Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotomuntatge del pederasta més perillós d'Espanya i una presó

Surt per primer cop de la presó el pederasta més perillós d'Espanya

El depredador sexual més gran de menors a Espanya sortirà de la presó per primera vegada el 14 de maig

El proper 14 de maig sortirà de presó Fernando Antonio Torres Baena, considerat el depredador sexual més gran de menors a Espanya. Va ser condemnat el 15 de març de 2013 a 302 anys de presó pel 'cas Kárate'. Es tracta de la pena més gran que, fins avui, s'ha dictat a Espanya per a un delinqüent sexual.

L'home, un karateka de prestigi internacional reconegut, dirigia una escola d'arts marcials a Gran Canària. De fet, les víctimes es referien al lloc com a 'el gimnàs dels horrors' .

El mestre feia servir tècniques pròpies de les sectes per abusar dels seus alumnes. Fins i tot, presumia davant de tots d'haver-se ficat al llit amb més d'un centenar de nens, a qui considerava 'els elegits'.

Imatge de Torres Baena, el pederasta més perillós d'Espanya
Les víctimes consideraven l'escola d'arts marcials de Torres Baena 'el gimnàs dels horrors' | EFE

La sentència recull que es van produir a l'escola 35 delictes d'abús sexual i 13 de corrupció de menors. En total, al judici van arribar a testificar més de 60 nens que havien estat alumnes de Torres Baena.

Un fet que porta a considerar el 'cas Kárate' com l'episodi més gran de pederàstia i d'abús sexual de menors que ha tingut lloc al nostre país.

Compte amb un informe favorable

Aquest depredador sexual va entrar a la presó on segueix complint condemna ja fa 13 anys. El seu advocat Ángel Luis Calonge declara que el presidiari havia sol·licitat permisos anteriorment, però tots li van ser denegats per la Junta de Tractament de la presó. «És un pres de llarga durada i com tots aquests interns que fa molt de temps que no surten al carrer té els seus propis problemes», argumentava el lletrat a favor seu.

Ara, després de presentar un recurs al Jutjat de Vigilància Penitenciària número 3 de Las Palmas ha pogut obtenir el seu primer permís. «Ens permet concloure que s'han modificat positivament els factors criminològics, circumstàncies que, valorades conjuntament, no suposen un risc evident de comissió de nous delictes», exposen a l'informe.

De fet, tant la fiscal com la metgessa forense de l'Institut de Medicina Legal de Las Palmas avalen la decisió presa. Tot i això, la Junta de Tractament del Centre Penitenciari considera que encara no hi ha garanties que estigui preparat psicològicament per sortir uns dies del centre.

Imatge d'un calabós.
La Junta de Tractament de la presó li havia denegat totes les sol·licituds de permisos anteriors | Canva

 

Tot i això, les víctimes ja han estat advertides que Torres Baena sortirà sense vigilància. Cal que l'administració penitenciària comuniqui immediatament la resolució a l'autoritat judicial perquè els ho facin arribar a les víctimes. I perquè aquestes, a través del lletrat i en cas d'una disconformitat a la resolució adoptada, tramitin una reclamació.

Es tracta d'un dret que tenen els afectats segons la Llei d'Enjudiciament Criminal d'Ajuda i Assistència a les Víctimes de delictes violents i contra la llibertat sexual. Les víctimes de Torres Baena encara tenen avui greus seqüeles i una síndrome d'estrès posttraumàtic després del pas per la seva escola d'arts marcials.

Dues mans agafant-se a dos barrots de presó.
Va ser acusat de 35 delictes d'abús sexual i 13 de corrupció de menors | CEDIDA

El 'cas Kárate'

L'any 1981 es fundava a Gran Canària l'Escola de Karate Torres Baena en un moment on el depredador sexual era considerat un dels millors esportistes del país. Comptava amb títols importants com el de campió nacional el 1979, sisè cinturó negre sisè, entrenador nacional, doctor en Ciències de l'Esport i president de la Federació de Karate de Gran Canària, entre d'altres.

L'any 2010 es destapava el cas, amb la denúncia d'una mare d'una alumna que feia anys que patia abusos i vexacions per part de Torres Baena. Tot i que van intentar desacreditar-la, aviat van sortir a la llum més casos d'alumnes que relataven fets similars.

«No he abusat mai de ningú, ni ho hauria permès», explicava en començar el judici. Tot i que, després de set mesos i mig escoltant els testimonis dels alumnes que van passar per la seva escola, va acabar declarant-se culpable dels fets que se li imputaven i va demanar perdó a les víctimes.

Però, no obstant això, encara no ha complert amb el pagament de la mínima part de la indemnització pels danys ocasionats a les víctimes dels seus abusos.