previsió per a les properes hores

De cara a les properes hores, la previsió és que els ruixats puguin seguir caient en qualsevol moment del dia al litoral, prelitoral, Terres de l’Ebre, comarques de Girona i nord de l’interior de Barcelona. Localment poden ser forts i acumular, de manera molt puntual, fins a 100 l/m²en tot l’episodi. Els xàfecs també arribaran a més punts de Catalunya però seran més discrets. No es descarta algun aiguat amb calamarsa o pedra i fort aparat elèctric.