Sabina Nessa, professora de 28 anys.

Sabina, la professora de 28 anys assassinada que ha deixat un país trencat

El Regne Unit pateix una onada d'assassinats per violència masclista en els últims anys

Sabina Nessa va ser assassinada a Londres el passat divendres 17 de setembre. La jove era professora i aquella tarda anava a prendre un refresc a un bar prop del seu domicili. Allà havia quedat amb un amic, però Sabina mai hi va arribar. La Policia de Londres afirma que Nessa va sortir de casa seva, al barri de Greenwich, a l'est de la ciutat, abans de dos quarts de nou del vespre. Els investigadors pensen que la jove va ser assassinada quan creuava Cator Park, segons informa la cadena 'CNN'.

Sabina hauria trigat només cinc minuts a arribar, però mai ho va fer, segons l'inspector en cap del cas, Joe Garrity. «Sabem que tothom està en xoc amb aquest assassinat, com nosaltres. Estem utilitzant tots els recursos disponibles per trobar a l'autor d'aquest crim i la investigació està avançant a bon ritme. Els especialistes romanen en l'escena de crim realitzant recerques i intensives investigacions», segons explica.

Sabina Nessa va ser assassinada mentre creuava Cator Park

El cos de Sabina Nessa va ser trobat la tarda de dissabte, prop de dos quarts de sis de la tarda, a prop del centre comunitari OneSpace. El cadàver va ser analitzat en el dipòsit de cadàvers de Greenwich el dilluns 20 de setembre, però no es va treure cap conclusió ferma.

Zubel Ahmed, cosí de Nessa, va assegurar al canal 'ITV News' que la família «encara està en xoc», i que l'assassinat de la jove els té «devastats i desconsolats». Ahmed va afirmar que Nessa era «la persona més amable i afectuosa que existia». «És una gran pèrdua per a la nostra família i no entenc com algú pot fer alguna cosa així», lamentava.

Onada de violència masclista al Regne Unit

El Regne Unit pateix una onada de violència masclista des de fa anys. La mitjana és d'un assassinat masclista cada tres dies, segons el Femicide Census. L'última víctima mortal va ser Sarah Everard, que va ser assassinada fa tres mesos per un policia. El succés va deixar en xoc a país i va generar diverses protestes als carrers.

En aquest sentit, Mandu Reid, la líder del Partit per la Igualtat de les Dones, va ser molt clara a Twitter després de l'assassinat de Nessa. A la pregunta de si «les coses han millorat des de l'assassinat de Sarah Everard. La resposta és no», declarava, rotunda.

«Totes les dones han de sentir-se segures a la nostra ciutat i el nostre país»

Entre el 2008 i el 2018, 1.425 dones van ser assassinades per homes a Regne Unit, segons dades de Femicide Census. Per tant, cada any són assassinades de mitjana gairebé 150 dones al Regne Unit per la violència masclista. Cal assenyalar que el 62% d'aquests assassinats els va cometre la parella de la dona. El 15% van ser perpetrats per homes coneguts per elles. Amb tot, només el 8% dels assassinats masclistes al país els cometen desconeguts.

L'alcalde de Londres, Sadiq Khan, va afirmar al programa 'Good Morning Britain' que «hem de prendre'ns aquest assumpte seriosament, com ho fem amb altres. Els assassinats masclistes són crims d'odi», segons ell. A més, al seu compte de Twitter va deixar clar que «totes les dones han de sentir-se segures a la nostra ciutat i el nostre país».