El tràfic de drogues es dispara a l'Aeroport del Prat el primer semestre de 2018

En els primers sis mesos de 2018 el servei fiscal de la Guàrdia Civil ja ha confiscat més droga que durant tot l'any 2017 | S'han detingut 43 persones fins al juny; tot l'any 2017 es van detenir 60 persones

L'any 2017 les dades de droga confiscada pel servei fiscal de la Guàrdia Civil a l'Aeroport del Prat-Barcelona ja van créixer en relació a l'any anterior, l'any 2016, però durant els sis primers mesos de 2018, i segons dades exclusives de CatalunyaDiari.cat, les dades s'han disparat. La Guàrdia Civil ja ha confiscat en els primers sis mesos de l'any més quilos de marihuana que l'any passat, més quilos d'heroïna i, en aquest cas, de manera proporcional, més quantitat de cocaïna i de metaenfetanimes.

Les dades estadístiques de les confiscacions de droga a l'Aeroport del Prat confirmen una sensació que des d'inici d'any, i també des de la finalització de l'any passat, s'havia instal·lat en els serveis de seguretat d'una de les portes d'entrada a Catalunya més importants.

El detall de vigilància és el mateix, així ho han assegurat fonts de la Guàrdia Civil a CatalunyaDiari.cat, fet que evidencia que sí que existeix un increment de les persones que han volgut entrar droga a l'Estat des de l'Aeroport del Prat. L'any 2017 la Guàrdia Civil va detenir 60 persones per delictes relacionats amb el tràfic de drogues i durant els sis primers mesos de 2018 ja se n'han detingut 43.

Es disparen les drogues confiscades al Prat

Fent una anàlisi de les dades de les drogues confiscades per la Guàrdia Civil durant l'any 2017 i durant els primers mesos de 2018 es veu clarament aquest increment. Molta més cocaïna, i també d'orígens diferents i amb mètodes d'entrada també cada cop més desenvolupats; més marihuana, més heroïna —ja se n'ha trobat més que durant tot l'any 2017— i més Khat, una herba que es mastega i que es considera droga.

Molta més cocaïna i d'orígens més diferents

Durant l'any 2017 la Guàrdia Civil va confiscar 150 quilos de cocaïna amagada de totes les maneres possibles en els equipatges o a l'interior del cos dels narcotraficants. Durant els primers sis mesos de 2018 la xifra s'ha disparat fins als 95 quilos, és a dir, que si segueix aquesta tònica, aquest any es tancarà amb 40 quilos més  intervinguts per la Duana de l'Aeroport del Prat que l'any passat. Des de gener a juny s'ha confiscat cocaïna per un valor de 3,3 milions d'euros, segons el cost que podria tenir aquesta droga al mercat negre.

Un dels bolers, que va perdre la càrrega, i la va intentar amagar a la roba.
Un dels bolers, que va perdre la càrrega, i la va intentar amagar a la roba. | Cedida GC

 

Agents especialitzats en la lluita antidroga també expliquen, però, que  aquest preu es podria multiplicar tenint en compte que la cocaïna que entra a l'Estat per l'Aeroport acostuma a ser d'una alta puresa, fet que els narcos aprofiten per rebaixar amb altres productes per poder allargar les quantitats, fet, evidentment, que els hi reporta molts més beneficis.

Plaques amagades en el doble fons de les maletes

La majoria de les persones que intenten entrar cocaïna a l'Aeroport del Prat ho fan amb plaques amagades en dobles fons a les maletes. L'ull clínic dels agents i els avisos internacionals ajuden a la Guàrdia Civil a trobar la droga.  Els coneguts com «bolers», persones que ingereixen boles de cocaïna i que quan arriben aquí les defequen, representen un percentatge baix de les entrades de droga. L'Agència Tributària disposa d'un equip radiològic al mateix aeroport que posa a disposició de la Guàrdia Civil per tal de poder fer plaques als viatgers per poder detectar si porten boles de cocaïna l'interior. Aquest tipus de transport és molt perillós. Si una d'aquestes boles es deteriora, poden arribar a causar la mort del narcotraficant, un fet que ja ha passat en diverses ocasions, també a l'aeroport de Barcelona.

A la dreta, la placa amb droga, amagada a l'interior d'una de les maletes detectades per la Guàrdia Civil.
A la dreta, la placa amb droga, amagada a l'interior d'una de les maletes detectades per la Guàrdia Civil. | Cedida GC

 

Tant uns com altres, els que entren la droga amb maleta o els «bolers», són simples transportistes de la droga. Reben una quantitat de diners per fer el viatge i entregar, ja a Barcelona, la droga a la màfia. Un dels detinguts per la Guàrdia Civil amb el qual va poder parlar CatalunyaDiari.cat va confirmar que la màfia va pactar amb ell la quantitat de diners per fer el viatge. En ser trobat i un cop pesada la droga, ell mateix va veure que portava molta més droga de la que havien pactat. La condemna que l'espera per davant: 9 anys de presó.

Els «vols calents» ja no són els de Colòmbia

L'imaginari col·lectiu creu, i ara més, animat per les sèries i produccions televisives sobre el narcotràfic, que tots els vols que arriben des de Colòmbia són considerats «vols calents». Però fa anys que des d'aquest país ja no arriba droga via viatgers. Els controls en origen, subvencionats pels Estats Units, han fet baixar en picat el nombre de persones que intenten entrar des d'allà drogues a l'Estat espanyol.

Un agent obrint una de les plaques amb droga trobades a un passatger a l'Aeroport del Prat.
Un agent obrint una de les plaques amb droga trobades a un passatger a l'Aeroport del Prat. | Guillem RS

 

Ara la droga entra des de Brasil i també des de Perú; ja sigui amb droga que internament s'ha mogut o també droga fabricada en aquests dos països. L'anàlisi dels vols que fan els agents especialistes és canviant, com també els mètodes que fan servir els narcotraficants per saltar-se els controls de l'Aeroport del Prat, un dels considerats més efectius en aquesta guerra contra la droga.

Més heroïna en sis mesos que en tot l'any 2018

La Guàrdia Civil ha detectat gairebé 30 quilos d'heroïna a la Duana de l'Aeroport del Prat durant els sis primers mesos de 2018, un fet que demostra com s'ha disparat aquest tipus de narcotràfic. Durant tot l'any 2017 se'n van trobar 24 quilos. La droga confiscada de gener a juny té un cost al mercat negre de 900.000 euros segons els valors oficials del Ministeri de l'Interior.

El consum d'heroïna, tal com alerten fonts de la lluita contra el narcotràfic, s'ha disparat a Catalunya, un fet que també ve avalat per aquest increment del 50% de confiscacions que s'han fet a l'Aeroport del Prat. Si la tendència segueix igual, un fet que des de la Guàrdia Civil es creu que així serà, a finals d'any es podran confiscar més del doble d'heroïna que l'any passat.

Trenta quilos de marihuana els primers sis mesos de 2018

L'any passat la policia va trobar 5 quilos de marihuana i enguany, fins al 30 de juny, s'han confiscat 30 quilos d'aquesta droga. Moltes d'aquestes troballes es fan als magatzems de paqueteria. Alguns ciutadans envien en petits paquets quantitats de marihuana que quan arriben a l'Aeroport del Prat són enviats com un paquet més a casa dels receptors. Quan es detecten paquets amb marihuana s'intenta poder imputar al receptor tot i que moltes vegades, quan els que han de rebre la droga noten alguna cosa estranya, abandonen el paquet i ja no el recullen.

Marihuana a l'interior d'ous Kinder, trobats per la Guàrdia Civil a l'Aeroport del Prat.
Marihuana a l'interior d'ous Kinder, trobats per la Guàrdia Civil a l'Aeroport del Prat. | Cedida GC

 

Agents de la Duana de l'Aeroport del Prat van trobar, amagat en ous Kinder, diversos grams de marihuana. Cada cop els narcotraficants busquen més maneres de saltar-se els controls però els controls de la policia també ha trobat més mesures per trobar la droga. Si bé es tracta d'una droga considera tova i que l'Estat espanyol és un indret més exportador que importador, aquest increment preocupa als encarregats de la seguretat de l'Aeroport del Prat.

Khat, una droga per mastegar, que arriba cada cop més

La Guàrdia Civil va intervenir durant tot l'any 2017 uns 480 quilos de khat i durant els primers sis mesos de 2018 ja se n'han pogut treure del mercat 300 quilos. Aquesta planta, coneguda amb el seu nom en llatí Catha edulis, té propietats psicoestimulants i es considera una droga. Si bé molta gent la fa servir per mastegar-la, com si fossin fulles de cocaïna, amb aquesta planta també es poden elaborar drogues molt potents com la metcatinona, un derivat de la catinona que porta aquesta planta i és de la família de la metaenfetanima.

Imatge de fulles de khat, intervingudes per la Guàrdia Civil a l'Aeroport del Prat.
Imatge de fulles de khat, intervingudes per la Guàrdia Civil a l'Aeroport del Prat. | Cedida GC

 

A l'Estat espanyol està prohibit el tràfic d'aquesta herba tot i que sí que se'n pot trobar, sota control, en farmàcies. En tot cas, la seva entrada sense control per l'Aeroport del Prat està considerat un delicte de tràfic de drogues. L'entrada de fulles de coca s'ha rebaixat. Durant l'any 2017 se'n van poder detectar 53 quilos i durant els primers sis mesos de 2018 només se n'han detectat 14 quilos.

Un detingut per MDMA

MDMA. Cristall. O com es coneix més popularment: la droga que cuinen a Breaking Bad.  Aquesta droga, que l'any 2017 no va ser trobada en cap viatger a l'Aeroport del Prat, és molt popular però n'és estrany el narcotràfic internacional. Els Mossos tenen controlats diversos punts de producció d'aquest tipus de droga en territori català. Justament van ser els Mossos que van alertar a la Guàrdia Civil de la possibilitat d'entrada, via l'Aeroport del Prat, d'una persona amb uns 10 grams d'aquesta droga.

Tot i que pot semblar una quantitat petita, tenint en compte la toxicitat d'aquesta droga, 10 grams és considerat un delicte greu i permet la detenció del seu portador. L'home estava relacionat amb una investigació contra aquesta droga que estava fent la policia catalana.

El servei fiscal de la Guàrdia Civil

El servei fiscal de la Guàrdia Civil treballa 24 hores al dia. Són els encarregats de vigilar el punt de Duana de l'Aeroport del Prat. A torns, i amb un sergent de cap de servei, diversos guàrdies vigilen, a les ordres de l'Agència Tributària, l'entrada de productes a l'Estat provinents de països tercers de la Unió Europea. Controlen que no n'entrin de prohibits, fan que els ciutadans que vulgui evitar pagar els impostos ho facin i també lluiten contra el narcotràfic.

El sergent primer, el cap de torn, és l'encarregat d'explicar a CatalunyaDiari.cat  com funciona la companyia que ell comanda a escala operativa a l'Aeroport del Prat. En aquest vídeo es poden veure tots els serveis que fan a l'Aeroport del Prat i les missions que tenen com resguard fiscal de l'Agència Tributària.

Són els encarregats del control policial de la frontera pels passatgers que arriben amb avió a Barcelona des de països de fora de la Unió Europea. Són els responsables del control d'entrada de capital  —aquest 2018 han intervingut 300.000 euros que entraven a l'Estat sense haver-se declarat. En una intervenció es van trobar a un ciutadà espanyol d'origen estranger gairebé 200.000 euros.

Una de les seves missions és també evitar el contraban  —entrada de mercaderies sense pagar els corresponents impostos; sobretot tabac, que arriba des d'Algèria o des de Rússia i que aquí acaba en mans de les màfies que el fan moure per tot l'Estat. Durant l'any 2017 es van poder intervenir 290.000 paquets de tabac; el que per les arques públiques va evitar la defraudació d'1,4 milions d'euros. Aquest 2018, durant els primers mesos, s'han intervingut 120.000 paquets de tabac. Sigui per intervencions a grans quantitats o paquets que després de 90 dies el seu portador ha decidit no pagar-ne els 25 euros per cartó, més o menys, que s'ha de pagar per poder-lo entrar a l'Estat. El tabac que s'abandona s'acaba destruint. També és responsabilitat del servei fiscal de la Guàrdia Civil de l'Aeroport del Prat el  control d'entrada de mercaderies prohibides, ja siguin drogues, com també menjar, plantes, animals o espècies protegides.

Evitar el frau en el Tax Free

Un dels altres serveis que es fa des de la Guàrdia Civil de l'Aeroport del Prat, i sota les ordres de l'Agència Tributària, és el control del Tax Free per evitar-ne el frau. Els ciutadans estrangers de fora de la Unió Europea que no siguin residents a l'Estat espanyol poden recuperar l'IVA que paguin en productes que exportin a l'exterior. Però com acostuma a passar en aquest país, feta la llei, feta la trampa.  Alguns ciutadans residents intenten cobrar l'IVA abans de marxar —o aprofiten que marxa algun familiar o amic— i la Guàrdia Civil ha reforçat el darrer any aquest servei que, segons dades facilitades per la mateixa policia, ha evitat un frau a l'Hisenda pública de gairebé 1,6 milions d'euros.