La muntanya de Montjuïc de Barcelona, fa temps que s'ha convertit en el refugi de MENA i exMENA. Desenes de joves migrants sense papers viuen en molt males condicions en barraques que ells mateixos s'han construït. Lamentablement, el nombre de persones que hi viuen augmenta cada dia.
Els agents dels Mossos d'Esquadra cada matí pugen a Montjuïc per censar als menors d'edat que hi viuen, i comprovar-ne l'estat de salut, segons asseguren fonts policials a 'El Caso'. Aquesta última setmana s'han trobat amb unes perilloses trampes. Els joves, la majoria estrangers, haurien minat els camins i corriols d'accés amb unes trampes fetes de fusta i claus de ferro.
La policia sospita que les haurien col·locat per entorpir la seva feina
Malauradament, alguns dels que hi viuen tenen ordres de detenció vigents, per això la policia sospita que podrien haver col·locat aquestes trampes per entorpir les seves actuacions i evitar així l'amenaça d'anar a parar a un Centre d'Internament per a Estrangers i acabar sent expulsats del país.
D'altra banda, cal recordar que la gran majoria de joves són menors d'edat que es troben completament desemparats, és probable que alguns d'aquests objectes estigui pensat per a l'autodefensa davant situacions de perill diverses, més enllà de la presència policial.
Trampes amagades als corriols
Tal com es poden veure a les imatges que ha compartit l'usuari 'AzotadordeMentes' al Twitter, els objectes són una base de fusta amb claus de ferro clavats amb la punta amunt. Es situen en zones d'accés a les barraques i també en alguns dels canals de sortida, i es troben camuflats entre el fang i la vegetació. Per aquest motiu, cal anar amb molt de compte si es vol accedir a la zona.
Y esto es lo que nos encontramos cuando vamos hacer nuestro trabajo en Montjuic. Los MENAS lo tienen claro, puestos a la entrada de sus asentamientos y en los canales de salida. pic.twitter.com/R3zGLb16ZH
— AzotadordeMentes (@AzotadordeM) 14 de noviembre de 2019
La difícil integració dels MENA
La integració dels menors estrangers no acompanyats (MENA) s’està traduint en múltiples fórmules per tal d’oferir un futur millor als joves que els darrers mesos han arribat a Catalunya sense família ni recursos. Projectes socials, educatius i laborals s’estenen a molts municipis per proporcionar-los noves oportunitats.
Tot i això, la situació és crítica i molts dels joves es troben desemparats en complir els 18 anys. Amb la majoria d'edat deixen de ser competència de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA), i es troben sense possibilitat d'integrar-se al sistema educatiu i encara menys, al laboral.