Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotomuntatge d'una aula d'escola i Alejandro, el nen de 10 anys que es va treure la vida per assetjament escolar

Alejandro es va treure la vida amb 10 anys: «mama, no vull anar a l'escola»

El cas d'Izan ha tornat a destapar dures experiències d'assetjament escolar com aquesta

El cas d'Izan, el nen d'11 anys que s'ha fet viral per un vídeo on és víctima de bullying, ha tingut el seu efecte. Sí, perquè la seva història ha tornat a posar al descobert el drama de l'assetjament escolar a Espanya. I el seu no és un cas aïllat, ja que molts nens travessen pel mateix infern.

Fa uns dies es va fer famós un vídeo en què un nen era sotmès a cruels burles el dia del seu aniversari. La víctima era Izan, un nen d'11 anys que havia comprat un pastís per celebrar el seu aniversari en una escola d'estiu a Mallorca. Però, tot i això, els seus companys el van rebre amb insults.

Davant d'això, va ser el seu germà qui va compartir el vídeo per denunciar una situació que ara és objecte de recerca policial. Així, la Guàrdia Civil prendran declaració als monitors de l'escola d'estiu per aclarir responsabilitats. A més a més, l'assetjament escolar és la primera causa de suïcidi entre els menors.

El dia que Alejandro es va suïcidar

El cas d'Izan ha tornat a treure altres experiències de bullying a Espanya, com ara la dura història d'Alejandro. Es va treure la vida amb 10 anys, cansat de suportar els insults que rebia diàriament a l'escola. La seva mare, Idoia, ha recordat el patiment del nen abans de suïcidar-se. 

Imatge d'Alejandro, el nen que amb 10 anys va treure's la vida per assetjament escolar
Alejandro es va treure la vida perquè no volia anar a l'escola | osoigo.com

«Li deien que era una merda, que no valia la pena, que era ximple, que era un nan», relata la mare. Hi ha insults tan dolorosos que ni tan sols tenen forces per recordar-ho. «El meu fill es va tirar des d'un quart pis perquè no volia anar a escola», lamenta aquesta dona que va perdre el seu fill.

El dia que Alejandro es va suïcidar va demanar a la seva mare fins a tres vegades no anar a l'escola. «Mama, si us plau, no vull anar a l'escola, no vull, no vull», li va dir el menor angoixat pel que estava patint. Quan la seva mare li va preguntar si passava alguna cosa, «va pujar la persiana, va obrir la finestra i es va llençar».

El detonant de la desgràcia

Alejandro va passar per una experiència tan traumàtica, que la simple idea de tornar a l'escola li generava una ansietat insuperable. La seva família va demanar ajuda al centre escolar, però la situació va continuar sent la mateixa. De fet, Idoia assenyala una professora com a possible detonant del problema.

«Tenia problemes amb una professora que l'assetjava i intimidava davant de la resta de la classe, creiem que això va ser el detonant», explicava. Vol que la desgràcia que l'ha tocat a viure serveixi almenys per acabar amb aquesta xacra. Així, demana un pla estatal contra la violència als centres educatius.

Idoia exigeix un pla que inclogui atenció psicològica per part d'un professional aliè al centre per atendre les víctimes. Ells van demanar que aquesta professora no fes classe, però l'any següent el va tornar a tocar amb ella. Quan el nen es va treure la vida, feia mesos que estava en tractament per depressió.

El bullying, darrere de molts suïcidis

A més, Alejandro vivia una situació complicada a casa, ja que a la seva mare li havien diagnosticat un càncer. Idoia no tenia forces per canviar Alejandro de col·legi, i el centre va prometre que les coses canviarien. No va ser així, i al final el nen va prendre una decisió dràstica i dolorosa.

«L'últim cop que em va dir que no volia anar a l'escola eren dos quarts de deu de la nit. Poc després vam sentir un soroll fort, el vam buscar per tota la casa, vaig treure el cap per si havia baixat al jardí i vaig veure el seu cosset allà tirat. Va morir hores després a l'hospital per una hemorràgia cerebral», explica.

El 2020 es van suïcidar 14 nens de menys de 15 anys a Espanya, una xifra que puja a 300 a la franja d'edat entre 15 i 29 anys. La salut mental dels adolescents i els joves ha empitjorat arran de la pandèmia. I és que, l'assetjament continua estant entre les principals causes de suïcidi.

Segons els experts, el problema és que és molt difícil detectar un cas de bullying perquè els nens solen amagar-ho. De vegades ho fan perquè se senten amenaçats, altres per vergonya, altres per no ser un xivato. A més, el silenci entre els altres companys no fa més que agreujar el problema.