Fotomuntatge d'un cotxe de policia i Silvia, l'agent en pràctiques

Silvia, la policia en pràctiques que ha evitat una tragèdia a Màlaga

L'agent de 26 anys va sentir que encara hi havia gent dins d'un edifici en flames

Silvia Cintado, policia en pràctiques de 26 anys, s'ha convertit de manera inesperada en una heroïna. Només fa dos mesos que és al cos, però la seva oïda i la seva valentia han evitat una tragèdia a Ronda (Màlaga). I és que, la seva acció va aconseguir salvar la vida de diversos veïns durant un incendi.

Segons Diario Sur, la policia en pràctiques estava en una actuació policial per l'incendi d'un edifici d'habitatges. El foc iniciat en un basar es va estendre a la resta de cases. Davant d'això, la policia va procedir al desallotjament del bloc, sense adonar-se que quedava algú a dins.

Silvia va afinar l'oïda i va sentir un fil de veu que procedia del timbre, així que no s'ho va pensar dues vegades i va entrar. A la tercera planta van trobar un home i una dona, els dos grans, que amb prou feines es podien moure. Els seus companys també van salvar altres veïns que quedaven a dins.

Van salvar diversos veïns

La mateixa heroïna explica que «ja gairebé no es podia veure ni respirar a l'interior de l'immoble pel fum». Tot i això, el seu sisè sentit (i la seva oïda) li deia que encara quedava gent a dins. Gràcies a ella van descobrir la parella de gent gran i altres veïns, que van poder ser rescatats.

El succés va tenir lloc dijous 25 d'agost passat en un basar del carrer Lauría. I allò que semblava un foc localitzat es va propagar ràpidament i amb molta virulència, produint un dens fum a l'edifici de tres plantes. Fins allà es va dirigir la policia en pràctiques, amb els seus companys.

Andrés Rojas, Jesús González, Diego Gómez, Alejandro Sánchez i Rafael Gil són els agents amb qui anava Silvia Cintado. Va ser a instància de la jove que van poder intervenir i posar fora de perill els veïns. A més, entre els llogaters hi havia persones grans i amb mobilitat reduïda.

Policia per vocació

El Consorci Provincial de Bombers va assenyalar que «els sis agents van posar en perill les seves vides de manera abnegada per salvar els veïns». La seva tasca va ser crucial durant els primers minuts de l'incendi, ja que era tan greu que va provocar l'enfonsament de la primera planta.

L'heroica intervenció dels agents, encapçalats per Silvia, va evitar que l'incendi deixés diversos morts. Segons expliquen, la seva principal prioritat era evacuar tot l'edifici i que no quedés ningú a dins. En aquell moment no es van aturar a pensar si estaven en perill, «només hi havia vides en joc».

Precisament va ser això, salvar vides, cosa que va fer de la professió de policia una vocació per a Silvia. De fet, des de ben petita ja tenia clar que volia ser policia. Finalment es va poder formar com a policia a l'acadèmia d'Àvila, i el passat mes de juliol va començar les pràctiques a la comissaria de la seva ciutat, Ronda.

Acompanyada pels seus companys

Tot i això, Silvia estira humilitat i assenyala que els seus companys van tenir molt a veure en la seva providencial actuació. «No tenia por per mi», afirma, «perquè em vaig sentir molt acompanyada i sabia que si passava alguna cosa ells estarien allà». Silvia forma part del Grup de Seguretat Ciutadana de la Policia Nacional.

Imatge de Silvia amb els seus companys policies
Silvia amb els seus companys | Diari Sud

La policia en pràctiques es va desplaçar amb una radio-patrulla fins al lloc. A prop hi havia altres policies de paisà que feien una investigació i que es van poder incorporar a l'operatiu d'emergència. «En qüestió de dos minuts l'establiment estava cremant i hi havia molta fumera», expliquen.

Els agents van iniciar les tasques d'evacuació dels veïns. «Vam trucar a un telèfon perquè ens obrís, però el fum ja s'havia colat als passadissos i a la primera planta», relaten. Van començar a treure els llogaters ràpidament, mentre el fum es tornava més negre i més dens.

▶️ Vídeo del dia

Va actuar amb gran veterania

«Costava molt respirar i amb prou feines podíem obrir els ulls», descriu un dels policies. A més era fosc i cada vegada es feia més difícil treure les persones sense el risc d'ensopegar i caure. Després de diverses batudes van creure que ja no quedava ningú i van donar el salvament per acabat.

Bmber apagant el foc
Els bombers van trigar set hores a sufocar l'incendi | CEDIDA

Però encara quedava a la tercera planta algun veí que no havia pogut arribar fins a la porta per obrir. Només l'oïda fina de l'agent Cintado va aconseguir alertar de la presència d'inquilins dins de l'edifici. I lluny d'espantar-se, va tornar a ficar-se dins de l'edifici i va aconseguir salvar els veïns.

«Va actuar com una professional i amb una responsabilitat pròpia d'un veterà», assegura el seu company. Ells li van indicar els passos a seguir «i va intervenir com un més i amb iniciativa pròpia per posar altres vides fora de perill». Finalment, els Bombers van trigar set hores a sufocar aquest incendi descomunal.