Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotomuntatge de Sheila Barredo i un bosc emboirat

Sheila, la jove de 22 anys executada a sang freda a Espanya: el seu botxí, al carrer

La policia té clar qui va disparar el tret mortal al cap de la jove, però la justícia es nega a reobrir el cas

El temps s'esgota. D'aquí a tres anys, el crim de la jove Sheila Barrero podria quedar impune si no troben la persona que la va matar. La jove va ser assassinada amb 22 anys una nit de boira, el 25 de gener de 2004, en un port de muntanya entre Astúries i Lleó.

Durant tots aquests anys, la policia ha estat buscant sense descans l'assassí, que li va disparar un tret al clatell. Però una successió d'errors en la investigació ha impedit estrènyer el setge sobre l'únic sospitós. La família de Sheila ara ha fet un pas més per a desencallar el cas.

Són conscients que el temps s'esgota, perquè d'aquí a tres anys en farà vint del succés, i el crim prescriurà. Per aquest motiu, volen presentar una queixa contra el fiscal superior d'Astúries, a qui acusen de bloquejar el procés judicial. Creuen que això pot rellançar la investigació abans que sigui massa tard.

17 anys després dels fets, el crim de Sheila segueix sent un dels majors comptes pendents de la justícia a Espanya. El principal sospitós segueix sent un amic de la víctima, però les proves són insuficients. L'entorn de la jove creu que es podrien fer més esforços per a atrapar-lo.

Assassinada al seu cotxe

L'asturiana Sheila Barrero tenia 22 anys quan va ser assassinada a sang freda. Treballava en una agència de viatges, i els caps de setmana es treia uns diners extres com a cambrera en un bar. Era la petita de quatre germans, estudiosa, treballadora i amb ganes de menjar-se el món.

La nit que la van matar feia fred i una boira molt densa inundava la comarca de Laciana, a Lleó. El seu germà l'esperava quan acabés el torn, però la noia no apareixia. Aleshores va sortir a buscar-la i va trobar el seu cotxe a la carretera amb el cos sense vida de la jove dins.

Inicialment van pensar que havia tingut un accident, però havia rebut una bala al cap. L'escenari era el d'una execució a sang freda, perquè no havia estat violada, ni colpejada, ni hi havia signes de robatori. Només un tret al cap fet des de dins del vehicle.

Borja, l'únic sospitós

El primer i únic sospitós del crim és Borja Vidal, un jove de 19 anys amb qui la víctima havia tingut una relació esporàdica. Va ser investigat per la Guàrdia Civil i fins i tot va arribar a estar empresonat. Però els errors en la investigació van fer que quedés en llibertat, i va poder refer la seva vida.

Borja mai ha marxat del poble i amb 36 anys segueix vivint al lloc on va aparèixer morta la seva exparella. Va tenir diferents feines abans d'obrir el seu propi negoci d'electricista. Es va construir una casa i viu una vida feliç amb la seva parella i els seus dos fills.

La Guàrdia Civil no té cap dubte que va ser ell qui va matar Sheila. Fa dos anys van decidir reprendre la investigació i demanar noves proves amb tecnologies més modernes. Però tot ha estat en va, i la justícia considera que no hi ha indicis suficients per a reobrir el cas.

Totes les proves l'assenyalen

A la mà dreta de Borja van trobar una partícula de plom que coincidia amb la bala que va matar Sheila. Borja va muntar una coartada i va assegurar que els residus corresponien a dies anteriors que havia sortit a caçar. La policia també va trobar fibres de la roba de Borja al cotxe de la víctima.

La nit en què va morir, Sheila, quan va sortir de la feina, va fer un tros de carretera en cotxe amb uns amics. En un moment donat, els vehicles es van separar, i va ser llavors quan es va produir l'assassinat. Segons les proves forenses, el tret mortal es va fer des del seient de darrere a canó tocant.

Després dels fets, la policia va reunir sis joves que coneixien la víctima per a fer una roda de reconeixement. Entre ells hi havia Borja, que havia tingut una breu relació amb Sheila. Només ell tenia a les mans «residus procedents de la detonació fulminant».

Els errors de la justícia

La policia té proves suficients per a portar el sospitós a judici, però no ha estat així. El jutge va arxivar el cas l'octubre de 2007 en considerar que no hi havia indicis suficients per a processar-los. Considerava que en una zona de caça habitual era normal tenir restes de pólvora a les mans, i es va creure la coartada que van fer els pares de Borja.

La família de Sheila no es va rendir i va aconseguir un ampli suport ciutadà per a pressionar la justícia. Anys després, les noves proves aportades per la policia van obrir una nova oportunitat. Però actualment l'assassí de Sheila és al carrer, i la família d'ella està desesperada.

Amb la intenció de causar enrenou, estudien denunciar la Fiscalia pels errors en la investigació. Creuen que el fiscal i la justícia podrien haver fet alguna cosa més per a resoldre el cas. El temps s'esgota i temen que mai puguin arribar a tancar l'home que va matar Sheila amb la fredor d'un professional.