El testaferro acusat de finançar CDC amb diners de TV3 va treure fins a 3 M€

S'intentaven justificar serveis inexistents per a relacionar els cobraments a una de les productores més importants del canal

L'expresident de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, arribant a declarar als jutjats de Lleida
L'expresident de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, arribant a declarar als jutjats de Lleida | LleidaDiari.cat

El testaferro que va finançar il·legalment a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) amb fons públics de TV3, va arribar a treure en efectiu dels seus comptes bancaris en els darrers anys un total de fins a tres milions d'euros. 

Segons ha avançat el diari 'El Mundo' aquest dijous, Diego Garzón Uribe va ser l'encarregat de treure aquests diners en una de les societats pantalla (Interiorismo y Reformas Profesionales S.L.), a la qual, arribaven diners de TV3 a través de factures falses. En aquest sentit, s'intentaven justificar serveis inexistents per a relacionar els cobraments a una de les productores més importants del canal, Triacom Audiovisual.

Un «testaferro professional»

Així doncs, davant aquest nou escenari, el jutjat d'instrucció número 5 de l'Audiència Nacional, el mateix que porta el cas del 3%, ha decidit incorporar a la causa les investigacions que se segueixen amb relació a aquestes societats en el Jutjat de lo Penal número 23 de Barcelona.

Paral·lelament, 'El Mundo' ha tingut accés a un informe de la Unitat Central Anticorrupció dels Mossos d'Esquadra, en el qual s'especifica que l'empresari Garzón era un «testaferro professional» i que tenia l'objectiu de «generar diner negre per al pagament de comissions il·legals a alts càrrecs de CDC». 

 

El 'modus operandi'

La manera de funcionar començava una vegada cobrats els primers rebuts per aquesta societat, llavors el testaferro Garzón emetia una nova tanda de factures falses a la societat que feia d'intermediària. «Els pagaments s'efectuaven per a cada factura a diversos comptes i, des d'allà, es produïen retirades en els dies següents», explica l'informe policial.

Precisament, aquesta mecànica va ser la utilitzada pel pagament de suposats suborns a l'expresident de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, qui va dimitir l'octubre de l'any passat i que, en aquell moment, presidia el PDeCAT a la demarcació.

Imputació de l'exgerent de TV3

Finalment, cal recordar que aquest passat estiu el jutge José de la Mata va imputar l'exgerent de TV3, Oriol Carbó Seriñana, per la seva presumpta participació en el finançament irregular de Convergència Democràtica de Catalunya. Segons la interlocutòria hi havia «indicis» que l'exgerent de CDC, Germà Gordó, hauria donat instruccions «expresses i directes» perquè Carbó, que també era un alt executiu de la productora Triacom Audiovisual, pagués un deute de 750.000 euros que el partit tenia amb l'empresari Joan Manuel Parra des de la campanya electoral del 2010.

El jutge indicava en el seu moment que s'haurien fet sis pagaments mensuals a partir d'unes factures fruit de «suposades i òbviament inexistents col·laboracions» d'empreses de Parra en «produccions audiovisuals de Triacom Audiovisual SL per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals». El mateix empresari va confessar setmanes abans del judici haver fet el pagament dins de la causa del 3%, per les eleccions del 2010 i a canvi de rebre contractes públics.

També et poden interessar...


Comentaris

envia el comentari