Els Bombers de la Generalitat, durant un simlacre en un aeroport de Catalunya

Rescaten un escalador ferit crític després de caure des de 10 metres a Catalunya

Els fets van tenir lloc aquest dimarts al Ripollès

Com és habitual quan arriba el bon temps, en les darreres setmanes han augmentat els rescats a la muntanya que els Bombers han hagut de fer arreu de Catalunya. Lògicament, la majoria són excursionistes, escaladors o gent que fa esport o activitats muntanyeres. Aquest dimarts en vam tenir un nou cas, amb un escalador, que es va produir a la comarca del Ripollès, a l'altura de Setcases.

En escalador, en estat crític després de caure al Ripollès

Així doncs, un escalador es troba en estat crític després de patir una caiguda de deu metres d'alçada a Setcases, a la comarca del Ripollès. Segons els Bombers, els fets van tenir lloc aquest dimarts a la tarda, al coll de la Coma de l'Orri, a la zona de la Piràmide de la Canal de l'Aigua.

Després de patir la caiguda, l'escalador que l'acompanyava va baixar fins a una lleixa de mitja paret on el va deixar estable. Va ser aleshores quan va descendir per poder trobar cobertura i donar l'alerta.

Fins al lloc s'hi va desplaçar, en un primer moment, l'helicòpter del Grup d'Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers. Però, a causa de la boira, se'l va haver de rescatar per terra i dur en llitera durant un trajecte de dues hores. Va ser traslladat a l'hospital Josep Trueta de Girona.

Inicialment es van desplaçar al lloc tres dotacions aèries del GRAE i una de terrestre. Davant les dificultats del rescat, s'hi van acabar desplaçant quatre dotacions més. Els efectius van escalar fins on s'estava el ferit, que presentava ferides greus, i el van estabilitzar i preparar per a una evacuació mitjançant gruatge amb helicòpter.

Finalment, però, van haver de descartar la maniobra a causa de l'espessa boira i els efectius van fer descendir la llitera amb el ferit per la paret.

Un cop a terra, utilitzant dos tipus de llitera, una d'elles amb rodes, el van poder evacuar fins al pàrquing de la carretera de Vallter. Aquesta es troba a més de dues hores a peu del punt del rescat. Allà els esperava una ambulància del SEM, que el van evacuar a l'hospital Josep Trueta de Girona en estat crític.