Quatre contractes investigats per l'Audiència Nacional en el cas 3% a Girona

El jutge té diversos contractes sota sospita dels quals, almenys quatre afecten directament a les comarques de Girona
Audiència Nacional
L'Audiència Nacional investiga el cas del 3% | ACN

La investigació sobre el cas 3%, cas del suposat finançament il·legal de Convergència Democràtica de Catalunya, segueix oberta i ara, Javier de Mata, jutge de l'Audiència Nacional ha decidit tirar pel dret després que l'abril del 2018 la causa caigués en les seves mans. En una interlocutòria coneguda aquesta setmana, de la Mata ha imputat quinze empreses que haurien pagat comissions a fundacions afins al partit a canvi d’adjudicar-se obres públiques d’ajuntaments i de la Generalitat.

 

El jutge té diversos contractes sota sospita dels quals, almenys quatre afecten directament a les comarques de Girona. Un d’ells és la redacció del projecte de l’estació de l’AVE a l’aeroport de Vilobí que va ser adjudicat a Infraestructures.cat, antiga empresa pública. El jutge també investiga sobre la recollida d’escombraries de l’Ajuntament d’Olot i d’algunes obres locals concedides pels Ajuntaments de Figueres i Lloret de Mar.

 

Aportacions sospitoses a l'empresa adjudicadora

 

Mata, en la interlocutòria que va avançar l'edició digital d''El Periódico de Catalunya', va fer sobretot incidència en el contracte del servei de recollida de deixalles i neteja viària adjudicat per l'Ajuntament d'Olot l'octubre de 2011 en el qual s'han trobat aportacions dubtoses. La despesa total ascendeix a la xifra de 2,4 milions d'euros l'any dels quals, 60.000 es van destinar a la fundació Fòrum de Barcelona—vinculada a la CDC— que alhora prové de la Fundació ACS —Urbaser—, l'empresa que es va fer amb el contracte a través de la Unió Temporal d'Empreses, la UTE.

 

El jutge ha relatat que l'endemà de l'anunci del contracte l'extresorer del CDC, Andreu Vilcoa, i Jordi Duran d'Urbaser es van reunir per primera vegada, mesos més tard, amb el servei preadjudicat es van tornar a reunir  i el jutge afegeix que «L'endemà es produirà un ingrés de 60.000 euros per part de la fundació ACS a la Fundació Catdem  amb la seqüència final de concretar-se l'adjudicació mitjançant acord en ple municipal i publicació».

 

Un altre dels contractes investigats és el de l'AVE a l'aeroport de Girona, adjudicat a una UTE on hi havia TEC Cuatro s.a per l'antiga Gisa per 553.000 euros. Sospitosament, cinc dies abans de formalitzar el contracte, Tec Cuato va fer una transferència de 50.000 euros al compte de Catdem. També s'investiguen un grup d'adjudicacions fetes per diversos ajuntaments sota la regència de Convergència, entre els quals hi ha unes obres del parc urbà de Can Xardó, a Lloret de Mar per valor d' 1,7 milions d'euros, i unes construccions a Figueres per 1,4 milions. En aquest cast, se li va adjudicar a Teyco, qui també hauria fet donacions a Catdem a través d'una filial. En aquest cas, les donacions van ser de més de 350.000 euros entre els anys 2007 i 2014.

 

La xifra total de les adjudicacions

 

El jutge ha citat a declarar a 15 representants de les empreses imputades com a investigats. El titular del jutjat d'instrucció número 5 de l'Audiència Nacional anuncia que l'import total de les adjudicacions ascendeix a 175 milions d'euros. Segons l'opinió del jutge les aportacions eren una «contraprestació» per l'adjudicació d'obres públiques concretes, però d'altres es realitzaven per crear o mantenir una bona relació i així, ser considerats elegibles en futurs concursos públics.

 

També et pot interessar...

 Comentaris

envia el comentari