Tanca el centre d’emergència per a MENA de l’Eixample a Barcelona

El Consorci d’Educació va cedir les instal·lacions a la DGAIA per només uns mesos, però hi han estat més temps del previst i no han trobat on traslladar-se

Un menor sol pel carrer
Tanca un centre d'emergència per a menors no acompanyats a l'Eixample de Barcelona | Cedida

Tanca un centre d’emergència per a menors estrangers no acompanyats (MENA) de Barcelona. Concretament el Nur, localitzat a la cantonada de la Nova Esquerra de l’Eixample de la ciutat comtal, segons ha avançat el mitjà digital ‘TOT Barcelona’.  Aquest centre, construït amb mòduls prefabricats, havia estat cedit de manera temporal a la direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) per part del Consorci d’Educació, propietari del terreny.

La cessió es va dur a terme la passada tardor, per tal de poder acollir els menors d’edat estrangers que van arribar en onades durant l’estiu. Tanmateix, l’objectiu d’això i el que van pactar en aquell moment era que abans d’acabar el curs escolar d’aquest 2018 – 2019, la DGAIA buscaria un lloc alternatiu per acollir els MENA i retornaria el terreny al Consorci d’Educació, ja que el departament d’Educació necessita els barracons.

El 90% de MENA entra a Catalunya per Barcelona

Des de la conselleria d’Afers Socials i Famílies han explicat al citat diari que no hi ha hagut cap problema amb el veïnat que hagi provocat que els MENA marxin, tenint en compte que és un centre obert i els joves entren i surten, al contrari que els centres d’internament de justícia juvenil. Realment, segons consideren, aquest centre d’emergència ha estat tot «un exemple de bona pràctica» envers la coordinació entre les institucions implicades, Ajuntament, Consorci d’Educació i Generalitat.

La primera idea era que el centre Nur de la DGAIA només obrís durant uns pocs mesos, però van sorgir dificultats a l’hora de trobar una altra ubicació i, per tant, el Consorci d’Educació va cedir-los el terreny durant més temps. Segons han explicat, al mes de març devien signar un acord amb els amos d’un altre immoble, però es va produir un atac contra el centre de MENA de Castelldefels, al Baix Llobregat, i els propietaris es van fer enrere.

Actualment hi ha dues possibles ubicacions sobre la taula, però no han transcendit més detalls al respecte. Així doncs, els MENA del centre Nur hauran de ser redistribuïts provisionalment en altres o enviats als centres de primera acollida que els correspongui, ja que en aquests centres d’emergència només hi passen unes setmanes, tot i que contínuament hi arriben nous menors estrangers no acompanyats. Per això és imprescindible l’existència d’un centre com aquest a Barcelona, ja que el 90% de MENA entren a través de la capital catalana, encara que després són distribuïts per tot el territori.


Comentaris

envia el comentari