Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb la foto de Juan Castro

Terribles missatges per la mort de Juan a Íllora: «Ara sí que hi haurà guerra i morts»

Juan va morir a causa d'una pallissa

Juan, un jove de la localitat granadina d'Íllora, va morir fa una setmana a causa d'una pallissa. Al seu poble el van acomiadar tant «gitanos, paios, i no va passar res», assegurava l'alcalde Antonio José Salazar a El Español. Però la tensió al municipi ha anat creixent amb el pas dels dies.

La família de l'agressor confés no té previst quedar-se de braços plegats. «Ara sí que és veritat que hi haurà guerra i hi haurà més morts dels que ja hi ha hagut», amenacen. La seva cosina Yadira escrivia a Instagram que «això no és res en comparació amb el que hi haurà ara».

Continua criticant amb duresa Juan i el seu entorn. «No serveix de res el que esteu fent», va afegir després que gran part del poble assaltés les seves cases totalment buides. «Ja és mort don Juanillo; mengeu terra, gossos», va dir en un to poc conciliador.

Va escriure que «recorrem a la violència pel que ens heu fet a casa nostra. Us ho pagarem amb cosetes. Moltes gràcies per tots els seus..., he de portar flors a la vostra tomba, cantant anem a la guerra».

Juan gaudia de les festes del seu poble

Juan  mai no va pensar que li arribaria la mort d'aquesta manera. Tornava a casa després de gaudir de les festes del poble en companyia de la seva xicota i dels seus amics. Molt a prop del seu domicili es va trobar amb un grup de joves que li van propinar una pallissa.

Hi ha dues teories sobre la causa de la seva mort. La primera fa pensar que el noi va morir després de donar-se un cop al cap contra una vorera. L'altra és que va perdre la vida a causa dels cops que li van propinar diverses persones.

Juan Castro Trujillo en un cotxe
El jove mort a la localitat d'Íllora. | Cedida
 

Tot depèn de l'autòpsia, que ha de revelar més detalls sobre què li va passar aquella nit al jove granadí. Pel que sembla, els agressors tenien al punt de mira un altre noi, però es van trobar amb Juan en el seu camí. Segons van aportar diversos testimonis, els agressors van abandonar el lloc deixant-lo malferit i dient: «Ens és igual si es mor o no».

Diversos atacs a les cases dels responsables

L'assassinat de Juan va derivar en diverses concentracions. Durant aquestes manifestacions, van assaltar els habitatges dels agressors. S'hi van provocar importants desperfectes a les cases i als seus vehicles.

Davant de tot el que es podria produir, els llogaters d'aquelles cases van decidir fugir del lloc amb antelació. El principal sospitós va fugir en companyia dels seus familiars. Al cap de 24 hores, el responsable de la mort de Juan es va personar a les dependències de la Guàrdia Civil.

Va confessar la seva culpabilitat i va ser posat a disposició judicial. La jutgessa encarregada va dictar per a ell presó provisional, comunicada i sense fiança. El germà de l'agressor va explicar que «ha estat un accident».

Foto dels veïns d'Íllora protestant al carrer.
La mort de Juan ha provocat molta tensió a la localitat. | El Español
 

Assegurava que «si fos un assassí, li hauria disparat un tret o li hauria clavat una punyalada. Però no és un assassí, ell no volia matar ningú. Jo estava present quan va passar això», ha indicat.

Després de tot el que ha passat, diverses associacions de gitanos van presentar una denúncia contra el regidor de la localitat. L'acusaven de fer unes declaracions que incitaven l'odi. Antonio Salazar intenta restar transcendència a l'assumpte.

«Estic en converses amb les associacions i entenem que ha estat un fet puntual. Crec que cal esperar un temps perquè tot torni a la seva normalitat», va dir. L'alcalde va assenyalar que a «Íllora no som racistes ni res semblant».

Té clar que una altra cosa és el que passi amb les persones condemnades. En aquest cas, «sí que tindran el nostre rebuig».