Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Rosa Peral, una de les principals sospitoses del crim de la Guàrdia Urbana

Rosa Peral i Albert López, declarats culpables d'assassinat en el crim de la Guàrdia Urbana

Tots dos van matar l'agent Pedro Rodríguez l'any 2017 en el marc d'un triangle amorós

Rosa Peral, una de les principals sospitoses del crim de la Guàrdia Urbana
Rosa Peral, culpable d'assassinat en el crim de la Guàrdia Urbana. | CatalunyaDiari.cat

Un jurat popular de l'Audiència de Barcelona  ha declarat culpables d'assassinat  amb els guàrdies urbans de Barcelona Rosa Peral i Albert López  l'agent Pedro Rodríguez. Els fets van tenir lloc el 2017, en el marc d'un triangle amorós, i Rodríguez era l'aleshores parella de Peral. 

Els acusats han estat declarats culpables d'assassinat amb traïdoria, Peral amb l'agreujant de parentesc, per haver planificat i executat un pla per assassinar  Pedro Rodríguez.

Els membres del jurat creuen que han quedat provats els fets

El portaveu dels nou membres del jurat popular pel crim de la Guàrdia Urbana ha dit que ha quedat provat que després de l'apropament entre Peral i López entre març i abril del 2017, van decidir que la parella de Peral «obstaculitzava la seva relació». Per això van «elaborar un pla per treure la vida» a Rodríguez i van «posar-lo en marxa la nit de l'1 al 2 de maig del 2017».  Conjuntament van incendiar el vehicle amb combustible amb el cadàver a dins, que seria trobat el 4 de maig del 2017. La fiscalia demana 24 anys de presó  per l'acusat  i  25  per la  parella  de la  víctima.

A la sessió de la lectura del veredicte del judici pel crim de la Guàrdia Urbana hi ha participat des de l'Audiència de Barcelona el jutge, Enrique Rovira del Canto, la fiscal substituta, Elena Contreras, els advocats substituts i els membres del jurat popular. Els acusats han participat per videoconferència des de les presons de Quatre Camins, on hi ha  Albert López, i amb l'Hospital de Terrassa, on hi ha  Rosa Peral. El jutge ho ha donat «vist per a sentència».

Una deliberació de 100 hores

Els  nou membres del jurat popular van començar a deliberar sobre la culpabilitat dels acusats Rosa Peral i Albert López pel crim de la Guàrdia Urbana des de les 13hores del dimecres passat, quan el jutge Enrique Rovira del Canto els va lliurat el qüestionari objecte del veredicte format per 27 preguntes. Incomunicats, han necessitat més de  100 hores per respondre sobre la culpabilitat  dels acusats amb un consens d'almenys set dels nou membres, i a partir d'ara el jutge haurà d'elaborar la sentència.

Des del 3 de febrer, durant les 26 sessions en vista pública del judici pel crim de la Guàrdia Urbana hi han intervingut  57 testimonis, 38 perits, 15 forenses i els dos acusats, i els integrants del jurat han fet 169 preguntes.

[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]

Un judici condicionat pel coronavirus

Els darrers dies del judici es van veure alterats per l'amenaça del coronavirus. En comptes de suspendre el judici, el que hauria comportat haver de recomençar tot el procés, el jutge va decidir accelerar-lo habilitant les tardes del darrer divendres i dissabte i demanant a les parts que no s'allarguessin.

L'Audiència també va prendre  mesures. Els darrers dies a la sala no hi va poder accedir públic, ni els familiars dels acusats ni els periodistes, amb l'excepció de les agències de notícies, com també s'ha fet per la lectura del veredicte.

Una vocal del jurat popular va ser substituïda per tenir febre, dilluns passat una altra no hi va assistir per precaució en estar embarassada. Dijous passat la presó de dones de Wad-Ras va ser aïllada després que l'acusada Rosa Peral donés  positiu per coronavirus. Advocats i fiscal van ser posats en  quarantena després d'aquest fet.