Imatge d'una infermera en un quiròfan hospitalari

Miracle mèdic a Catalunya: Reanimen una dona després de 6 hores amb el cor aturat

Va ser rescatada inconscient a la Vall de Núria amb una temperatura corporal de 18 graus | Se li va aplicar la tècnica ECMO per reanimar-la a la Vall d'Hebron

La coordinació entre els Bombers, el SEM i l'Hospital Vall d'Hebron ha aconseguit salvar la vida a una dona amb hipotèrmia severa que va tenir el cor aturat durant sis hores. La dona va ser rescatada a la Vall de Núria inconscient amb una aturada cardíaca i amb una temperatura corporal de 18 graus. 

La dona, Audrey, va patir la hipotèrmia a causa del fred i després d'haver-se perdut amb el seu marit durant una excursió entre Coma de Vaca i Núria. Els Bombers van rescatar-la amb unes condicions metereològiques adverses i molt poca informació sobre la ubicació de la parella, segons explica l'efectiu dels GRAE Pere Serral. 

Audrey, la dona que va tenir hipotèrmia i el seu cor va deixar de bategar durant sis hores
Audrey, la dona que va tenir hipotèrmia i el seu cor va deixar de bategar durant sis hores | CatalunyaDiari

Es tracta d'una de les reanimacions més llargues al món

Els serveis d'emergència van practicar-li les primeres maniobres de reanimació per traslladar-la el més aviat possible a l'Hospital Vall d'Hebron, on se li va aplicar la tècnica ECMO, l'oxigenació amb membrana extracorpòria, per reoxigenar els teixits i reescalfar la pacient. Es van activar sis dotacions del SEM, entre les quals hi havia dos helicòpters medicalitzats.

Més de sis hores després, el cor de la pacient va tornar a bategar de forma autònoma. El cas és «excepcional» perquè és una de les reanimacions més llargues al món amb un ús de la tècnica ECMO pionera a l'Estat.

També et pot interessar...