terroristes

El jutge prorroga la presó provisional als tres terroristes de la cèl·lula de Barcelona i Cambrils

Abans que expiri el termini màxim de dos anys establert per la llei

El titular del jutjat 4 de l’Audiència Nacional, José Luis Calama, ha acordat  la pròrroga de la presó preventiva pels tres terroristes processats que van atemptar a la Rambla de Barcelona i Cambrils el 17 d’agost del 2017.

Es tracta de Mohamed Houli Chmlal, Driss Oukabir i Said Ben Iazza, que estan processats per delictes d’integració en organització terrorista, fabricació, tinença i dipòsit d’explosius i d’estralls en grau de temptativa, en el cas dels dos primers, i únicament de col·laboració en organització terrorista  en el cas de Ben Iazza, que és qui, segons la instrucció, va facilitar el material per a fer explosius i va ajudar en el transport.

Al límit dels dos anys legals de presó preventiva

L’Audiència ha pres la decisió després d’escoltar les parts i la pròrroga s’adopta quan està a punt d’acabar el termini de dos anys de presó preventiva establert per llei abans de la revisió. Previsiblement es mantindrà fins a l’inici del judici a l’Audiència Nacional  que hauria de tenir lloc en els pròxims mesos, un cop l’Audiència ja ha ratificat el processament que va dictar el jutge instructor del cas, Fernando Andreu.

El febrer del 2019 la Secció Segona de l’Audiència ja va rebutjar els recursos que havien presentat les defenses, en un escrit on els magistrats van deixar en mans del tribunal que els jutjarà la imputació per possibles delictes d’assassinat.

USPAC demana la dimissió de Brauli Duart

Per la seva banda, el sindicat de Mossos USPAC, que actua com a acusació particular, ha publicat al seu compte de Twitter que durant la vista ha demanat que es mantingui la presó preventiva, com a únic sindicat policial que ha acudit a la vista. 

Oukabir diu que no hi ha proves

La defensa de Driss Oukabir ha apuntat a més, tal com recull 'Europa Press', que no hi ha proves de la participació del seu client en la comissió dels atemptats. Com Houli i Iazza, no està processat per assassinats terroristes, ja que l'anterior instructor de la causa, el jutge Fernando Andreu, va determinar que no existien indicis que conegués els plans que finalment va portar a la cèl·lula jihadista.

Segons el relat que va fer el magistrat a l'auto del processament, l'objectiu de la cèl·lula terrorista, a la qual sí que considera que pertanyien els sospitosos, era el de cometre diversos atemptats mitjançant l'ús de l'explosiu que estaven fabricant a la casa d'Alcanar, però que l'explosió que es va produir el 16 d'agost «va frustrar i impossibilitar l'opció de seguir endavant amb els plans terroristes que s'havien planificat».

Els terroristes de l'atemptat van ser abatuts hores després pels Mossos d'Esquadra | Cedida

 

En aquest sentit, conclou que no hi ha indicis que els processats hagin  conegut o participat  en els nous plans delictius adoptats per la resta dels integrants de la cèl·lula – Mohamed i Omar Hichamy, Younes i Houssaine Abouyaaqoub, Moussa Oukabir i Said Aalla –, els quals van ser abatuts hores després dels atemptats pels Mossos d'Esquadra.

També et pot interessar...