Pla del mític presentador i periodista José María Íñigo

Dur revés per a la família del mític presentador mort José María Íñigo

José María Íñigo va morir l'any 2018

Per si no n'hi hagués prou amb la mort d'un ésser estimat, ara la família de José María Íñigo ha patit un altre revés. I, en aquesta ocasió, en l'àmbit judicial. Concretament, el Tribunal Superior de Justícia de Madrid ha dictat en contra l'entorn José María Íñigo, deixant a la família en una situació una mica delicada.

Increïble, però cert

La Justícia n'ha parlat. Així, s'ha tombat la sentència prèvia que avalava que la mort del periodista va ser provocada a causa de la llarga exposició que va tenir a l'amiant. El màxim responsable era, en teoria, la corporació de TVE, a causa de les llargues dècades de treball en què Íñigo va estar intoxicat.

Els magistrats, però, han sentenciat en contra de la decisió del Jutjat Social número 2 de Madrid, que deia que Íñigo «va estar en contacte amb l'amiant en el moment de més perill d'exposició».

I és que, finalment, havia donat per provat que el tumor maligne que va acabar amb la seva vida es corresponia amb una «malaltia professional». La intoxicació per amiant va ser provocada durant els anys treballant a RTVE.

Tant nedar per morir a la riba

Aquesta decisió del TSJM ha suposat un dur revés per a la família d'Íñigo. Des del començament, el seu entorn havia anat guanyant la «batalla judicial», fins a arribar a aquest cop de la Justícia.

José Maria Íñigo treballant a la ràdio.
La família rep un dur revés. | CatalunyaDiari
 

La revocació ha deixat la família una mica tocada en la situació econòmica, ja que la negativa dels magistrats ha fet que la pensió que havia de percebre la dona de José María Íñigo quedi tal com està ara. I com que no es reconeix el caire de la malaltia del seu marit, ja no rebrà més diners.

A més a més, aquesta decisió del TSJM servirà com a precedent per a altres empleats que potser han passat per una situació similar a la de José María Íñigo. Tanmateix, una sentència favorable cap a la família hauria tingut jurisprudència per als altres casos, perjudicant l'empresa de titularitat pública.

Una batalla que ja va començar Íñigo abans de morir

Així mateix, José María Íñigo ja havia emprès mesures legals tres anys després del diagnòstic on li van detectar un mesotelioma pleural. Aquest consisteix en un tumor poc freqüent i que està fortament associat a la intoxicació per exposició perllongada a l'amiant.

Segons la família, aquest risc va ser produït, presumptament, durant la primera etapa laboral d'Íñigo a RTVE.És per aquest motiu que Íñigo va començar una batalla legal. Primerament contra l'Institut Nacional de Seguretat Social i després contra RTVE. Però, finalment, el mític presentador va morir el 5 de maig de 2018 i la família va reprendre les mesures legals.

No hi ha proves concloents

Tot i el dictamen previ, el TSJM ha considerat que no hi ha cap prova verificada que demostri que Íñigo estigués exposat a l'amiant. És més, tampoc ha quedat totalment comprovat que el mesotelioma pleural fos provocat a causa de l'exposició indirecta a aquest perillós material.

Tot i això, els magistrats mantenen la seva decisió ferma perquè sustenten que la decisió es fonamenta en un 10% de casos molt semblants. En aquest percentatge, cap va patir la intoxicació dins de les instal·lacions de Prado del Rey, a Madrid. No obstant això, el TSJM ha oblidat completament el 90% de casos restants, esquivant així aquesta xifra.