Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotomuntatge de Sophie i Raymond i un agent de la Guàrdia Civil

Sofia i Ramon, la parella que ha mort hores després de perdre el seu fill

Van arribar dels Països Baixos fa deu anys i arran de la pandèmia van començar a tenir una actitud estranya

Abans de divendres passat, Sophie i Raymond vivien junts amb el seu fill Kölen, de 15 anys, a Ferreiros, una aldea de Paradela (Galícia). Tot semblava normal en aquesta família, però ja no queda ningú dels tres. Sophie es va suïcidar divendres, Raymond va fer el mateix el cap de setmana, i Kölen va estar desaparegut fins ahir.

Sophie i Raymond —els seus veïns els deien Sofía i Ramón—, eren d'origen neerlandès. Als Països Baixos portaven una vida esclava i plena d'estrès com a empleats de grans empreses. Van venir a fer el Camí de Santiago, i a Galícia van trobar el refugi i la vida tranquil·la que buscaven.

Kölen, el fill de Sophie, es va mudar a viure amb la mare i el padrastre el 2019. Tot va començar a canviar arran de la pandèmia, quan tots tres es van tornar més esquerps. A això cal sumar-hi l'actitud del noi, que fugia de casa freqüentment.

Tot va començar el dilluns 2 de maig

Tot i que Raymond, Sophie i Kölen no tenien el mateix comportament de sempre, els veïns mai van sospitar que a la família els esperés un final tan tràgic. Tot va començar quan, dilluns de la setmana passada, 2 de maig, Kölen no es va presentar a classe, a l'institut de Sarria. I quan dimarts i dimecres tampoc va anar a l'escola, van saltar totes les alarmes.

Fotomuntatge de Sophie, Köllen i Raymond
Sophie, Kölen i Raymond vivien a Ferreiros, una aldea de Paradelas (Galícia) | Catalunya Diari

El més estrany de tot és que a casa ningú agafava el telèfon, així que es van posar en contacte amb les autoritats. Divendres, la Guàrdia Civil es va desplaçar a la casa familiar, a Ferreiros, on van descobrir el cos sense vida de la mare. Sophie, de 46 anys, s'havia suïcidat i havia deixat una nota.

Raymond, que era a França, va ser informat de la situació i de seguida va tornar a Galícia. Va estar a casa dels seus veïns, que diuen que «no parava de plorar i estava destrossat». Els va prometre que es veurien l'endemà, però des de llavors no en van saber res més.

Raymond també es va suïcidar

El suïcidi de Sophie va tenir lloc divendres, i dilluns Raymond estava citat a la caserna de la Guàrdia Civil per a declarar. Els agents van anar a casa seva a buscar-lo i també el van trobar mort. Tot apunta que es va treure la vida igual que la seva parella, mogut pels mateixos motius.

 

Dimarts a la tarda, uns agents de la Benemèrita van trobar Kölen sa i estalvi en un centre comercial d'As Termas, a Lugo. Una persona que l'havia vist els va avisar que era allà. El noi va ser posat a disposició de la Fiscalia de Menors, que decidirà sobre el seu destí.

Al domicili familiar, a Paradelas, ja no queda ningú, així que és probable que torni als Països Baixos amb el seu pare biològic. La seva mare va deixar una nota de suïcidi en què explicava per què es va matar. Raymond també va deixar una nota que deia que es treia la vida perquè no pudia suportar l'absència de Sophie.

La pandèmia ho va canviar tot

La mort de Sophie va causar una gran commoció al veïnat, però la de Raymond va ser el cop definitiu. I és que l'adolescent s'ha quedat sol de la nit al dia. La gent del poble asseguren que s'havia escapat de casa diverses vegades.

Fotomuntatge de Köllen i dos agents de la Guàrdia Civil
La policia ha trobat Kölen, el menor desaparegut | Catalunya Diari

Pel que sembla, el jove anava al psicòleg i estava afectat per l'ambient enrarit que es respirava a casa seva. La cosa va començar a anar malament arran de la pandèmia, que va provocar un canvi en l'actitud de Raymond. L'home tenia pànic al virus i es va començar a aïllar a casa seva.

Segons expliquen els veïns, «Raymond era antivacunes i no deixava que Kölen portés mascareta ni a l'institut, cosa que li va portar problemes». Aquesta actitud va arrossegar tota la família, que abans feien moltes activitats, i de sobte es van quedar tancats a casa. Intentaven evitar al màxim el contacte amb la gent.

Sophie solia portar el seu fill al psicòleg, a Lugo, i Raymond el portava a l'escola, a Sarria. Lluny de les obligacions normals, amb prou feines es movien, tot i que sí que de tant en tant anaven a veure uns amics a Pontevedra. Tot va acabar de manera tràgica aquest cap de setmana, per motius que només ells saben.