Imatge d'un sismògraf

Un terratrèmol sacseja Catalunya: de magnitud 3,8 i altament percebut

S'ha detectat a l'Alt Urgell i Andorra| L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (IGCG) ha rebut 150 enquestes de percepció | Protecció Civil ha emès una Prealerta del Pla SISMICAT

Catalunya ha viscut de matinada un terratrèmol registrat per l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). El sisme, segons s'ha informat, s'ha registrat a les 03.17 hores d'aquesta matinada de dimarts, 1 de febrer. 

L'epicentre del terratrèmol ha estat a l'Alt Urgell, a la zona del port de Cabús, ben a prop de la frontera entre Catalunya i Andorra. El sisme que s'ha registrat és de magnitud 3,8 a l'escala Richter i ha estat altament percebut, però sense registrar danys. 

Sisme de matinada a l'Alt Urgell

A principis d'octubre, la comarca de l'Alt Urgell va registrar un sisme de magnitud 3,6 a l'escala de Richter que sacsejava el territori. En aquella ocasió, el terratrèmol tenia l'epicentre a prop del nucli d'Os de Civís, a tocar del d'aquesta matinada de dimarts.

El sisme que ha sacsejat Catalunya ha estat altament percebut i s'ha detectat en diverses zones del territori. Segons informa l'ICGC, s'han rebut 150 enquestes de percepció en zones d'Andorra i l'Alt Urgell, com la Seu d'Urgell o la Pobla de Segur. 

Tot i això, el telèfon d'emergències 112 de Catalunya no ha rebut cap trucada en conseqüència d'aquest terratrèmol. A més, tampoc consten danys personals ni materials per aquest incident. 

Protecció Civil de la Generalitat ha emès una Prealerta del Pla Especial d'Emergències Sísmiques (SISMICAT).

El sisme registrat a l'Alt Urgell
Es registra un sisme de 3,8 a l'Alt Urgell | Protecció Civil

Les instruccions a seguir al moment del sisme

Protecció Civil fa diverses recomanacions en el moment de la sacsejada. En aquest sentit, en cas de trobar-se a casa durant aquest, aconsellen refugiar-se sota una taula sòlida o bé en un angle de la paret; no fugir durant la sacsejada, ja que molta gent és víctima de la caiguda d'objectes; si fa olor de gas, no encendre el llum, ni mistos, ni cap aparell elèctric; i no agafar l'ascensor. 

En cas de sortir al carrer, ens hem d'allunyar dels edificis i, en cas de no poder, refugiar-se a l'interior d'un portal; si esteu a l'interior del vehicle, quedar-se a dins, lluny de tot allò que perilli de caure.

Finalment, després de la sacsejada, recomanen tancar les connexions d'aigua i gas; escolteu la ràdio i seguiu les instruccions de les autoritats; evacueu l'edifici i emporteu-vos la documentació, roba d'abric i els vostres medicaments indispensables, sense utilitzar l'ascensor; dirigiu-vos a un lloc aïllat i protegit de la caiguda d'objectes, aneu pel mig del carrer, vigilant les vores i el que pugui caure; evitar les zones costaneres, ja que hi pot haver perill de grans onades (sisme submarí).

Els 'streamers' noten el terratrèmol des d'Andorra

El terratrèmol que ha sacsejat Catalunya i Andorra ha estat altament percebut, tal com ha indicat l'ICGC. Al país veí, diversos 'streamers' o youtubers que hi viuen han notat els moviments sísmics.

Un d'ells, TheGrefg, ha fet broma de la situació i ha exposat a les xarxes socials que «en el moment que hi ha un terratrèmol a Andorra i el primer que se'm passa pel cap és 'un altre cabreig d'Agustin (un altre 'streamer')', m'assabento que visc en una casa peculiar».

En aquest sentit, també han reaccionat al terratrèmol ElMillor, Vicens, Agustin51 o Aroyitt, entre altres. A més, Gemita, que estava connectada a la plataforma Twitch en el moment del sisme, l'ha viscut en directe.