Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Oriol Junqueras, assegut al costat de Rufián al Congrés dels Diputats

El Suprem pregunta a la justícia europea sobre la immunitat de Junqueras per anar a l'Eurocambra

La defensa va presentar un recurs reclamant que es preguntés al TJUE

Oriol Junqueras, assegut al costat de Rufián al Congrés dels Diputats
Oriol Junqueras, assegut al costat de Rufián al Congrés dels Diputats | CatalunyaDiari.cat

 

El Tribunal Suprem ha decidit plantejar una qüestió prejudicial davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE)  sobre la immunitat parlamentària de l'exvicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras per tal de decidir si se li concedeix el permís penitenciari extraordinari per sortir de la presó per complir amb els tràmits com a eurodiputat al Parlament Europeu. 

Les tres preguntes del Suprem

En la seva interlocutòria, els magistrats  formulen tres preguntes al TJUE per determinar, en síntesi, la interpretació de l'article 9 del Protocol número 7 de la UE quan es refereix a la immunitat dels eurodiputats «mentre el Parlament Europeu estigui en període de sessions» i en el cas concret d'un acusat (per delictes greus en situació de presó provisional, acordada judicialment per fets anteriors a l'inici d'un procés electoral) que ha resultat proclamat electe al Parlament Europeu, però que no ha complert els requisits establerts per la legislació electoral interna per adquirir la condició de parlamentari  (impossibilitat derivada de la seva limitació a la llibertat deambulatòria per la seva situació de presó provisional en procés per delictes greus), de manera que l'òrgan electoral nacional competent no ha comunicat al Parlament Europeu aquesta adquisició.

En cas que el TJUE faci una interpretació extensiva de la immunitat, la sala pregunta també si l'autoritat judicial que va acordar la presó resultaria obligada, a la vista de l'expressió «quan es dirigeixin al lloc de reunió del Parlament Europeu o en tornen»  de l'article 9 del citat Protocol, a aixecar la situació de presó en termes absoluts, de manera gairebé automàtica, per permetre el compliment de les formalitats i desplaçaments al Parlament Europeu sense ponderar altres interessos en joc com serien, entre altres, els drets i interessos derivats de l'interès de la justícia i del procés degut.

El magistrat Manuel Marchena, durant la vista prèvia del judici del 1-O, el passat 18 de desembre
Els magistrats afegeixen que la limitació de l'exercici del dret de participació en càrrec públic de Junqueras és transitòria i proporcionada  | Cedida

 

La qüestió prejudicial se cenyeix a la concessió d'un permís penitenciari concret

La sala recorda que l'objecte d'aquesta qüestió prejudicial s'ha suscitat en la peça de privació de llibertat de l'exvicepresident de la Generalitat i que, per tant, el seu tractament processal és autònom, tot i que manté una relació de dependència amb la causa principal.

Així doncs, els magistrats expliquen que la situació a adoptar afecta un incident autònom i que és «la concessió d'un permís penitenciari concret de sortida de naturalesa extraordinària. Per aquest motiu no condiciona el contingut del seu pronunciament a l'hora de donar resposta a la pretensió acusatòria que s'exerceix». En el mateix sentit, la sala afegeix que aquesta qüestió prejudicial tampoc afecta la situació de presó preventiva de l'acusat, matèria en la qual el tribunal no té cap dubte sobre la seva procedència.

«Els delictes jutjats són de naturalesa especialment greu»

En el seu escrit, de 36 pàgines, la sala recorda que els delictes que s'han jutjat són de naturalesa especialment greu, la gravetat de les penes sol·licitades i la concreció del risc que deriva del fet que diversos coprocessats s'han sostret a la disposició del tribunal, gaudint de sosteniment i suport polític per les pròpies estructures de poder del govern autonòmic. La sala afegeix la «reiterada desconfiança feta pública una vegada i una altra per l'acusat sobre la capacitat d'aquest tribunal per garantir un procés just.  Amb aquesta afirmació es fa ben visible l'absència de tota voluntat pel senyor Junqueras de romandre a disposició d'aquesta sala».

En la qüestió prejudicial plantejada s'assumeix per la sala una interpretació que és resultat de la seva «voluntat de no sacrificar cap dels interessos i drets que convergeixen». De manera que la limitació temporal del dret de participació de Junqueras està condicionada al ràpid desenllaç de la causa especial del 'Procés', entesa com una limitació necessària per preservar una altra finalitat constitucionalment legítima com és «l'assegurament de les finalitats del procés penal».

També et pot interessar...