Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un sismògraf

Un terratrèmol sacseja Catalunya: les 5 zones on l'han notat

El sisme ha afectat les comarques del Ripollès, la Garrotxa, Osona, la Cerdanya i l'Alt Empordà

L'impacte ambiental del canvi climàtic ja el podem apreciar des de fa temps. Els experts en l'àmbit, ja fa anys que ens avisen sobre els efectes perjudicials que està produint la contaminació generada a la terra.

A escala mediambiental, el canvi climàtic pot tenir impactes sobtats en forma de desastres naturals, com inundacions o terratrèmols.

Aquest cop, la naturalesa torna a fer de les seves en forma de terratrèmol afectant, així, a Catalunya.

Una convulsió de magnitud 3,4

Un terratrèmol de magnitud 3,4 a l'escala de Richter s'ha deixat percebre aquest dimarts a la nit a Catalunya.

Les zones afectades pel sisme han estat les comarques del Ripollès, la Garrotxa, Osona, la Cerdanya i l'Alt Empordà, segons ha informat l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

L'hora de registre del fenomen ha estat les 21.54 h, i l'epicentre s'ha situat a la zona de Setcases, al Ripollès, a 42,4 graus de latitud nord i 2,3 graus de longitud est, a un quilòmetre de profunditat.

El terratrèmol ha estat àmpliament percebut, però, per sort, no ha comportat danys, segons ha afirmat la mateixa font.

No ha estat l'únic

El passat mes de febrer, Catalunya va registrar un terratrèmol de magnitud 3,8 a l'escala de Richter amb epicentre a l'Alt Urgell, a la zona del Port de Cabús.

Segons va informar l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), el sisme va estar altament percebut.

Va rebre 312 enquestes de percepció en zones d'Andorra i l'Alt Urgell, com ara la Seu d'Urgell, a més de localitats del Pallars Jussà com és el cas de la Pobla de Segur.

A més, es van produir 15 rèpliques, inferiors a magnitud 2. El telèfon d'emergències 112 no ha rebut cap trucada i no hi consten danys personals ni materials.

Recomanacions

En cas d'estar al carrer, cal allunyar-se dels edificis i, si no és possible, buscar refugi en un portal.

Si la sacsejada es produeix en el moment què la persona afectada està dins un vehicle, es recomana quedar-s'hi a dins i lluny d'elements que puguin caure.

Després del sisme, es recomana tancar les connexions d'aigua i gas, escoltar la ràdio i seguir les instruccions de les autoritats i evacuar l'edifici amb la documentació, roba d'abrigar i els medicaments indispensables.

Així, cal anar a un lloc aïllat i protegit de la caiguda d'objectes, caminar pel mig del carrer, vigilant les vores i tot allò que pugui caure.

Finalment, es demana evitar les zones costaneres, ja que hi pot haver perill de grans onades.