Alguns terroristes de Ripoll es van radicalitzar abans de conèixer l'imam

Des del gener del 2015 consultaven i compartien opinions i continguts gihadistes per internet

Alguns dels terroristes dels atemptats del 17-A  no es van radicalitzar de forma tant ràpida com inicialment es pensava ni com a conseqüència de conèixer l'imam de Ripoll, Abdelbaki es Satty. Ja a principis del 2015 s'interessaven per l'islamisme radical i fins i tot algun d'ells ja consultava webs gihadistes o feia comentaris de tendències violentes.

Durant uns mesos van compartir un grup de WhatsApp sobre temes religiosos i individualment alguns d'ells van informar-se sobre el Daesh, explosius i armes, a més d'autoadoctrinar-se amb cites a favor de la jihad, segons diversos informes de la Comissaria General d'Informació dels Mossos d'Esquadra, inclosos al sumari de l'Audiència Nacional. Això podria haver estat influència de l'imam de la mesquita de Ripoll, que hi va arribar el mateix 2015, però també demostraria que alguns joves van influir en els altres per emprendre aquest camí.

  • Més notícies relacionades: La mesquita de Ripoll va ocultar que tenia relació amb els gihadistes del 17-A

Un telèfon mòbil com a prova

Un informe dels Mossos analitza un telèfon mòbil trobat a casa de la família Aalla, a Ripoll, d'on van sortir tres germans implicats en la cèl·lula terrorista. La policia determina que el mòbil el va fer servir Youssef Aalla, mort en l'explosió de la casa d'Alcanar. En un xat de Facebook que es va trobar en aquest mòbil, Mohamed Hichamy criticava el tractament informatiu de l'atac islamista contra la revista satírica 'Charlie Hebdo' a París el gener del 2015, dos anys i mig abans de l'atac a Barcelona i Cambrils, el justificava i deia que l'atemptat havia estat conseqüència directa d'haver ofès el poble musulmà.

Literalment deia que «us podeu ficar la vostra llibertat d'expressió pel cul», i que aquesta llibertat no podia «ofendre mig món». També instava a no odiar tot l'Islam: «Si sabéssiu que si fóssiu musulmans les vostres vides anirien millor (...) podries ser molt més feliç si fossis musulmà, però el pitjor de tot és que us engreixen el cap amb el que us posen a la tele de la mateixa forma que engreixen els porcs amb pinso».

  • Més notícies relacionades: Un per un els deu terroristes de Ripoll, un any després dels atemptats